Grand Prix bij Jumbo in Warmond

logo knbbDe tweede Grand Prix van het seizoen wordt komende zondag bij Jumbo in Warmond gespeeld. Tegelijkertijd vinden in Den Bosch, Leiden en Zaandam de eerste regionale A-rankings plaats. Dat heeft de KNBB vanmiddag bekendgemaakt.

Dat er nu drie in plaats van de aanvankelijk aangekondigde vier A-rankings worden gespeeld, gaat ten koste van de regionale spreiding. In dit geval zullen spelers uit Noord- en Oost-Nederland behoorlijke afstanden moeten overbruggen om één van deze drie locaties te bereiken.

Anderzijds is het maar zeer de vraag of er voldoende animo zou bestaan om op één dag vijf toernooien in Nederland van een redelijk deelnemersveld te voorzien.

De A-rankings vinden plaats in De Dieze (Den Bosch), De Snookerij (Leiden) en Westend (Zaandam).

In Warmond mag weer de top-16 van de actuele ranking meedoen, eventueel aangevuld met lager geplaatste spelers als niet alle zestien zich inschrijven.

De desastreuze seizoensstart is erg bitter voor spelers die graag aan de Grand Prix zouden willen meedoen maar nog buiten de top-16 vallen.

Door de tot drie keer toe afgelaste A-rankings hebben zij immers geen kans gehad om rankingpunten te verdienen en die top-16 binnen te dringen. Daarmee gaat ook de tweede Grand Prix nu aan hun neus voorbij.

Ik neem aan dat de afgelaste A-rankings wél ingehaald worden vóór de derde Grand Prix. Die staat voor januari op de kalender.

Maar wanneer die A-rankings dan alsnog gespeeld kunnen worden? Met achtereenvolgens de voorronden en het hoofdtoernooi van het InterConnect Dutch Open, de winterstop, het openingstoernooi en de seniorenranking is er géén speelvrije zondag meer tot de volgende Grand Prix…

Aan de andere kant is dat laatste feit op zich ook weer positief na de vele afgelastingen eerder dit seizoen.

Lees ook:Grand Prix komt eraan – maar wie staat er eigenlijk in de top-16?
Lees ook:Zondag wel Grand Prix, geen A-rankings
Lees ook:KNBB schrapt komende Grand Prix
Lees ook:Gerrit bij de Leij eist eerste Grand Prix-titel op
Lees ook:Rankingtoernooien komen eraan – maar wie gaat ze spelen?

44 reacties op “Grand Prix bij Jumbo in Warmond

  1. Kevin

    Vreemd dat 23 spelers punten hebben terwijl er maar 16 meededen met de eerste GP en er geen A-rankings zijn gespeeld … of zie ik iets over het hoofd.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Eric Willemsen

    Niet zulke moeilijke vragen stellen, Kevin! :-? Was me ook opgevallen, maar ik dacht even dat de KNBB misschien met een ranglijst over twee seizoenen is gaan werken, zoals dat op de Main Tour ook gebeurt. Maar zelfs dan kan ik het puntenaantal van diverse spelers niet verklaren…

      /   Beantwoorden  / 
  3. Eric Willemsen

    Bingo! :-) “Ieder GP speler begint aan het seizoen met 200 punten.” Zo lezen we in het document Opzet GP Snooker op de site van de KNBB. Waarschijnlijk is die regeling bedoeld om het de spelers buiten de top-16 nóg moeilijker te maken om tot de Grand Prix door te dringen… Je moet namelijk al de finale (!) van een A-ranking halen om evenveel punten te krijgen (200 dus) als wat de top-16 bij de start van het seizoen cadeau heeft gekregen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Kevin

      Inderdaad overheen gelezen (meerdere keren). Echt vrolijk wordt ik er echter niet van :(

        /   Beantwoorden  / 
    2. Erik dB

      Inderdaad beetje apart allemaal.
      Ik heb meegedaan met de eerste GrandPrix, 9e geworden, maar sta nu 19e op de nieuwe lijst. Is het maar weer afwachten of ik aan de volgende mag deelnemen.

