Mening op Maandag: En nu Europa!

In de rubriek Mening op Maandag geeft Eric Willemsen wekelijks zijn persoonlijke opinie over een actueel thema uit de snookerwereld. Ben jij het (niet) met hem eens? Geef je eigen mening als reactie onderaan dit bericht! Vandaag: waarom laat het profsnooker het Europese vasteland links liggen?

De Shanghai Masters heeft deze week nog eens onderstreept wat een geweldige snookernatie China is geworden. Liang Wenbo is nu ook een echte topspeler – Ding Junhui en Marco Fu waren het al – en er staat een hele trits talenten te popelen om ook door te breken op de Main Tour.

China heeft twee rankingtoernooien. Terecht. Het publiek is er helemaal gek van het spelletje. De tribunes in Shanghai waren goed gevuld. En het enthousiasme van de toeschouwers, die mooie pots en jammerlijke missers met luide oh’s en ah’s begeleidden, was aanstekelijk.

Dat veel Chinezen blijkbaar niet weten hoe je een mobiele telefoon uitzet of de flitser van je fototoestel uitschakelt, was zeker irritant voor de spelers. Maar er zaten geen kwade bedoelingen achter.

In elk geval geen vijandigheid zoals we die bijvoorbeeld bij de finale van The Masters in 2007 zagen van het Londense publiek, dat Ding opzettelijk uit zijn spel haalde om favoriet Ronnie O’Sullivan te bevoordelen. (Die dat, juist in die partij, absoluut niet nodig had, maar dat terzijde.)

Als je ziet dat het profsnooker nu stevig verankerd is in Groot-Brittannië en China, vraag ik me af wanneer het Europese vasteland eindelijk het derde standbeen wordt.

Er zijn uitstekende pro-am toernooien in een geweldige ambiance, waar de profs graag komen. Snooker op Eurosport haalt prima kijkcijfers. En goede spelers die in een wildcard-ronde niet zouden misstaan, hebben we ook in Nederland, Vlaanderen of Duitsland.

Het enige vraagteken dat ik niet kan wegnemen, is in hoeverre sponsors in deze landen bereid zijn in een profsnookertoernooi te investeren. Drie jaar geleden werd er een proftoernooi in Duitsland aangekondigd, maar het evenement verdween geruisloos van de kalender omdat er geen (hoofd)sponsor gevonden kon worden.

Maar toch. Bedenk dat vijf van de zeven grote toernooien (de zes rankingevents plus The Masters) dit seizoen ook géén naamsponsor hebben, alleen de Shanghai Masters (Roewe) en het wereldkampioenschap (Betfred).

Dat alleen kan dus niet het argument zijn tegen een Europees toernooi. Ik blijf het bizar vinden, dat World Snooker vorig jaar ineens een toernooi in Bahrein ging organiseren, terwijl daar sponsoren noch toeschouwers waren.

Dan is een toernooi op het Europees vasteland in elk geval veel minder riskant, want publiek komt er gegarandeerd. En als we straks een of meer vaste krachten op de Main Tour hebben en snooker weer prominenter in de media opduikt, gaan die sponsors er ook wel komen.

Lees ook:Ronnie naar Shanghai
Lees ook:Zinloze wildcards voor Shanghai Masters
Lees ook:Mening op Maandag: Zes rankingtoernooien is een drama
Lees ook:Terugblik 2013: Top en flop van november
Lees ook:147-alarm: Maguire is on fire!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.