Categorie: "Terugblik 2012"

Terugblik 2012: top en flop van december

T O P :

Het UK Championship van Luca Brecel lijkt al in de eerste voorronde geruisloos te eindigen als hij 3-5 achter komt tegen Scott Donaldson. Hij wint nog met 6-5, verslaat daarna ook Peter Lines, Liu Chuang en Peter Ebdon, en zet de zegereeks op het eindtoernooi voort tegen Ricky Walden en Mark King, voordat hij in de kwartfinales – na enkele gemiste winstkansen – het hoofd moet buigen voor de latere finalist Shaun Murphy. Daarmee is de 17-jarige Brecel de jongste speler ooit die op het prestigieuze UK Championship de laatste acht weet te halen.

…Brecel schrijft op het UK Championship weer snookergeschiedenis…

Terugblik 2012: top en top van november

T O P :

Hij had een aantal jaren nodig om van supertalent tot wereldster te worden. Maar anderhalf jaar nadat Judd Trump zijn grote doorbraak beleefde met het winnen van het China Open, wordt de inmiddels 23-jarige Engelsman de nieuwe nummer 1 van de wereldranglijst. Trump belichaamt een nieuwe generatie profs: snel en aanvallend, en bovenal brutaal. Hoewel hij de koppositie na enkele weken (voorlopig?) weer verliest aan Mark Selby, is Trump een aansprekende nummer 1 voor de toekomst van het snooker.

…Trump wint het International Champonship en wordt ‘s werelds No. 1…

Terugblik 2012: top en flop van oktober

T O P :

Het PTC-toernooi in Antwerpen wordt opnieuw een grandioos snookerfeest. De stemming is geweldig, het snooker zo mogelijk nog beter. Na die briljante finale tussen Judd Trump en Ronnie O’Sullivan vorig jaar is ook de eindstrijd tussen Mark Allen en Mark Selby dit jaar een om van te watertanden: Allen speelt fantastisch en scoort liefst drie centuries. Antwerpen lijkt klaar voor een volwaardig Main Tour-rankingevent.

…Allen scoort drie centuries en klopt Selby op PTC Antwerp…

Terugblik 2012: top en flop van september

T O P :

Na een totaal mislukt seizoen 2011-’12 is John Higgins, die naar eigen zeggen weinig traint om meer tijd met zijn gezin te hebben, plotseling helemaal terug. Op de Shanghai Masters bereikt de Schot geleidelijk weer zijn topvorm, culminerend in een waanzinnige finale tegen Judd Trump. Higgins scoort in de middagsessie al een maximumbreak maar komt tegen de ontketende Trump toch met 2-7 achter. In de avondsessie trekt Higgins de partij met een formidabele comeback alsnog naar zich toe, 10-9.

…Higgins maakt een 147 en wint de finale van de Shanghai Masters

Terugblik 2012: top en flop van augustus

T O P :

Al 12,5 jaar lang wordt Ken Doherty herinnerd aan die gemiste zwarte bal die hem een 147 kostte in The Masters-finale van 2000. Niet alleen liep de Ier destijds een Honda ter waarde van £80.000 mis, ook is hij er nog nooit in geslaagd een maximumbreak te completteren. Maar in augustus lukt het eindelijk: na twee decennia op de Main Tour maakt Doherty eindelijk zijn eerste 147. Geen The Masters, geen Honda, maar op een PTC-toernooi en €500 zakgeld. Maar van het net-niet-147-juk is Doherty eindelijk verlost.

…Doherty rekent af met het verleden en scoort eindelijk een 147…

Terugblik 2012: top en flop van juli

T O P :

Sinds Barry Hearn de Main Tour-kalender vult met steeds meer toernooien, slaagt een groeiend aantal routiniers erin zijn eerste rankingtoernooi te winnen. Stuart Bingham (35) deed het op de Australian Open in 2011, Rod Lawler (41) op een PTC-event dit jaar. Ook Barry Hawkins, die al eens 12e van de wereld stond, weet op 33-jarige leeftijd eindelijk zijn eerste rankingtoernooi te winnen. Hij wordt de opvolger van Bingham in Australië.

…Hawkins (33) wint in Australië zijn eerste rankingtitel…

Terugblik 2012: flop en flop van juni

F L O P :

Geen TOP deze maand… maar wel een boel FLOPS. Gelukkig is snooker.blog.nl vanwege het EK voetbal een poos uit de lucht. Toch blijft er genoeg flop-waardig nieuws over. Het is nog moeilijk kiezen. Mark Williams krijgt liefst £4000 boete omdat hij op Twitter de Crucible, toch het heiligdom van de snookersport, een “shithole” noemt. En Joe Jogia wordt voorlopig geschorst voor zijn mogelijke match-fixing en beschuldigt de WPBSA dan maar van racisme.

…Zo ziet een “shithole” (© Mark Williams) er van de buitenkant uit…

Terugblik 2012: top en top van mei

T O P :

Hij was al een keer TOP deze terugblik, hij is het nu weer. Ronnie O’Sullivan blijkt na ruim twee weken snookeren in de Crucible in Sheffield opnieuw de allerbeste van de wereld. De 36-jarige Engelsman komt nooit in de problemen en wint ook de finale overtuigend van Ali Carter. Het is O’Sullivans vierde wereldtitel, en velen denken dat dat er al best een paar meer hadden kunnen zijn. Of die er ooit nog komen..?

…O’Sullivan overtuigt in de Crucible en wint zijn vierde (en laatste?) WK-titel…

Terugblik 2012: top en top van april

T O P :

Dat Luca Brecel een belofte is, weet heel de snookerwereld al lang. Die belofte maakt hij waar door als jongste speler ooit de eindronde van het wereldkampioenschap te halen. De 17-jarige Vlaming klopt ervaren Engelse profs als Ian McCulloch, Barry Pinches, Michael Holt en Mark King op weg naar de Crucible, waar hij Stephen Maguire bij vlagen goed partij geeft. De Schot wint, het applaus is voor Brecel.

…Brecel aan het werk als jongste speler ooit op een WK snooker…

Terugblik 2012: top en flop van maart

T O P :

Vijf maal is scheepsrecht, denkt Gerrit bij de Leij en wint na vier verloren finales eindelijk het Nederlands kampioenschap. In de finale in Den Bosch onttroont de geboren Fries viervoudig winnaar Roy Stolk met 5-1. Bij de Leij werd in 1999 Europees juniorenkampioen maar Raymon Fabrie (een maal) en Stefan Mazrocis (drie maal) hebben hem tot 2012 steeds van de NK-titel weten af te houden. Nu wordt Bij de Leij definitief niet de Jimmy White van het Nederlandse snooker.

…Bij de Leij, hier op archiefbeeld, wint in maart zijn eerste NK-titel…