        /   Beantwoorden  / 
  4. DCF

    Waarom begint niet iedereen met een schone lei het is zo kansloos allemaal!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Ruud Klarenbeek

      Er word alles gedaan om de ‘toppers’ uit de wind te houden en dat terwijl de toekomst, als deze er op deze manier al is, bij nieuwe aanwas ligt. Daarnaast kan ik uit ervaring zeggen dat van vele top 16 speler gewonnen kan worden door mensen buiten de top 16. Waarom dus niet één toernooi en bonus punten als je een top 16 speler uitschakelt. Hoe hoger de speler op de ranking, hoe meer bonus punten. Dit geeft de toppers een uitdaging en motiveert de spelers die willen kijken of ze de top kunnen bereiken.
      Ligt het aan mij of is dit soort ideeën echt zo moeilijk om te bedenken?

        /   Beantwoorden  / 
      1. DCF

        Helemaal mee eens er zijn hooguit 3 of 4 spelers die er nog een beetje boven uitsteken daaronder is er best een brede subtop!!

          /   Beantwoorden  / 
  5. Joris

    Klopt, en zo is er dus niets meer aan. Het wordt ieder seizoen slechter. Ter info van Ruud vernomen dat er maar liefst 2 leden waren afgelopen donderdag bij de openbare vergadering. Of dat ligt aan de interesse van enthousiaste leden, of het gebrek aan vertrouwen in verbeteringen laat ik aan de eenieder over.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Ruud Klarenbeek

      Eén van mijn mede bestuurders heeft een tijdje in de sectieraad gezeten en gezien hoe in en in beroerd gesteld het is met de organisatie, zowel financieel als organisatorisch. Hij heeft dus de handdoek in de ring gegooid en zijn energie samen met mij in het runnen van onze club gestoken.
      Eén klein voorbeeld. Een niet nader te noemen Nederlandse deelnemer aan het WK amateurs bedreigt de begeleiders en word niet gestraft omdat zijn deelname en behaalde resultaat geld in het KNBB laatje brengt. Dit geeft aan hoe er gedacht en gehandeld word. Niet in het belang van de sport en spelers maar alleen om hun te dure pand, profiel en banen zeker te stellen. Heeft niets, maar dan ook niets, met een hart en de belangen van onze mooie snookersport te maken.

        /   Beantwoorden  / 
      1. eelco

        Een deelnemer aan het laatste WK Ruud?

          /   Beantwoorden  / 
        1. Ruud Klarenbeek

          Nee, iemand die wel al meerdere malen heeft deelgenomen en ook op de pro-tour gespeeld heeft.

            /   Beantwoorden  / 
  6. DCF

    Nee Eelco dus niet Maurice! Iedereen weet wie hij bedoelt alleen jij weet het weer niet. Hoezo goed op de hoogte???

      /   Beantwoorden  / 
    1. eelco

      Ze vertellen mij ook nooit wat Coen :) Daarom ben ik nu zo blij met deze blog!

        /   Beantwoorden  / 
        1. Ruud Klarenbeek

          Eric, natuurlijk niet. De betrokken weten wat ik bedoel en zouden zich als ze dit lezen flink moeten schamen en eens achter de oren moeten krabben of ze wel betrokken kunnen blijven bij de bond.

            /   Beantwoorden  / 
        2. Eric Willemsen

          Snap ik, Ruud, ik wil alleen graag voorkomen dat anderen nu gaan speculeren en namen gaan noemen.

            /   Beantwoorden  / 
  7. DCF

    Zullen we ons er maar niet druk om maken en het hier bij laten dan??

      /   Beantwoorden  / 
    1. Eric Willemsen

      Lijkt me een fijn plan, Coen!
      De discussie n.a.v. het artikel mag natuurlijk gewoon doorgaan. ;-)

        /   Beantwoorden  / 
      1. Ruud Klarenbeek

        Eric / Koen, wat zijn jullie streng zeg, maar moet wel zeggen, rechtvaardig ;) Al eens een rol in het sectiebestuur van de KNBB overwogen? :P

          /   Beantwoorden  / 
  8. DCF

    Valt wel mee met streng zijn. Deze persoon verdient alleen de aandacht niet vind ik persoonlijk!! Eff wat annders [...restant door redactie verplaatst naar artikel "Alfie Burden is wereldkampioen"...]

      /   Beantwoorden  / 
  9. Simon Reuter

    Beste mensen,

    Als je in een reglement van afgelopen jaar aangeeft dat de Top 16 spelers de eerste twee toernooien van een nieuw seizoen Top 16 speler blijven, kan je hier met een nieuwe toernooireeks niet van afwijken; vandaar de 200 punten.

    De manier om in aanmerking te komen voor de kernploeg, staat op de KNBB site. Vooral lezen en bedenken waarom sommige mensen wel en andere mensen niet naar het WK worden gestuurd.

