Murphy stopt zegereeks O’Sullivan in Premier League

De winnaar van de Premier League Snooker 2009 heet Shaun Murphy. De 27-jarige Engelsman maakte vanavond met een 7-3 overwinning in de finale een einde aan de zegereeks van Ronnie O’Sullivan, die de competitie de laatste vijf jaar op rij had gewonnen.

Voor Murphy is het de eerste keer dat hij de Premier League op zijn naam schrijft. De zege is een prettige opsteker zo kort voor de start van het UK Championship, waar Murphy zijn titel van vorig jaar moet verdedigen.

premier league - murphy-o'sullivan final trophy

…Shaun Murphy, winnaar van de Premier League Snooker 2009…

Murphy is een verrassende winnaar van de competitie. Hij begon de groepsfase met nederlagen tegen O’Sullivan en John Higgins, voordat hij zich langzaamaan omhoog werkte.

Op de slotdag verloor hij opnieuw, van Judd Trump dit keer, maar over 10 speeldagen gerekend had Murphy een om één enkel frame beter gemiddelde dan Stephen Hendry.

Gisteren in de halve eindstrijd versloeg Murphy in een re-match van de WK-finale Higgins met 5-3. Als je zo’n zege laat volgen door een overwinning op O’Sullivan, kun je alleen maar vaststellen dat hij de terechte winnaar is.

premier league - murphy-o'sullivan final

…Fraaie long pot in de gele pocket van Murphy, terwijl O’Sullivan moet toekijken…

Murphy startte geweldig in de finale tegen O’Sullivan. Die bereikte acht keer eerder de eindstrijd van de Premier League - en won alle acht keer. Gisteren was hij in de halve finale ook snel klaar geweest met Trump, 5-1.

Met een century van 111 in het openingsframe en diverse 30-er en 40-er breaks was het echter Murphy die soepel uitliep naar 3-0.

Het antwoord van The Rocket kon niet lang uitblijven. Net zo snel als hij de eerste drie frames had verloren, won hij de volgende drie, 3-3.

premier league - o'sullivan-murphy final

…O’Sullivan lijkt op weg naar 6-4, maar zou dit frame alsnog verliezen…

Murphy leek zijn touch vóór het interval een beetje kwijtgeraakt. Na afloop gaf hij toe dat hij zich in de pauze moed had laten inspreken door zijn manager Brendon Parker.

Vanaf frame zeven stond Murphy dan ook weer helemaal op scherp. Hij won opnieuw drie frames op rij, met een hoogste break van 75, en was daarmee slechts één frame verwijderd van de titel.

Even leek O’Sullivan opnieuw een inhaalrace te starten. Hij kwam met 67-0 voor in frame tien, maar raakte met nog 67 punten op tafel uit positie.

Murphy legde een fraaie snooker achter groen, waar O’Sullivan tot twee keer toe niet uit kwam. Bij de derde poging raakte hij duidelijk gefrustreerd en speelde de witte erg wild richting de rode ballen.

Dit keer raakte hij ze wel, maar liet Murphy daarmee wel de kans om met een 67 clearance de partij, en dus het kampioenschap te pakken, 7-3.

premier league - murphy-o'sullivan final ball

…De laatste pot van de Premier League 2009: Murphy’s maakt zwarte en komt op 7-3…

Murphy zei na afloop blij te zijn, maar zich ook een beetje slecht te voelen. “Ik had het Ronnie wel gegund om zes keer op rij te winnen, wat een ongelooflijke prestatie zou zijn geweest”, aldus The Magician.

O’Sullivan moet nu weer een jaar wachten om het record van negen toernooizeges te kunnen bereiken. Hij complimenteerde Murphy na afloop. “Hij greep zijn kansen en speelde goed. Hij heeft vertrouwen aan de tafel en dan maakt het niet uit of je door een shot clock wordt opgejaagd. Hij heeft verdiend gewonnen.”

(foto’s Murphy & O’Sullivan © Sky Sports livestream)

Lees ook:Premier League: Wie wordt de 10e deelnemer?
Lees ook:Premier League: Mark Williams wint tweede speeldag
Lees ook:Murphy maakt kwartet halvefinalisten Premier League vol
Lees ook:Historische Premier League-zege voor O’Sullivan
Lees ook:We zijn weer terug, de Premier League ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.