Categorie: "Terugblik 2013"

Terugblik 2013: Top en flop van december

T O P :

Met het winnen van het UK Championship voltooit Neil Robertson de befaamde trilogie WK-UK-Masters. Slechts zeven andere spelers hebben ooit alledrie de majors van de snookersport gewonnen. Robertson heeft zich in de loop der jaren tot een perfecte allrounder ontwikkeld, al blijft breakbuilding zijn sterkste wapen: in de eerste helft van het seizoen 2013-’14 scoort hij al 60 centuries, slechts 1 minder dan Judd Trumps record voor een heel seizoen.

…Robertson wordt de achtste speler ooit die WK-UK-Masters wint…

Terugblik 2013: Top en flop van november

T OP :

Hij is niet te stuiten deze herfst: Ding Junhui wint achtereenvolgens de Shanghai Masters, het Indian Open en het International Championship en wordt zo de eerste speler sinds Stephen Hendry 23 jaar eerder die drie toernooien op rij in één seizoen weet te winnen. In de geweldige finale  van het International Championship (10-9 tegen Marco Fu) wordt Ding bovendien de eerste speler ooit die in een Main Tour-event drie 120+-breaks achter elkaar scoort. Wanneer gaat Ding het WK winnen?

…Ding is niet te stuiten en wint drie rankingevents op rij…

Terugblik 2013: Top en flop van oktober

T O P :

Bijna 140 jaar na zijn uitvinding keert de snookersport terug naar zijn bakermat als met het Indian Open eindelijk het eerste Main Tour-rankingevent ooit in India wordt gespeeld. Jarenlang zijn steeds weer data en speelsteden gesuggereerd, maar er gebeurt niets. Nu in Delhi dus wél. En hoewel veel Indiërs door tyfoon Phailin wel wat anders aan hun hoofd hebben, wordt het snookerfeest voor het thuispubliek compleet als Aditya Mehta verrassend tot de finale weet door te dringen – waarin hij verliest van Ding Junhui.

…Mehta op weg naar de finale van “zijn” Indian Open…

Terugblik 2013: Top en flop van september

F L O P (in plaats van top):

Bijna een jaar lang is Stephen Lee al voorlopig geschorst geweest als hij eindelijk voor mag komen bij de sportrechter. Daar krijgt Lee een schorsing van liefst 12 jaar (ofwel nog 11 jaar extra) en moet hij £40.000 proceskosten betalen voor zijn aandeel in het fixen van in totaal zeven Main Tour-wedstrijden in 2008 en 2009. Lee verloor in die partijen opzettelijk een aantal frames, waardoor bevriende gokkers winsten van meer dan £100.000 konden opstrijken, de grootste gokfraude uit de geschiedenis van het profsnooker. Behoudens de uitkomst van het hoger beroep in januari 2014 mag Lee pas weer spelen in 2024… op zijn 50e verjaardag.

…Lee wordt voor 12 jaar geschorst voor match-fixing…

Terugblik 2013: Top en flop van augustus

T O P :

De KNBB neemt het initiatief om snookercoaches te gaan opleiden. Samen met de EBSA is een driedaags traject opgezet. Deelnemers worden klaargestoomd om trainingen te verzorgen, zowel in de begeleiding van toppers als in de opleiding van talenten en recreanten. Na een oproep, onder meer op snooker.blog.nl, blijkt de animo groot te zijn en een achttal belangstellenden gaat de cursus in januari 2014 volgen.

…De coaching van jonge snookertalenten is belangrijk…

Terugblik 2013: Top en flop van juli

T O P :

Na 22 jaar keert de Main Tour eindelijk weer eens terug naar Nederland. Op initiatief van referee Jan Verhaas komt het Players Tour Championship naar de Maasstad: het Rotterdam Open is geboren! Enkele grote namen laten het afweten, maar met Mark Williams krijgt het toernooi een winnaar om trots op te zijn. De spelers laten zich onder meer via Twitter erg positief uit over het Rotterdam Open.

…Williams wint het eerste proftoernooi in Nederland in 22 jaar…

Terugblik 2013: Top en flop van juni

T O P :

Hij is 38 en speelt al 22 jaar op de Main Tour. Toch is het pas de allereerste rankingzege voor Joe Perry als hij in de finale van Asian Tour 1 Mark Selby weet te kloppen. Perry is geen uitzondering: ook andere veteranen als Stuart Bingham en Mark Davis hebben plots enorme progressie geboekt nadat er onder Barry Hearns bewind meer proftoernooien dan ooit tevoren worden gespeeld.

…Perry (38) gaat na 22 jaar Main Tour zijn eerste toernooi winnen…

Terugblik 2013: Top en flop van mei

T O P :

Zijn aangekondigde snookerpauze van zes maanden verlengt hij na één gespeelde (en tegen Simon Bedford verloren) PTC-wedstrijd tot een heel seizoen. Alleen het WK wil Ronnie O’Sullivan spelen, en daar schittert The Rocket ondanks het gebrek aan wedstrijdritme. Hij komt op weg naar zijn vijfde WK-titel nooit in problemen, ook niet in de finale tegen Barry Hawkins. Zeldzame klasse!

…O’Sullivan speelt een jaar lang niet maar wint dan wel weer het WK…

Terugblik 2013: Top en flop van april

T O P :

Ze mag dan volgens de officiële WLBSA-ranking niet meer de nummer 1 van de wereld zijn, ze blijft natuurlijk wel gewoon de beste. Reanne Evans wordt al voor de negende keer op rij wereldkampioene van de WLBSA. In de finale in Cambridge verslaat ze haar rivale (en No. 1) Maria Catalano met 6-3 en scoort en passant twee centuries.

…Evans (archiefbeeld) pakt al haar 9e WK-titel op rij…

Terugblik 2013: Top en flop van maart

T O P :

Het Nederlands Kampioenschap krijgt met René van Rijsbergen een overtuigende winnaar. Van Rijsbergen klopt favorieten als Mario Wehrmann en Maurice le Duc voordat hij in de finale viervoudig NK-winnaar Roy Stolk met 5-3 verslaat. Dankzij deze triomf eindigt Van Rijsbergen ook aan kop van de KNBB Nationale Snooker Ranking over het hele seizoen 2012-’13.

…Van Rijsbergen wint het Nederlands Kampioenschap en de NSR