Spannendste partij wordt in Londen gespeeld

john higgins (klein)Terwijl de Shanghai Masters in volle gang is, wordt het spannendste snookergevecht dezer dagen niet in China, maar in Engeland uitgevochten.

Op een geheim gehouden locatie in Londen begint vandaag het tweedaagse proces tegen ‘s werelds nummer 1 John Higgins en diens ex-manager Pat Mooney, die verdacht worden van match-fixing.

Het gaat hier om het grootste omkoopschandaal dat de snookersport ooit heeft meegemaakt.

Een uitspraak wordt in de loop van woensdag verwacht, al is het de vraag of het oordeel ook meteen openbaar wordt gemaakt.

Higgins en Mooney worden, zoals inmiddels uit-en-te-na bekend, verdacht van betrokkenheid bij het manipuleren van resultaten.

In mei zou het duo hebben toegezegd dat Higgins komend najaar in de (inmiddels niet meer bestaande) World Series of Snooker opzettelijk een viertal frames zou verliezen en daar €300.000 voor zou incasseren.

Het voorstel kwam echter niet van de gokmaffia, maar van undercover journalisten die Higgins’ vermeende toezegging met de verborgen camera filmden.

Na publicatie van filmfragmenten op de website van News of the World werd Higgins begin mei, op de eerste dag van de WK-finale, voorlopig geschorst.

Mooney trad diezelfde dag nog terug uit het bestuur van World Snooker. Hij heeft inmiddels al zijn banden met de sport verbroken.

De zaak wordt in opdracht van World Snooker afgehandeld door het onafhankelijke instituut Sport Resolutions UK.

Het instituut kan tot vier weken na een zitting de tijd nemen om tot een oordeel te komen, maar diverse bronnen in het snooker zeggen dat de uitspraak meteen woensdag wordt verwacht.

De zaak vindt achter gesloten deuren plaats. Of (en door wie) de uitspraak onmiddellijk openbaar wordt gemaakt, is onduidelijk.

Waarschijnlijk hangt dat ook van de feitelijke uitkomst af…

Lees ook:World Snooker heeft vervanger Higgins al klaarstaan
Lees ook:“John Higgins blijft geschorst”
Lees ook:Uitspraak zaak-Higgins over vijf weken
Lees ook:John Higgins houdt vol “100% onschuldig” te zijn
Lees ook:Schot in omkopingszaak John Higgins

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.