Reanne Evans hekelt Chinese wildcards

reanne evansReanne Evans vindt het belachelijk dat Chinese Main Tour-events nog steeds wildcards aan lokale spelers geven.

De 27-jarige Engelse is zelf slachtoffer van het systeem: zij plaatste zich – als eerste vrouw ooit – voor het hoofdtoernooi van de Wuxi Classic, lootte Neil Robertson, maar moet komende week eerst tegen een Chinese “amateur” aantreden.

“Ook als ik zelf niet was betroffen, zou ik geen voorstander zijn van wildcards”, zegt Evans vandaag in de Daily Mail.

“Toen de eerste toernooien in China werden gespeeld, kon ik het nog wel begrijpen: de sport was toen nieuw. Maar nu behoort China tot de gevestigde orde.”

Evans versloeg vorige maand in de eerste ronde in Gloucester Thepchaiya Un-nooh met 4-3 en verdiende zo een plek bij de laatste 64 van de Wuxi Classic.

Het vooruitzicht van een duel met de mannelijke wereldkampioen van 2010 trok meteen enorme aandacht van de (Britse) media. Maar verliest Evans van de haar toebedeelde wildcard, dan komt de confrontatie met Robertson er niet eens.

“Ik was erg teleurgesteld toen ik het hoorde”, aldus Evans. “Het voelde alsof mijn prestatie en alle aandacht voor niets waren geweest.”

Evans speelt maandagochtend in de wildcard-ronde tegen Zhu Yinghui, die al vaker een startbewijs in de schoot geworpen kreeg. Ook vorig jaar deed hij mee aan de Wuxi Classic – en versloeg toen Michael Holt met 5-1.

World Snooker bepaalt per loting welke vier geplaatste spelers tegen een wildcard moeten aantreden. Evans heeft dus gewoon pech gehad. Wel is het zo dat een speler per seizoen slechts éénmaal tot zo’n wildcard-partij veroordeeld kan worden.

Behalve in China worden er ook wildcards verstrekt voor het Australian Open.

Schijnbaar was World Snooker toch al niet van plan om de mogelijke clash tussen Evans en Robertson publicitair optimaal te benutten: de partij is voor dinsdag 10 uur ‘s ochtends in China, dus 3 uur ‘s nachts (!) in Engeland, in het speelschema gezet…

Lees ook:Sexe-duel Evans tegen Robertson op losse schroeven
Lees ook:Terugblik 2013: Top en flop van juni
Lees ook:Evans hoopt dat tegenstander Robertson vliegtuig mist
Lees ook:Reanne Evans wil andere speelsters inspireren
Lees ook:Wuxi Classic: Avontuur Evans eindigt in wildcard-ronde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.