De Dag Dat Snooker Voorgoed Veranderde?

1789 Franse Revolutie. 1936 Spaanse Revolutie. 1959 Cubaanse Revolutie. 2010 Snooker Revolutie?

Na alle tromgeroffel vooraf, is het vandaag de dag van de waarheid voor PowerSnooker. De nieuwe, snelle, jeugdige, opgesmukte variant van het snookerspel beleeft zijn primeur in het indigO2 in Londen.

De bedenkers hebben PowerSnooker de ambitieuze slogan Cue the revolution meegegeven.

Hoewel het idee bij veel traditionele snookerliefhebbers op weinig steun kan rekenen, hebben de bedenkers werkelijk kosten noch moeite gespaard.

Naast alle uitgaven voor spelers en locatie heeft vooral marketing en pr een flinke hap uit het budget genomen.

Ik kan me geen nieuw snookerevent herinneren dat vóóraf al zoveel tongen losmaakte. Er is wat mij betreft wel erg hoog van de daken geschreeuwd. Ik moet het nog allemaal zien gebeuren.

Aan PowerSnooker kloppen voor mijn gevoel drie dingen niet.

Ten eerste, het overdreven show-element. Een voorbeeld: er zijn drie voormalige Page 3 girls van The Sun ingehuurd om de spelers bij opkomst naar de tafel te begeleiden.

Zie je het al voor je: Luca Brecel omringd door Peta, Hollie en Danni?

Ten tweede, de ingewikkelde spelregels met PowerBallen, PowerPlays, PowerZones, shot clock, dubbele punten…

Het wordt leuk om de beste spelers ter wereld in hoog tempo ballen te zien potten, maar of het voor de “nieuwe” snookerkijkers – toch de doelgroep – ook allemaal begrijpelijk is…?

Ten derde, de rebellerige toon. Wat nou “revolutie”? Iedereen snapt dat het klassieke snooker niet gaat veranderen door, laat staan plaatsmaken voor PowerSnooker.

Ik geloof ook niet dat het jonge publiek dat zich door deze PowerSnooker-show aangetrokken voelt, nou echt een nieuwe doelgroep is die zijn hart vervolgens aan het klassieke snooker verpandt.

Natuurlijk ben ik benieuwd en zal ik vandaag kijken. Ik ben ook benieuwd hoe het daarna verder gaat met PowerSnooker.

Misschien wordt het net zoiets als OneForSeven een jaar geleden? Een stille revolutie, zeg maar…

Lees ook:De rest die alle andere rests overbodig maakt
Lees ook:PowerSnooker zoekt investeerder met £10 miljoen
Lees ook:Terugblik 2010: top en flop van oktober
Lees ook:PowerSnooker “dwingt” toppers mee te doen
Lees ook:PowerSnooker is als het laken – te glad

14 reacties op “De Dag Dat Snooker Voorgoed Veranderde?

 1. Annet

  Ik moet zeggen dat ik het tot nu toe de moeite waard vind! Het is een goede aanvulling op het traditionele snooker. Het publiek lijkt er echt van te genieten, zeker ook omdat ze zich meer mogen laten horen. Ik heb wel het idee dat de snellere spelers (zoals Ronnie) hier in het voordeel zijn. Je hebt minder tijd om na te denken en moet dus meer op gevoel spelen.

  Het lijkt er wel op dat de pockets ook wat groter zijn? Ik zie ballen vallen die normaal niet kunnen…

  Hoe bevalt het jou Eric?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Eric Willemsen

  Mijn heel voorlopige mening (door werkverplichtingen heb ik namelijk alleen het eerste deel van de partij tussen Brecel en O’Sullivan kunnen zien):
  - wat die page-3 girls betreft had ik gelijk, dat werkt op deze manier niet.
  - de spelregels/puntentelling zijn inderdaad te ingewikkeld (zelfs voor de ref…). En kun je een frame eigenlijk opgeven? Viel me op dat Luca en Ronnie maar bleven doorspelen met alleen de laatste zwarte bal nog op tafel terwijl de klok maar doortikt. Ronnie, die op dat moment voor stond, zou dus steeds safe hebben kunnen spelen. Zolang het nieuwe frame niet begint, kan Luca immers nooit punten inlopen. Gelukkig was Ronnie zo sportief om zwart te potten hoewel hij er dus geen belang bij had dat de ballen weer opgesteld werden.
  - dit is slechts amusement en geen revolutie van het snooker. Ik heb nog geen elementen gezien die ik graag ook in het echte snooker zou terugzien, ook het luide publiek niet.
  - en, Annet, de pockets lijken mij inderdaad iets groter en het laken ook iets sneller dan op de Main Tour.
  Ga vanavond uitgebreider kijken, misschien kan/moet ik mijn mening dan nog herzien. ;-)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Dutchnugget

   De pocketszijn inderdaad groter Eric.
   Ongeveer zoals in een snookercentrum,amateurformaat dus.

