World Snooker-bestuur wordt vriendenclubje

logo World Snooker (small)Voorzitter Barry Hearn heeft twee nieuwe krachten aan zijn WPBSA-bestuur toegevoegd. Pat Mooney en Brandon Parker zijn nu ook bestuurslid. En Ian Doyle is blijven zitten nadat Sir Rodney Walker in december was weggestemd.

Valt je iets op? Inderdaad, het hoogste bestuurlijke orgaan van de snookersport wordt nu bijna compleet bemand door een paar managers van profspelers.

Hearn werd in de jaren tachtig groot met Steve Davis (die óók al in het bestuur zit), Pat Mooney is manager van John Higgins, Brendan Parker regelt de zaken voor Shaun Murphy, en Ian Doyle is de baas van 110sport, waar een reeks toppers onder contract staat.

Ik vraag me af of dat wel zo’n goede zet is van Hearn.

Natuurlijk zal Hearn zijn redenen hebben voor deze keuze. En het verleden heeft aangetoond dat met Hearns fingerspitzengefühl niets mis is.

Toch ligt onvermijdelijk het risico op de loer dat het World Snooker-bestuur een vriendenclubje wordt. Dat bepaalde topspelers die hun manager wél in bestuur hebben, daar voordeel van kunnen hebben, terwijl anderen dat niet hebben.

Daar komt bij dat Parker zich twee jaar geleden al eens kandidaat stelde voor een post in het WPBSA-bestuur. Zijn benoeming werd toen door een overgrote meerderheid van de leden – de profspelers dus – tegengehouden.

En wat blijft er nu over van de Snooker Players Association, de nieuwe vakbond die vorig jaar zo te keer ging tegen World Snooker omdat de bond de belangenbehartiging van de spelers niet wilde afstaan?

Nu zitten uitgerekend de twee kartrekkers van die SPA, Davis en Mooney, zélf in het World Snooker-bestuur. 

Aan de andere kant: als dit gezien kwaliteiten en ervaringen de beste mensen zijn om het profsnooker een nieuw tijdperk in te loodsen, heeft Hearn een verstandige keuze gemaakt.

Ik hoop dat deze mannen professioneel genoeg zijn om hun persoonlijke belangen (manager) te scheiden van het algemeen belang (bestuurslid).

Wat dat aangaat stemt Michaela Tabb me hoopvol. De Schotse referee staat onder contract bij hetzelfde managementbureau als Higgins, maar ik kan me niet één spelsituatie voor de geest halen waarin de regerend wereldkampioen daarvan voordeel gehad zou hebben.

Lees ook:Hoort Hearn zèlf wel in het WPBSA-bestuur thuis?
Lees ook:Barry Hearn en Steve Davis in WPBSA-bestuur
Lees ook:“Higgins had mij meteen moeten bellen”, zegt Hearn
Lees ook:Davis en Doherty blijven bobo’s, Dunn niet gekozen
Lees ook:Krant geeft alle Higgins-tapes vrij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.