    Op het moment dat er iemand opstaat om de wedstrijdzaken over te nemen, trek ik me met alle liefde terug. Als ik dat nu doe, wordt alles afgelast of uitgesteld.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Eelco

      Dan moet je ook de twee WK spelers verklaren Simon
      Die kregen 450 punten, meer dan dubbel dus..vreemd
      Naam
      Totaal
      1 Gerrit bij de Leij 700
      2 Roy Stolk 600
      3 Johan Oenema 500
      René Dikstra
      500

      Sebastiaan Kan
      500

      6
      Joeri Reisig
      450

      Maurice le Duc
      450

      8
      Mark Stuten
      400

      9
      Coen Fool
      300

      René van Rijsbergen
      300

      Tonnie Kok
      300

      12
      Ameer Baksh
      200

      Christopher Wright
      200

      Erik Kerkhoven
      200

      John Burgmeijer
      200

      Joost v/d Linden
      200

      Simon Reuter
      200

      Stefan Mazrocis
      200

      19
      Eddy de Boer
      150

      Erik de Boer
      150

      Misja van Vonderen
      150

      Sander Tierolf
      150

      23
      Jarl Hinfelaar
      100

        /   Beantwoorden  / 
      1. Eric Willemsen

        Eelco, het was al bekend dat de beide WK-gangers 250 punten zouden krijgen als compensatie voor het buiten hun schuld moeten missen van de eerste Grand Prix. Omdat beiden in de top-16 staan, komen daar de 200 punten startbonus nog bij. Maakt 450. :-)
        Simon, corrigeer me als ik ernaast zit…

          /   Beantwoorden  / 
        1. Eelco

          Oke, blijft het verhaal staan dat de overige 7 die niet meededen misschien ook een hele goede reden hadden om niet te spelen. En 250 extra boven op de 200 lijkt mij erg veel.

            /   Beantwoorden  / 
        2. Eric Willemsen

          Ben ik niet helemaal met je eens. Ik vind, als je door de bond wordt uitgezonden om ons land internationaal te vertegenwoordigen, en je daardoor een nationaal toernooi van diezelfde bond moet missen, heb je recht op een compensatie. Ik zie niet zo snel een andere reden voor niet-deelname aan de Grand Prix die ook zo’n compensatie zou verdienen.
          Over de hoogte van die compensatie (250 punten is niet weinig) kun je natuurlijk twisten.

            /   Beantwoorden  / 
  10. Martin

    Misschien helemaal geen slecht idee om op te stappen.Maar neem dan gelijk mijnheer Hudepohl mee.Graag aan het eind van het seizoen dan kunnen we helemaal met frisse moed beginnen.Dit seizoen is al zo’n beetje verloren.De afgelopen jaren was het organisatorisch een ramp en ik zie dit seizoen totaal geen verbetering.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Eelco

      Beste Martin, zelf denk ik dat het onterecht is om Simon hierop aan te vallen. Hij is een vrijwilliger die zich al jaren inzet voor de sport. En vrijwilligers liggen tegenwoordig niet meer voor het oprapen. Tuurlijk zijn en worden er fouten gemaakt maar zelf denk ik dat we daar met zn alleen de schouders onder moeten zetten.

        /   Beantwoorden  / 
    2. Ruud Klarenbeek

      Martin, Ruud H is zelfs in loondienst en dat maakt alles nog triester. Simon en andere doen hun best en dat is meer dan te waarderen. Wat je ze wel aan mag rekenen is dat ze de ideeën en klachten naast zich neer lijken te leggen. Als je je oren te luisteren legt dan krijg je overal dezelfde reacties en daar mag je je niet voor afsluiten. Ook al ben je vrijwilliger dan behoor je nog steeds het belang van de beoefenaars voorop te stellen.
      In het 2e jaar DBSA zag je al dat de oude kliek alweer naar elkaar toe trok. Je zag direct dat alles weer achteruitging en dat de oude fouten weer herhaalt werden. Voor de toppers werd (en word) nog alles goed geregeld maar de lage klassen en recreanten waren direct weer van minder belang. Als je nu bv kijkt naar de kernploeg en de selectie criteria dan vraag ik mij af of ik de enige ben die het resultaat van de selectie vreemd vind. Natuurlijk is in het land der blinden één oog koning maar als we weer blijven hangen bij energie steken in de oude garde dan krijgen we niet snel nieuw bloed in de top daar hiervoor ervaring en begeleiding nodig is. Normaals, niets ten nadelen van de oude garde, zij kunnen er niets aan doen dat ze nog steeds de meeste prijzen pakken.
      Afsluiten, de kernploeg, top 16 ranking allemaal mooi en fijn maar de schaars beschikbare energie moet gestoken worden in aanwas en ontwikkelen van programma’s waarmee de jeugd ent housisast gemaakt kan worden voor de sport. Op deze manier gaan de recreanten zeggen KNBB jammer en gaan zelf wel een competitie regelen en toernooitjes.

