Gokschandaal? Tuuuuurlijk niet…

Máándenlang doen de autoriteiten onderzoek naar gokken en omkoping in het snooker en hoor je er niets over… en dan blijkt er plotseling he-le-maal niets aan de hand te zijn. Ik heb het natuurlijk over de twee partijen van afgelopen seizoen waar de geur van een gokschandaal omheen hangt: Liang Wenbo tegen Peter Ebdon tijdens de Northern Ireland Trophy en Stephen Maguire tegen Jamie Burnett tijdens het UK Championship.

Om met die laatste partij te beginnen: Maguire en Burnett werden afgelopen donderdag door de politie voor verhoor meegenomen naar het bureau. Ze werden zonder aanklacht weer vrijgelaten. Daarmee lijkt de kous af voor beide spelers.

Maguire won het Schotse onderonsje afgelopen december met 9-3. Op exact díe uitslag was massaal gewed bij de bookmakers. De verdenking was (of: is…) dat Burnett de partij opzettelijk met 9-3 verloor. Dat vermoeden wordt versterkt doordat Burnett bij de stand 8-3 de laatste zwarte bal wel heel erg ruim naast de pocket mikte en zo voorkwam dat het 8-4 werd.

Bekijk hieronder de beelden:

Ook bij het duel tussen Wenbo en Ebdon is blijkbaar niets vreemds aan de hand geweest. De Gambling Association heeft die partij al sinds medio vorig jaar in onderzoek. Uitgerekend op dezelfde dag dat Maguire en Burnett in die andere zaak werden verhoord, gaf World Snooker een verklaring uit dat de gokautoriteiten niets ongebruikelijks hebben geconstateerd.

Wenbo won de partij verrassend met liefst 5-0. Op precies die – totaal onverwachte - uitslag bleken bij diverse wedkantoren ongebruikelijk hoge sommen geld ingezet. Dat leidde tot een verdenking tegen Ebdon.

Probleem is dat er geen video-opnamen van deze wedstrijd bestaan. Het is achteraf dus nauwelijks vast te stellen of Ebdon wellicht opzettelijk ballen heeft gemist om maar geen frame te winnen.

Het verbaast me dus niets dat dit de uitkomst van het onderzoek is, maar eerlijk gezegd houd ik er toch een nare bijsmaak aan over…

Lees ook:Stephen Lee gearresteerd voor match-fixing
Lees ook:Politie: “Voldoende bewijs omkoping Maguire-Burnett”
Lees ook:Vrijgelaten Lee “in shock” na arrestatie
Lees ook:Maguire is gezeur over omkoping moe
Lees ook:Verdachte wedstrijd Burnett – Sutton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.