     /   Beantwoorden  / 
 3. mike

  Mijn mening tot zover ik heb alles gezien op de gewone eurosport 1 nouw het circus gedeelte is er….. en het gaat precies als darts…… geen rust en een totaale rotzooi ook tussen de frames muziek en dan michaele tab die tegen een speler praat met een microfoontje.
  Ik vind op de ranking events met muziek dat kan nog en de premier league is ook wel goed. Maar dit nee.
  Het spel enzv gedeelte was wel redelijk oke.
  alleen de powerzone moeten ze weg doen heel de tijd powerzone dat de refs mededelen en net dat gedeelte maakt het iets te ingewikkeld als je het voor het eerst kijkt en ook ingewikkeld voor de refs. alleen je hebt dan eigenlijk wel gewonnen als je de powerbal pot en verder de helft weg speelt de powerzone is er om het een beetje in balans te brengen.
  Het spel verder is wel oke alleen de kwaliteit van het snooker gaat wel naar beneden en dat komt niet door de schot clock want die hebben ze in de premier league ook. Ik weet waar het aan licht maar toch vond ik zeker dat het niveau bij ronnie en luca veel lager lag dan als je ze normaal zouw zien.
  Overigens vond ik bij de andere wedstrijden het niveau beter maar nog niet als bij normaal snooker.
  En dat komt nier door dat het prijzegeld laag is want ik had niet verwacht dat ze zoveel zouden krijgen.
  40000 pond voor de winnaar ofzo.( dat ze de commentatoor hij zei ook ongeveer dont schoot me! als het niet waar is)
  Overigens vind ik de naam ook maar ja zozo… heel de tijd dat gepower.
  Men wil hier 6 toernooien van houden ieder jaar denk niet dat ik dan net zo veel ga kijken als normaal snooker ik vind normaal snooker toch spanender

    /   Beantwoorden  / 
  1. Beste Vriend

   Als mijn juffrouw dit zou lezen, zou ze waarschijnlijk een beroerte krijgen, maar ik denk dat ‘t zomaar aan het licht zou kunnen liggen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Eric Willemsen

    Mij interesseert meer: wat vindt jouw juffrouw van PowerSnooker? Voor correcte spelling en grammatica heb je vast weer andere blogs.

      /   Beantwoorden  / 
   2. Beste Vriend

    Ik zal het Maandag aan d’r vragen als ze weer beter is tenminste. Ik vind ‘t in ieder geval net als elke andere variant op het originele snookerspel een vreemde manier om de sport aan populairiteit te laten winnen en zou totaal geen waarde hechten aan wat voor overwinning dan ook, maar goed als er mensen zijn die het wel leuk vinden, have fun zou ik zeggen…ik richt me alleen op het klassieke snooker, uitdagingen genoeg nog in dat genre voor mij in ieder geval.

      /   Beantwoorden  / 
   3. mike

    ik ga nouw echt niet op spelling letten.
    ik typ gewoon zo snel mogelijk. en zet er alles in wat ik wil vertellen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Beste Vriend

     Hahaha ja toch,gooi ‘t er maar lekker uit gewoon knallen op dat toetsenbord, jij bent hier een echt fenomeen aan het worden.

       /   Beantwoorden  / 
     1. mike

      dankje wel….

        /  
 4. [Blocked by CFC] Mark

  Wat een aanfluiting dat power snooker. Die dronken idioten in het publiek zijn alleen maar aan het zingen. De spelers hebben daar duidelijk last van. Dit heeft echt niks met snooker te maken. Als ik naar de lichaamstaal vab de spelers kijk denk ik dat zij het ook niks vinden. Het kan mij iig niet boeien en hoop ook dat het geen vervolg krijgt!!

    /   Beantwoorden  / 
 5. Mark

  wat een aanfluiting is dat power snooker. Al die dronken idioten op de tribune die aan het schreeuwen zijn. De spelers hebben daar overduidelijk last van. Het niveau was vanmiddag niet best. Het viel me op dat er tijdens een groot deel van de frames de spelers maar een beetje ongeinteresserd tegen die ballen aan het rammen waren. Het kon mij niet echt boeien en als ik naar de lichaamstaal van de spelers kijk hun ook niet. Ik hoop iig dat er geen vervolg komt op deze variant want het zet de sport waar ik van hou wel een beetje te kijk!

    /   Beantwoorden  / 
 6. mike

  weten we al iets van kijkcijfers op itv?

    /   Beantwoorden  / 
 7. Seven

  Gelukkig hoef je nu niet naar van die saaie trutten als Ebdon en kornuiten te kijken. Die verpesten een avondje snooker kijken gigantisch, ze behandelen elke bal opperkritisch (ook niets mis mee hoor) maar maak dan wel iets van het spelletje.

  Ik vind het prima als afwisseling zo, beetje tempo kan af en toe geen kwaad. Laat het echter geen plaatsvervanger zijn voor het traditionele spel. Zint het je niet? Dan kijk je toch niet!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.