Categorie: "Terugblik 2010"

Terugblik 2010: top en flop van december

TOP: De triomf van John Higgins op het UK Championship is om veel redenen bijzonder: de zes maanden schorsing die eraan vooraf is gegaan, zijn vader die ernstig ziek is en er niet bij kan zijn, en vooral ook de manier waarop hij een 5-9 achterstand tegen Mark Williams nog in een 10-9 zege weet om te zetten. Een alltime klassieker!

FLOP: Twee goede frames aan het einde zijn nog voldoende om Jimmy White op het UK Championship op de knieën te krijgen, maar tegen Mark Williams komen de zwakheden van Stephen Hendry pijnlijk bloot te liggen. De Schotse legende is geen schim meer van de dominante speler uit de jaren negentig. Hij mist simpele ballen die een clubspeler nog kan maken en verklaart later dat hij al jarenlang aan yips lijdt.

…Higgins klopt Williams in de UK Championship finale na 5-9 met 10-9…

Terugblik 2010: top en flop van november

TOP: Met zijn negende eindoverwinning in de Premier League wordt Ronnie O’Sullivan de eerste speler ooit die een professioneel snookertoernooi vaker dan acht keer weet te winnen. In de finale neemt hij met 7-1 genadeloos revanche op Shaun Murphy, die hem vorig jaar verrassend van de titel had afgehouden.

FLOP: Waar Reanne Evans op het vrouwelijke WLSBA-circuit al meer dan zeventig partijen op rij niet heeft verloren, slaagt ze er op de Main Tour maar niet in om een wedstrijd te winnen. Ze komt er nota bene tegen wereldkampioen Neil Robertson dichtbij (3-4), maar de trieste balans luidt veertien nederlagen in veertien partijen.

…Alwéér een Premier League-trofee voor O’Sullivan…

Terugblik 2010: top en flop van oktober

TOP: De maximumbreak beleeft hoogtijdagen. Op de Rhein-Main-Masters in Rüsselsheim zien we er zelfs twee, van Thanawat Thirapongpaiboon en Mark Williams. In totaal telt de PTC-cyclus liefst vijf 147′s hoewel die toernooien toch op dezelfde tafels met dezelfde templates als andere Main Tour-events worden gespeeld. 

FLOP: De marketingtrommel is al maandenlang met volle kracht geroerd, maar het eerste PowerSnooker-event draait uit op een lelijke tegenvaller. Te veel en te ingewikkelde spelregels (naar verluidt weigert Michaela Tabb sindsdien het woord “PowerZone!” nog uit te spreken) en een steeds dronker en luider wordend publiek verpesten dit initiatief om een nieuwe doelgroep voor het snooker aan te boren.

…Brecel speelt de allereerste PowerSnooker-partij tegen O’Sullivan…

Terugblik 2010: top en flop van september

TOP: Na de eerste zwarte bal (!) vragen wat de bonus is voor een maximumbreak – en dan inderdaad een 147 scoren. Het is arrogant, het is brutaal, maar het is bovenal geniaal hoe Ronnie O’Sullivan het World Open opsiert met een maximum. Al moet Jan Verhaas hem nog wel even overhalen om ook de laatste zwarte bal te potten… 

FLOP: John Higgins krijgt £75.000 boete en een schorsing – met terugwerkende kracht – van zes maanden voor zijn aandeel in de meest beruchte omkoopaffaire uit de historie van het snooker. Het schandaal doet de toch al broze geloofwaardigheid van het profsnooker geen goed. Sommige spelers zeggen hardop dat Higgins daarvoor een zwaardere straf had verdiend.

…O’Sullivan maakt zijn 147 toch af op verzoek van Verhaas…

Terugblik 2010: top en flop van augustus

TOP: Barry Pinches bloeit tijdens het Players Tour Championship helemaal op: de Engelse nummer 57 van de wereld, bekend vanwege zijn kanariegele waistcoats, bereikt een finale en weet een toernooi te winnen, waardoor hij lange tijd koploper van het PTC-klassement is, vóór toppers als Mark Selby of Shaun Murphy.

