Joe Jogia twee jaar geschorst

De disciplinaire commissie van de WPBSA heeft Joe Jogia voor twee jaar geschorst. Jogia wordt tot het seizoen 2014-2015 van de Main Tour geweerd.

Jogia krijgt die forse straf omdat de tuchtcommissie bewezen acht dat de Engelsman betrokken is geweest bij een poging tot match-fixing op de Shoot-Out in januari.

Jogia blijkt veelvuldig telefonisch contact te hebben gehad met twee hem bekende gokkers, die daarna buitengewoon hoge inzetten deden op zijn partij tegen Matthew Selt.

…De geschorste Jogia mag tot 2014 niet op de Main Tour spelen…

De inzetten werden gedaan op een overwinning van Selt, wat suggereert dat Jogia met de gokkers zou hebben afgesproken opzettelijk te gaan verliezen.

De partij werd nooit gespeeld omdat Jogia zich met een knieblessure afmeldde. Op dat moment was het bestaan van de verdachte weddenschappen al bekend.

In een zeer uitvoerig statement op worldsnooker.com zegt de tuchtcommissie niet bewezen te achten dat Jogia geld zou hebben verdiend aan de deal met de gokkers.

Toch vindt ze de plotselinge, intensieve contacten met de gokkers, en het feit dat Jogia daar geen plausibele verklaring voor heeft, voldoende om de speler te schorsen.

Volgens het statement stuurde Jogia in de dagen voor de partij 33 sms’jes naar de ene en 42 sms’jes naar de andere gokker. Hij belde de mannen ook vier keer.

Uit het statement blijkt niet dat de tuchtcommissie de inhoud van die tekstberichtjes kent.

Toch lijkt dat laatste me wel cruciaal. Natuurlijk heeft Jogia alle schijn tegen – dat had hij in januari al – maar eerlijk gezegd zijn de zaken waarmee de tuchtcommissie nu komt toch eerder aanwijzingen dan harde bewijzen van feitelijk fout gedrag.

De WPBSA en World Snooker hebben match-fixing al lang de wacht aan gezegd. Toch lijkt iedereen me onschuldig tot het tegendeel is bewezen.

En nogmaals, bewijzen zie ik niet in dit statement. Het kan natuurlijk zijn dat de tuchtcommissie méér weet, maar op basis van dit statement vind ik Jogia onevenredig zwaar gestraft in vergelijking met andere match-fixing schandelen in het snooker.

Jogia, die ook £2000 proceskosten aan de WPBSA moet vergoeden, heeft twee weken de tijd om in beroep te gaan tegen zijn schorsing.

[picture Joe Jogia © 2011 snooker.blog.nl]

Lees ook:Joe Jogia alsnog geschorst voor match-fixing
Lees ook:Jogia’s knieblessure leidde tot hoge gokinzetten
Lees ook:Jogia accepteert schorsing, carrière is “finito”
Lees ook:“Zieke” Jogia trekt zich terug uit Shoot Out
Lees ook:Ook WPBSA laat zaak Burnett-Maguire nu rusten

2 reacties op “Joe Jogia twee jaar geschorst

  1. Matchfixing of toch niet?

    Het is zeker wel verdacht maar aan de andere kant als een partij niet doorgaat (wegens die knieblessure) dan krijg je ook niet uitbetaald maar je inzet terug dus daar schiet niemand wat mee op.

    Misschien kreeg hij wel spijt en deed hij voorkomen alsof hij een knieblessure had. Aan de andere kant, zet er een spuit in en je kunt gewoon spelen toch?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Eric Willemsen

      Die “knieblessure” kreeg Jogia pas NADAT World Snooker bekend had gemaakt dat er verdachte weddenschappen waren afgesloten. De bookmakers hadden het gokken op die partij al stopgezet en er zou dus ook niet zijn uitbetaald.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.