Categorie: "Terugblik 2011"

Dat was 2011…

Met het laatste deel van de terugblikserie zijn we aangekomen op 31 december… Kortom, het jaar 2011 is over enkele uren verleden tijd.

Of het een mooi, normaal of teleurstellend snookerjaar was, zal voor alle spelers onder ons afhangen van de eigen prestaties.

Wat het profsnooker betreft, denk ik dat het een goed jaar is geweest.

Het eerste volledige jaar onder World Snooker-baas Barry Hearn heeft ons meer toernooien (PTC) op meer plekken (Australië, Brazilië) opgeleverd, en de opkomst van een nieuwe ster (Judd Trump), wat voor de toekomst van de sport belangrijk is.

Wat 2012 snooker-wise gaat opleveren?

Terugblik 2011: top en top (geen flop…) van december

T O P :

Opnieuw is het Judd Trump die ons het hoogtepunt van de maand bezorgt. Met zijn eindoverwinning op het UK Championship pakt hij niet alleen zijn tweede rankingtitel van het jaar 2011, hij bevestigt ook zijn status als absolute wereldtopper door één van de drie majors op zijn naam te schrijven. Trump heeft zich dit jaar ontpopt tot de nieuwe, grote smaakmaker die het profsnooker zo hard nodig heeft.

…Smaakmaker Trump wint het laatste toernooi van 2011, het UK Championship

Terugblik 2011: top en flop van november

T O P :

De finale van het PTC-toernooi in Antwerpen tussen Judd Trump en Ronnie O’Sullivan levert een weergaloos schouwspel op. In amper 70 minuten (!) staat de eindstand van 4-3 voor Trump op de borden. Het aanvallende spel en de onnavolgbare potkwaliteiten van beiden geven je eerder het gevoel dat je naar een exhibition zit te kijken in plaats van de finale van een (mini-)rankingevent. Een van de beste tv-partijen sinds jaren.

…In Antwerpen verslaat Trump O’Sullivan in één van de beste tv-partijen sinds jaren…

Terugblik 2011: top en flop van oktober

T O P :

Acht rankingfinales, acht overwinningen. Ook op PTC 8 in het Ierse Killarney behoudt Neil Robertson hij zijn ongeslagen status in rankingfinales als hij Judd Trump geen kans laat, 4-1. De Australiër is zo’n speler die niet nerveus wordt van belangrijke partijen in een uitverkochte zaal; hij speelt dan juist zijn beste spel.

…Robertson wint de finale in Killarney: zijn achtste zege in acht rankingfinales…

Terugblik 2011: top en flop van september

T O P :

Reanne Evans stelt het nieuwe record voor aantal ononderbroken overwinningen op de WLBSA-tour op 90. De Engelse zevenvoudig wereldkampioene weet 3,5 jaar lang elke partij te winnen. Pas in de halve finales van het Northern Championship gaat het eindelijk weer eens mis, uitgerekend tegen Maria Catalano, de laatste speelster die Evans nog wist te verslaan vóór die in 2008 haar zegereeks startte.

…3,5 jaar en 90 partijen lang kan geen speelster Evans verslaan…

Terugblik 2011: top en flop van augustus

T O P :

Fraai succes voor Mario Wehrmann: de Hagenaar wint de Amateurs Cup die parallel aan de Paul Hunter Classic in Fürth wordt gespeeld. In de finale rekent hij met 3-0 af met Chris Henry, voormalig coach van Stephen Hendry. De toernooiwinst levert Wehrmann – net als afgelopen seizoen – een wildcard voor de German Masters op.

…Wehrmann wint de Amateurs Cup en krijgt een German Masters-wildcard…

Terugblik 2011: top en flop van juli

T O P :

De expansie van het profsnooker krijgt gestalte met het eerste rankingtoernooi ooit down under: het Australian Goldfields Open. Barry Hearn wil meer snookerevents in onontgonnen gebieden. Enkele weken later volgt een invitatietoernooi in Brazilië. Het toernooi in Australië krijgt ook een nieuwe winnaar: Stuart Bingham pakt de eerste hoofdprijs uit zijn 16-jarige snookercarrière.

…Een nieuwe winnaar (Bingham) voor een nieuw toernooi (Australian Open)…

Terugblik 2011: top en flop van juni

T O P :

Grote klasse: Wendy Jans pakt in Bulgarije al haar zesde (!) Europese titel. In de hele knock-out-fase verliest Jans slechts één enkel frame, in de finale tegen mixed-wereldkampioene Tatjana Vasiljeva uit Letland, 5-1. De Europese dominantie van de Belgische blijkt wel uit het feit dat ze sinds 1999 slechts één keer niet de finale haalt (in 2008).

…Jans is en blijft de beste van Europa: ze wint al haar zesde titel…

Terugblik 2011: top en top (geen flop…) van mei

T O P :

De wereldtitel wint hij niet, maar Judd Trump steelt wel de harten van het snookerpubliek. De Engelsman staat al jaren te boek als één van de supertalenten en lost die belofte in als hij de WK-finale haalt, luttele weken nadat hij het China Open op zijn naam heeft geschreven. Hij bevestigt zijn status als absolute topspeler door maanden later ook het UK Championship te winnen.

…Trump verliest de WK-finale maar beleeft wel zijn definitieve doorbraak…

Terugblik 2011: top en flop van april

T O P :

Roy Stolk maakt zijn favorietenrol waar en verdedigt met succes zijn titel op het Nederlands kampioenschap in Den Bosch. Tijdens het finaleweekend geeft de Zeistenaar één enkel frame af… totdat Maurice le Duc in de eindstrijd terugkomt van 0-4 tot 4-4. Uiteindelijk gaat de hoofdprijs toch weer naar Stolk. Ook de damesfinale is spannend: Rosanna Lo-A-Tjong klopt Manon Melief na 0-1 en 1-2 met 3-2.

…Stolk gaat de finale van het NK winnen van Le Duc, 5-4…