Zaak Stephen Lee uitgesteld tot na WK

De van match-fixing verdachte Stephen Lee doet definitief niet mee aan het wereldkampioenschap. De behandeling van zijn zaak is uitgesteld tot na het WK.

Dat schrijft het doorgaans uitstekend ingelichte Snookerbacker Blog vanochtend.

De al sinds oktober “voorlopig” geschorste Lee schreef zich onlangs in voor het WK in de hoop tijdig te worden vrijgesproken. Hij zou nu echter zèlf om uitstel hebben gevraagd.

german masters 2012 - lee-o'sullivan

…De geschorste Lee wil meer tijd om zijn zaak voor te bereiden…

Volgens Snookerbacker zou Lee meer tijd nodig hebben om zijn verdediging voor te bereiden. Ook zou Lee niet willen dat zijn zaak het WK gaat overschaduwen.

Daarmee krijgt de kwestie toch een wat merkwaardige wending.

Tot nu toe kreeg de onderzoekscommissie van de WPBSA terecht veel kritiek omdat zij zoveel tijd nodig had om alle bewijzen van omkoping door Lee te verzamelen.

Nu de zaak (vrijwel) gereed was om door een onafhankelijke sportrechter – Sport Resolutions UK – te worden behandeld, heeft Lee plotseling zèlf meer tijd nodig.

Zonder alle details te kennen moet je voorzichtig zijn met oordelen, maar vreemd is het wel.

Lee wordt ervan verdacht (frames tijdens) in totaal acht partijen op diverse Main Tour-events in 2008 en ’09 opzettelijk te hebben verloren. Hij werd daarvoor begin 2010 door de politie gearresteerd, maar justitie heeft de zaak inmiddels gesponeerd.

Hoewel Lee strafrechtelijk niets meer te vrezen heeft, vindt de WPBSA wel dat de 38-jarige Engelsman de strenge anti-corruptieregels van de snookerbond heeft overtreden. Daarvoor moet Lee zich dus straks (in mei?) verantwoorden bij Sport Resolutions UK.

Voor de goede orde: de verdenking dat Lee begin oktober het slotframe van zijn Premier League-wedstrijd tegen John Higgins opzettelijk verloor, valt hier buiten.

De WPBSA verricht ook daar nog onderzoek naar, maar dat is een aparte zaak.

[picture Stephen Lee © 2012 snooker.blog.nl]

Lees ook:Omkoopzaak Stephen Lee nadert ontknoping
Lees ook:Mag ik even afrekenen, mijnheer Lee?
Lees ook:Stephen Lee (nog?) niet aangeklaagd voor match-fixing
Lees ook:Stephen Lee wacht nog op uitspraak
Lees ook:Hoger beroep wordt kostbare zaak voor Lee

2 reacties op “Zaak Stephen Lee uitgesteld tot na WK

  1. john

    Dit is wel heel bizar, eerst schrijft hij zich in voor het WK en vervolgens vraagt hij uitstel voor de zaak. Naar ik mag aannemen word hij voorgelicht door zijn advocaat.
    Naar mijn idee pleit hij dan schuldig of de lange schorsing heeft hem mentaal al gebroken of hij insinueert dit als zodanig.(slim?)

    Door zijn eigenbelang ondergeschikt te maken aan het WK zet hij de WPBSA volgens mij voor schut.
    Immers waarom wil de WPBSA deze zaak vlak voor een WK gaan behandelen?
    Al met al begint het een echte “soap” te worden.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Eric Willemsen

      Het is inderdaad een bizarre kwestie, John, en zonder alle details te kennen blijft het speculeren naar de ware redenen. Je zou denken dat alle partijen er baat bij hebben dat zo’n zaak zo snel mogelijk wordt afgerond (lees: er een bindende uitspraak van Sport Resolution ligt.) Op wat er zich ondertussen achter de schermen allemaal voltrekt, hebben we – helaas – geen zicht..

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.