        /   Beantwoorden  / 
  11. DCF

    Martin als ze allebei opstappen dan is er geen snooker meer. Beetje meer respect voor de heren!!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Kevin

      Mee eens. Ik stel het op prijs dat Simon zijn energie en vrije tijd opoffert voor onze sport.

        /   Beantwoorden  / 
  12. Joris

    Als je het doet, doe het dan goed, anders inderdaad stoppen en vervangers zoeken

      /   Beantwoorden  / 
  13. Martin

    Ik had dit soort reacties natuurlijk wel verwacht.Maar waarom mag er niet een keer de waarheid worden gezegd.Ik blijf er bij dat deze heren niet geschikt zijn voor hun taak.Vrijwilligers neem ik niets kwalijk maar dat betaalde krachten er totaal niets van bakken maak het alleen nog maar triester.Ik wil alleen aangeven dat er drastisch iets moet gebeuren voordat onze sport naar de kloten is.Dit beleid is al jaren aan de gang,dus hoog tijd voor verandering.Trouwens,ik zie bijna geen reacties van de heren zelf.Wel vreemd hoor,als je zoveel kritiek krijgt.

      /   Beantwoorden  / 
  14. Martijn

    typisch gevalletje van beste stuurlui staan aan wal geloof ik…

      /   Beantwoorden  / 
    1. Ruud Klarenbeek

      Martin, en waar baseer je dit op? Zelf heft in eigen hand genomen door samen met paar andere mensen met een snookerhart een club met eigen locatie te beginnen. Ik zelf klaagde altijd dat het materiaal achteruit ging en de prijzen alleen maar omhoog. Daar je met klagen niets veranderd toen besluit genomen actie te ondernemen om er voor te zorgen dat het spelletje zoals het hoort gespeeld kan worden tegen een redelijke prijs. Klinkt misschien eenvoudig maar heeft heel wat bloed zweet en tranen gekost. Wel gelukt en ik samen met de leden genieten hier dagelijks van.
      Ik weet dat er nog velen zijn die soortgelijke initiatieven hebben ondernomen of aan het ondernemen zijn. Velen van deze groep hebben ook geprobeerd via de overkoepelende organen zaken te verbeteren maar de meeste hebben helaas de handdoek in de ring gegooid daar je tegen de stroom inroeien maar een korte tijd volhoud.
      Dus svp je reactie nuanceren daar een ieder die hier een reactie achterlaat een heel groot snookerhart heeft.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Ruud Klarenbeek

        Oeps, bedoelde natuurlijk martIJn.

          /   Beantwoorden  / 
  15. Joris

    Mee eens Ruud!

      /   Beantwoorden  / 
  16. Martijn

    Wat ik lees is een boel gezeik over een aantal handjes, waaronder vrijwillige handjes, bij de KNBB, die m.i. echt heel graag de boel op de rit willen krijgen maar op de een of andere manier het niet voor mekaar krijgen iedereen naar genoegen te bedienen.
    Of ze nou niet goed genoeg zijn voor de functie, wellicht niet de juiste middelen tot hun beschikking hebben, tegenstand vanuit de organisatie ondervinden of gewoonweg voor een onmogelijke taak staan (gezien de termijn waarin alles moet worden voltooid bijv.), is wat mij betreft allemaal nog de vraag. Naar mijn smaak wordt er veel te makkelijk geoordeeld over deze handjes en kunnen we er best vanuit gaan dat het allemaal wat complexer in elkaar steekt dan in jullie hoofd het geval is.
    Daar komt dan nog bij dat Simon letterlijk heeft gevraagd zijn taken van hem over te nemen, maar daar rept niemand over. Niemand die als vrijwilige handjes wil gaan functioneren, maar klagen en zeiken als de besten!
    Ik vind het prima als er kritisch gesproken wordt over de KNBB, maar hou op met namen noemen en persoonlijke aanvallen uit te voeren. Het is gewoon niet fair zo vanaf de zijlijn, ook als je een vereniging hebt opgericht of enkel tot de speler gerekend wil worden.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Eelco