FLOP: Ronnie O’Sullivan blijft zonder bericht weg van de Paul Hunter Classic in Fürth, waar tegenstander Jimmy Robertson en veel fans die speciaal voor hem een kaartje hebben gekocht, vergeefs zitten te wachten. Het blijkt geen uitzondering: ook op andere PTC-events – zoals in Brugge – laat de aangekondigde O’Sullivan zijn gezicht niet zien.

…O’Sullivan stelt fans teleur die voor hem een kaartje op de PHC kochten… 

Terugblik 2010: top en flop van juli

TOP: Het nieuwe rankingsysteem van World Snooker slaat aan. Veruit de meeste toppers grijpen de Players Tour Championship-toernooien aan om wedstrijdritme op te doen – en tevens rankingpunten en prijsgeld te verdienen. Bovendien brengt het PTC een paar weken later weer rankingsnooker naar België.

FLOP: Een triest einde komt er aan het leven van Alex Higgins. De rebelse ex-wereldkampioen, die in hoge mate verantwoordelijk was voor de popularisering van de sport op tv in de jaren zeventig, verliest geleidelijk zijn strijd tegen slokdarmkanker en overlijdt op 61-jarige leeftijd in eenzaamheid thuis in Belfast.

…Williams is de eerste winnaar van een PTC-toernooi…

Terugblik 2010: top en flop van juni

TOP: De 15-jarige Luca Brecel wordt in Boekarest de jongste EBSA Europees kampioen aller tijden door in de finale Roy Stolk met 7-4 te verslaan. Wendy Jans maakt het Belgisch-Nederlandse succes compleet en wint de titel bij de vrouwen.

FLOP: Ding Junhui stelt zijn thuispubliek danig teleur in de finale van de Rundili Wuxi Classic. De Chinees leidt met 8-2 tegen Shaun Murphy, maar raakt volledig van de kook als zijn opponent aan een comeback begint. Uiteindelijk wint Murphy met 8-9.

…Europees kampioen Brecel en runner-up Stolk… 

Terugblik 2010: top en flop van mei

TOP: Neil Robertson laat zich in de Crucible in Sheffield tot de eerste Australische wereldkampioen uit de moderne tijd van het snooker kronen. Het is de vijfde zege in vijf rankingfinales voor Robbo, de succesvolste niet-Britse speler aller tijden.

FLOP: Op de dag van de WK-finale publiceert de Britse tabloid News of the World een met een verborgen camera opgenomen filmpje waarin John Higgins ermee lijkt in te stemmen om voor €300.000 opzettelijk een viertal frames in exhibitie-partijen te zullen verliezen. Higgins wordt meteen door World Snooker voor onbepaalde tijd geschorst.

…Fragment uit de beruchte video met Higgins en zijn manager Mooney…

Terugblik 2010: top en flop van april

TOP: Vier jaar lang had de Welsh Potting Machine geen toernooi meer gewonnen. Maar met zijn triomf in het China Open, nota bene tegen thuisspeler Ding Junhui, onderstreept Mark Williams zijn terugkeer in de top van het snooker.

TOP: Steve Davis krijgt het publiek in de Crucible op de banken. De 52-jarige veteraan klopt Mark King in de eerste ronde van het wereldkampioenschap en zet daarna ook titelverdediger John Higgins uit het toernooi. Kippenvel!

(Voor één keer geen flop maat twee tops van de maand.)

…Davis nog één keer de gevierde held in de Crucible…

Terugblik 2010: top en flop van maart

TOP: Marco Fu wordt de verrassende winnaar van de Championship League. In de best-of-5 finale tegen Mark Allen staat hij met 0-2 achter en heeft al een snooker nodig in het derde frame als hij de winst nog uit het vuur weet te slepen, 3-2.

FLOP: World Snooker maakt midden in het seizoen een abrupt einde aan de Pro Challenge Series. Hoewel de profs hunkeren naar meer toernooien, blijkt dit nieuwe format door gebrek aan prijsgeld én rankingpunten niet aan te slaan.

…Fu kaapt de Championship League-trofee weg voor de neus van Allen…