Spanning in York: drie deciders in kwartfinales

Wat een spannende dag was het vandaag weer in York op het UK Championship. Maar liefst drie kwartfinales werden beslist in de decider.

(c) Monique Limbos

(c) Monique Limbos

We begonnen vanmiddag met het Aziatische onderonsje tussen Liang Wenbo en Marco Fu. Wenbo ging ijzersterk van start met maar liefst drie century-breaks op rij: de Chinees scoorde een 106-, een 132- en een 138-break. Fu liet zich echter niet van de wijs brengen en wist de tussenstand op 3-2 te krijgen.

Wenbo pakt dan weer twee frames en lijkt al bijna zeker van de zege, maar moet dan toekijken hoe Fu zich terugvecht in de wedstrijd en zelfs een decider weet af te dwingen. Hier stopt het echter voor Fu, Wenbo weet met een aantal kleine breaks het frame en de wedstrijd te beslissen. Een mooie overwinning voor de Chinees, die door deze overwinning een mooie sprong op de ranking zal gaan maken.

De andere middag-wedstrijd ging tussen Neil Robertson en John Higgins. Higgins pakt het eerste frame met een 119-break, wat de 600e officiële century van zijn professionele carrière was. In het tweede frame werden de beide spelers gestoord door een opdringerige fan, maar na tussenkomst van Jan Verhaas weet Robertson dan zijn eerste frame op het bord te zetten.

(c) Monique Limbos

(c) Monique Limbos

Het blijft voor de Australiër ook niet bij één frame, hij stoot door naar een 4-1 voorsprong dankzij een 106-, een 59-, een 71- en een 56-break. In het derde, vierde en vijfde frame gunt Robertson slechts één punt aan Higgins. De Schot gaat echter niet bij de pakken neer zitten en knokt zich goed terug. Met een 69- en een 134-break pakt Higgins weer twee frames terug. Robertson weet de tussenstand echter op 5-3 te krijgen door een aantal kleinere breaks.

Higgins antwoordt dan weer sterk met nogmaals een 134-break, en weet met een 66-break de decider af te dwingen. In de decider is Robertson echter toch de bovenliggende speler, waardoor hij zich weer mag melden morgen om de halve finale te gaan spelen. Hij speelt daarin tegen Mark Selby, die vanavond met 6-1 wist te winnen van Matthew Selt.

De derde decider kwam uit de laatste kwartfinale, tussen Martin Gould en David Grace. Gould komt hier met 5-1 voor te staan, maar ziet thuisfavoriet Grace zich dan gestaag terug knokken naar een decider. In dat laatste frame pakt Grace de voorsprong, maar door diverse foul and miss-situaties en kleine breaks komt Gould toch terug. Grace weet echter een goede snooker terug te leggen en pakt daarna de winst, onder toeziend oog van het enthousiaste publiek. Grace speelt morgen tegen Liang Wenbo.

Lees ook:27e rankingzege voor John Higgins
Lees ook:German Masters: Magische snookeravond in Berlijn
Lees ook:Robertson naar finale CoC ten koste van Perry
Lees ook:Regen van breaks op UK Championship
Lees ook:Masters: Allen wint hoogstaande wedstrijd ten koste van Higgins

5 reacties op “Spanning in York: drie deciders in kwartfinales

  1. Martijn

    Als Wenbo wint van Grace komt hij, ten koste van White, in de top 16 en mag hij aan de masters meedoen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Eric

    Omstreden foul-and-a-miss-situatie in de decider van Grace vs Gould:
    https://www.youtube.com/watch?v=wsQvYy20wUo (vanaf 28:00)

    Na de vijfde foul van Grace geeft referee Camilleri geen miss meer. Opmerkelijk omdat enkele van de vier voorafgaande pogingen er volgens mij dichter bij waren dan die laatste. Daarover Jan Verhaas op Twitter: “De eerste poging was goed maar soms weet je pas na meerdere pogingen of een speler het nog beter zou kunnen.”

    In elk geval een zeer sportieve reactie van Gould, die de beslissing meteen zonder morren accepteert.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Daan

      ‘..to the best of his ability..’ en dus in de geest van de regel.. maar het blijft een beetje voelen alsof we de buitenspelregel maar laten zitten als De Treffers tegen PSV moeten spelen in de beker. David Grace doet het natuurlijk geweldig en heeft hoe dan ook verdiend gewonnen, maar zou de ref deze beslissing ook hebben genomen als RO’S of Higgins deze poging had gedaan?

      Ik denk dat de keuze van ref op zichzelf prima is, maar dat de regel dan ook vaker toegepast moet worden.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Martijn

        Ik dacht zelfs een keer gelezen te hebben dat het niveau van de sterkste speler aan tafel in acht wordt genomen bij de beoordeling of het een miss of niet is.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Dutchnugget

          Ook de positie waarin de ballen geeindigt zijn wordt meegenomen.
          En aangezien er een pot lag die goed te doen was en een vrij zekere positie op een kleur is de beslissing misschien niet eens zo raar.Ook het feit dat het in de decider gebeurde telde zei Dennis Taylor zojuist.

            /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.