Achtste wereldwonder of pr-stunt?

snooker symboolfoto 4Als een bom is het nieuws vanmiddag bij de internationale snookerwereld ingeslagen. World Snooker gaat in samenwerking met IMG het profcircuit uitbreiden van zes rankingtoernooien nu naar minstens 15 vanaf komend seizoen.

Dat plan klinkt als het achtste wereldwonder. Zou World Snooker-baas Sir Rodney Walker dan toch de messias van het moderne snooker zijn?

Of is dit slechts een pr-stunt, die het altijd zo kritische snookerwereldje positief moet stemmen met het oog op de mogelijke herverkiezing van Walker, volgende week?

Zo lang we niet meer bevestigde informatie hebben dan de aankondiging op worldsnooker.com vanmiddag, blijft het gissen en speculeren wat er nu precies aan de hand is.

Om te beginnen zou het natuurlijk fantastisch zijn als we straks echt 15 (en daarna zelfs nóg meer) rankingtoernooien hebben.

World Snooker en IMG geven aan vooral aan overzeese uitbreiding te denken. Dat vind ik uitstekend nieuws. Ik heb op dit blog al vaker gepleit voor Main Tour-events op het Europese vasteland. Maar ook in Canada of Australië is volgens mij het potentieel voor succesvolle toernooien aanwezig.

Dan kan snooker eindelijk een meer globale dekking krijgen. Voor de toekomst van de sport is het goed als deze niet van één regio (Verenigd Koninkrijk) afhankelijk is. Gelukkig hebben we China al, maar of de huidige boom daar ook de komende decennia onverminderd blijft aanhouden, valt nog maar te bezien.

Kortom: een verdere globale uitrol van de sport is uitstekend… als die uitrol er ook echt komt. Ik heb – op z’n zachtst gezegd – mijn twijfels.

World Snooker heeft de afgelopen vijf jaar al talloze vernieuwingen en evenementen aangekondigd. Meestal hoorde je er daarna nooit meer wat van. En áls er al eens een nieuwe markt werd betreden, draaide dat uit op een hopeloze flop. Ik hoef hier alleen maar naar het Bahrain Championship van vorig jaar te verwijzen.

Ik moet wel zeggen dat de nadrukkelijke betrokkenheid van IMG bij het hele plan een positief punt is. Dat is een van de succesvolste sportrechten- en marketingbureaus ter wereld. Dus IMG zal zijn naam niet willen verbinden aan een flinterdun plan, lijkt me.

Maar los daarvan: hoe bestaat het dat de Main Tour jarenlang afbrokkelt, het aantal rankingevents naar zes is gedaald, nieuwe events niet van de grond komen bij gebrek aan sponsoring, maar dat we volgend seizoen ineens negen nieuwe toernooien op de kalender zien verschijnen?

Even dacht ik dat World Snooker misschien gaat besluiten om de experimentele Pro Challenge Series volgend jaar met punten voor de ranglijst te gaan belonen. Dan zou je namelijk in één klap al zeven nieuwe rankingevents erbij hebben.

Maar goed, die hele Series vindt in het Verenigd Koninkrijk plaats, dus dat zou dan weer niet stroken met de ambitie om meer overzeese toernooien te gaan organiseren.

Nog iets. Als je vijftien of meer rankingevents organiseert die op dezelfde manier plaatsvinden als nu, heb je een probleem. Je hebt dan namelijk nog eens evenveel weken nodig om de kwalificatietoernooien te spelen. En dan heb ik het nog niet eens over de invitatietoernooien die nog bovenop de rankingevents komen.

De kalender slibt dan helemaal dicht, wat ten koste zou gaan van niet-World Snooker evenementen als de Premier League, de Championship League, de World Series en de vele pro-am toernooien.

Het blijft voorlopig koffiedik kijken.

Op het eerste oog mag het erop lijken alsof Walker in het beslissende frame op een fantastische manier de laatste zwarte bal heeft gepot…

… we moeten nu alleen nog afwachten of zijn speelbal niet in-off gaat.

Lees ook:“Main Tour komt naar Nederland” (update)
Lees ook:World Snooker belooft 15 (!) rankingevents vanaf komend seizoen
Lees ook:Walker moet weg, zeggen toppers
Lees ook:Volgend seizoen vijf nieuwe proftoernooien
Lees ook:World Snooker lanceert zeven nieuwe toernooien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.