Joe Jogia alsnog geschorst voor match-fixing

Joe Jogia is alsnog voorlopig geschorst voor mogelijke match-fixing tijdens de World Snooker Shoot-Out in januari.

Er waren bij de bookmakers ongebruikelijk hoge inzetten gedaan op een nederlaag van Jogia in de eerste ronde tegen Matthew Selt. Uiteindelijk werd de partij niet gespeeld omdat Jogia zich met een knieblessure afmeldde.

De hoge geldbedragen doen vermoeden dat Jogia door de gokmaffia was overgehaald om opzettelijk van Selt te verliezen. De ongebruikelijke inzetten kwamen echter in de week vóór het toernooi al aan het licht.

Het vooronderzoek dat de WPBSA heeft laten verrichten heeft nu geleid tot een hoorzitting, die op 25 juli zal plaatsvinden. Minstens tot die datum blijft Jogia geschorst.

WPBSA-voorzitter Jason Ferguson heeft besloten dat Jogia niet in actie mag komen totdat de kwestie is opgelost. Als er meerdere hoorzittingen nodig mochten zijn of de tuchtcommissie niet meteen een uitspraak doet, moet Jogia dus blijven afwachten.

Dat betekent concreet dat Jogia in elk geval de Wuxi Classic, het Australian Open en het eerste PTC-event moet missen, en hoogstwaarschijnlijk ook de Shanghai Masters.

In een verklaring op de website van World Snooker staat:

The available evidence has been considered and in accordance with the Disciplinary Rules, he [Nigel Mawer, voorzitter tuchtcommissie, EW] has decided that there is a case for Joe Jogia to answer in relation to a breach of the WPBSA Members Rules, Betting Rules.

Ook vorig jaar was de Shoot-Out het mikpunt van verdachte weddenschappen.

Toen bleek er opvallend veel geld ingezet op een nederlaag van Jimmy Michie, die meteen zijn loopbaan beëindigde toen er een onderzoek naar de gang van zaken werd ingesteld.

Aan de Shoot-Out doen alle spelers uit de top-64 mee. In een KO-format spelen zij partijen van telkens één frame. Het toernooi werd dit jaar gewonnen door Barry Hawkins.

Lees ook:Jogia beschuldigt WPBSA van racisme
Lees ook:Verdachte weddenschappen op Jogia tegen Selt
Lees ook:“Zieke” Jogia trekt zich terug uit Shoot Out
Lees ook:Joe Jogia twee jaar geschorst
Lees ook:Jogia’s knieblessure leidde tot hoge gokinzetten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.