Walker moet weg, zeggen toppers

logo World Snooker (small)Als het aan de topspelers op de Main Tour ligt, zijn de dagen van Sir Rodney Walker geteld. Of de baas van World Snooker echt weg moet, hangt af van een stemming tijdens de algemene ledenvergadering van de WPBSA morgenmiddag.

Mark Selby en Shaun Murphy hebben zich nu ook publiekelijk geuit tegen een langer aanblijven van Walker. Eerder hadden toonaangevende spelers als Ronnie O’Sullivan, John Higgins en Steve Davis al openlijk hun vertrouwen in Walker opgezegd.

Toch is het nog maar de vraag of Walker morgen echt weggestemd gaat worden.

Zo hebben niet alleen de toppers, maar de hele top-64 van de afgelopen twee seizoenen plus de vijf huidige bestuursleden stemrecht. En spelers in de lagere regionen van de ranglijst maken weer andere afwegingen dan de toppers.

Zo circuleert het gerucht (?) dat Barry Hearn – de beoogde opvolger mocht Walker moeten opstappen – de Main Tour zou willen inkrimpen naar 32 deelnemers. Daar hebben de lager gerangschikte spelers natuurlijk weinig trek in.

Verder is het maar de vraag of de vele toppers die bij managementbureau 110sport onder contract staan (onder wie O’Sullivan en Stephen Hendry) ook daadwerkelijk tégen gaan stemmen. Immers, ook Ian Doyle van 110sport zit in het bestuur van World Snooker.

Tot slot is af te wachten in hoeverre de spelers zich dit keer met de politiek in hun sport gaan bemoeien. Afgelopen jaar waren de klachten niet veel minder dan nu. Maar toen namen slechts 23 spelers de moeite hun stem uit te brengen en werd Walker herkozen.

Aangezien zo veel spelers zich nu publiekelijk hebben geuit, mag je verwachten dat de opkomst dit keer groter zal zijn. Of dat de kansen voor Walker vergroot, waag ik sterk te betwijfelen.

Hem wordt verweten dat er nog maar zes rankingtoernooien over zijn. Bovendien heeft Walker zichzelf bonussen toegekend voor het uitonderhandelen van een nieuw tv-contract met de BBC. Dat heeft kwaad bloed gezet bij spelers, die zich al jaren met dalend prijsgeld zien geconfronteerd. 

Walker presenteerde vorige week een revolutionair plan dat de Main Tour van zes toernooien nu naar minstens 15 volgend jaar zou uitbreiden.

De spelers vinden dat plan inhoudelijk fantastisch, maar zijn ook sceptisch. Waarom komt Walker hier zo pal voor zijn mogelijke herverkiezing mee?

Aan de andere kant: het plan wordt gedragen door sportmarketingbureau IMG en is niet aan de persoon van Walker gebonden. Ook als World Snooker een andere baas krijgt, kan het plan dus gewoon doorgaan.

En misschien nog wel beter.

Lees ook:Hoort Hearn zèlf wel in het WPBSA-bestuur thuis?
Lees ook:“Walker verdiende meer respect”, vindt Ebdon
Lees ook:Davis en O’Sullivan blijven Barry Hearn trouw (update)
Lees ook:“Main Tour komt naar Nederland” (update)
Lees ook:Achtste wereldwonder of pr-stunt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.