      Klinkt een beetje als een oproep om niet meer kritisch te mogen reageren op zaken die bij de meeste spelers frustratie gevoelens oproepen jegens hun sport en de KNBB! Dit soort “gezeik” zoals jij dit noemt wordt door onmacht en onwetendheid ingegeven en is dus in mijn visie te wijten aan non communicatie van deze vrijwilligers en de bond.
      Het gaat nu eenmaal niet goed! Die conclusie zal je toch delen?

        /   Beantwoorden  / 
  17. Martijn

    Ja mee eens, nog nooit een organisatie meegemaakt die zo vaak op z’n bek gaat als de KNBB. Ik vind alleen niet dat op de man gespeeld moet worden aangezien de genoemde krachten er hoogstwaarschijnlijk ook niks aan kunnen doen.
    Verder distancieer ik me van het woord onmacht. Ik geloof nl. dat de Knbb vrijwilligers met open armen tegemoet ziet en ook het woordje onwetendheid zie ik niet als excuus. Eerder reden om in te binden.

      /   Beantwoorden  / 
  18. Joris

    Feit is dat het al 6 jaar hetzelfde is en – ondanks jaarlijkse beloftes! – geen enkele verbetering, alleen achteruitgang. Wat het ergste is dat er niet gecommuniceerd wordt en dat zou ik toch wel iemand willen aanrekenen, maar ik ken de verantwoordelijke niet, want die laten zich wijs niet zien. Mijn idee is dat men niet moet vragen naar nieuwe vrijwilligers ter vervanging dat heeft geen zin. Ik weet ook niet hoe we dit nu kunnen oplossen met zijn allen. Misschien maar geen bond meer en gewoon allemaal zelf iets organiseren?

      /   Beantwoorden  / 
  19. Simon Reuter

    Ik wil nog wel even reageren. Ik bekijk deze site sporadisch. Als er iemand om antwoorden vraagt, zal ik die geven. Stuur me dan even een mailtje: [email protected].
    Ik vind het prima als je mijn antwoorden zelf publiceert.

    Nu over de selectie: Er is René Dikstra en mij begin dit jaar gevraagd om een Topsportselectie samen te stellen. We hebben daar alleen mensen voor gevraagd die een aantal meetmomenten hadden gehad. Spelers als Joris en Ton Berkhout hebben geen meetmomenten gekend en zijn ook niet gevraagd. Gerrit en René van Rijsbergen hebben zelf aangegeven niet te willen.
    Johan Oenema, Roy Stolk, Joeri Reisig en Maurice le Duc hebben aangegeven graag in aanmerking te komen voor selectie, waarbij door Roy meteen werd aangegeven dat hij niet naar het WK kon. Johan heeft het WK ook over moeten slaan. Als je het hebt over groei en kansen, is het heel terecht dat Maurice is gegaan; jullie zouden eens moeten weten wat hij voor zijn sport over heeft. En als het gaat om groei van onderaf, is het sturen van iemand van 21 (Joeri) helemaal niet zo slecht.

    Ik begrijp dat er mensen zijn die denken: en Stefan dan? Maar daar mag ik niet op antwoorden.

    Ik wil het nog wel even opnemen voor Ruud Hudepohl. Die man heeft een kleine twee maanden geleden voor een persoonlijk drama gestaan en heeft zich in die tussentijd nog wel enorm ingezet voor Snooker. Maar dat kunnen jullie niet zien; dan is het ook lastig oordelen.

      /   Beantwoorden  / 
  20. Eric Willemsen

    Dank voor de relevante toelichting, Simon. Wat Ruud betreft: vervelend om dit te horen en respect voor zijn inzet in deze moeilijke tijd. Helaas is het zo dat de vele (terechte) kritiek op de gang van zaken bij de KNBB meteen op Ruud als uitvoerende slaat. Hoewel die kritiek als zodanig niet tegen zijn persoon is gericht.

      /   Beantwoorden  / 
  21. Simon Reuter

    Ik begrijp het wel. Ik vind het ook een heel nare situatie en baal ervan dat nog steeds niet alles netjes op de rails staat. Voor mij persoonlijk zorgt dit ook voor een gevoel van onrust.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.