Wuxi Classic: Avontuur Evans eindigt in wildcard-ronde

reanne evansHet gevreesde scenario is vannacht realiteit geworden: Reanne Evans verliest in de wildcard-ronde van de Wuxi Classic.

Evans was de eerste vrouw die zich voor het hoofdtoernooi van een Main Tour-event had weten te plaatsen. Volgens schema had ze tegen Neil Robertson gespeeld, maar dat duel komt er nu dus niet.

Evans had de pech bij loting een van de vier wildcard-partijen toegewezen te krijgen. Daarin verloor de 27-jarige Engelse met 2-5 van Zhu Yinghui.

Zhu kwam op 0-3 nadat Evans in twee van die drie frames eerst op voorsprong stond.

De negenvoudige wereldkampioene leek voor een ommekeer te gaan zorgen met een break van 79 – de hoogste van de partij – waarna ze ook frame vijf won, 2-3.

De twee volgende frames gingen met breaks van 46 en 42 echter weer naar Zhu.

Evans plaatste zich vorige maand voor het hoofdtoernooi door in de voorronde in Gloucester Thepchaiya Un-nooh met 5-4 te verslaan.

Sinds bekend werd dat Evans na plaatsing een tussenronde tegen een lokale “amateur” moest spelen, is er een storm van kritiek losgebarsten op het wildcard-systeem.

Ook Evans zelf uitte zich begrijpelijkerwijs als een tegenstandster.

Inderdaad is het een gotspe dat spelers die zich reeds gekwalificeerd hebben voor een eindtoernooi, ineens een extra partij moeten afwerken tegen een lokale speler die niet eens op de Main Tour speelt en zich ook niet gekwalificeerd heeft.

Te meer omdat deze wildcards gewoon prima spelers zijn; ze zitten of heel dicht tegen de Main Tour aan, of hebben daar zelfs al een of meer seizoenen op meegedraaid.

Zhu won vorig jaar in de wildcard-ronde zelfs met 5-1 van Michael Holt.

Ook Adam Duffy is vandaag slachtoffer geworden, 3-5 tegen Lu Ning. En Jimmy Robertson en Vinnie Calabrese wonnen hun partijen pas in een decider, 5-4.

Bij alle emotionele reacties op het “onrecht” dat Evans is aangedaan, moeten we echter wel één kanttekening plaatsen: ook Evans zèlf speelt niet op de Main Tour. Ze kreeg slechts een startbewijs voor de Wuxi Classic nadat niet alle 128 profs hadden ingeschreven.

Zo gezien was Evans zelf dus ook “slechts” een wildcard.

Voor uitslagen en programma kijk je bij World Snooker, en Eurosport zendt uit op tv.

Lees ook:Terugblik 2013: Top en flop van juni
Lees ook:Reanne Evans wacht nog steeds op eerste zege
Lees ook:Sexe-duel Evans tegen Robertson op losse schroeven
Lees ook:Reanne Evans hekelt Chinese wildcards
Lees ook:Reanne Evans krijgt wildcard voor Main Tour

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.