Mening op Maandag: Zes rankingtoernooien is een drama

In de rubriek Mening op Maandag geeft Eric Willemsen wekelijks zijn persoonlijke opinie over een actueel thema uit de snookerwereld. Ben jij het (niet) met hem eens? Geef je eigen mening als reactie onderaan dit bericht! Vandaag: waarom telt de profkalender in hemelsnaam slechts zes rankingtoernooien?

Voor Björn Haneveer wordt het langzaamaan spannend. Over twee weken begint de kwalificatie voor de Shanghai Masters, het eerste rankingtoernooi van het seizoen. Vreemd dat Haneveer nu nog niet weet tegen wie hij moet aantreden. De Belg en de 95 andere Main Tour-profs wachten namelijk nog steeds op de loting. Zou World Snooker het soms te druk hebben met andere zaken? Met het opzetten van nieuwe toernooien, bijvoorbeeld?

Was het maar waar. Na de Shanghai Masters zijn er nog maar vijf toernooien waar Haneveer c.s. punten voor de wereldranglijst kunnen verdienen. Een seizoen met zes toernooien is natuurlijk een drama; gemiddeld eens per twee maanden. Je vraagt je af hoe dat kan. Ik snap dat je verschillende sporten niet zonder meer met elkaar kunt vergelijken, maar in het tennis smeken de profs juist om minder toernooien.

Blijkbaar is het erg lastig om een snookerevent van de grond te krijgen. Voor dit seizoen zal er wel geen toernooi meer bijkomen, al weet je het maar nooit. Vorig jaar toverde World Snooker te elfder ure het Bahrain Championship uit de hoge hoed. Wat uitdraaide op een enorme aanfluiting. Het toernooi viel samen met een al lang vastgestelde speeldag voor de Premier League, waardoor John Higgins, Mark Selby, Ding Junhui en Steve Davis (die officieel rugklachten als reden van verhindering opgaf) niet konden deelnemen.

Tot overmaat van ramp – maar daar kon World Snooker niets aan doen – meldde ook Ronnie O’Sullivan zich ziek af. Het toernooi trok nauwelijks publiek en een hoofdsponsor was er niet, dus World Snooker moest het prijzengeld uit eigen zak betalen en bleef met een financiële kater zitten.

Nee, zó’n toernooi hoeven we er wat mij betreft er niet bij te hebben. Maar waarom kijken de snookerpromotors niet eens naar het Europese vasteland? De snookeruitzendingen op Eurosport halen prima kijkcijfers op het continent. Bij exhibitions, zoals recentelijk in München, Berlijn en Praag, gaat het dak eraf. De World Series of Snooker, die onder meer Polen en Portugal aandeed, wordt voortreffelijk bezocht. Natuurlijk is het vinden van sponsors in tijden van economische crisis niet eenvoudig, maar het potentieel voor een rankingtoernooi is zeker aanwezig in Duitsland, in België, in Nederland.

Ik ben heel benieuwd of de Pro Challenge Series, die volgende week in Leeds start, wél het Europese continent gaat aandoen. Ik begrijp dat World Snooker eerst de kat uit de boom wil kijken, maar wat mij betreft had deze alternatieve toernooiserie meteen rankingpunten mogen hebben. Niet zo veel als de grote zes, maar wat is er tegen een kleine tour waar extra punten te verdienen zijn?

Een of enkele van die Pro Challenge events zouden bij bewezen geschiktheid dan volgend seizoen tot echte rankingevents kunnen promoveren. Zodat we weer een volwaardige rankingcyclus met goede geografische spreiding zouden hebben. Ik weet zeker dat Haneveer niets liever zou willen dan lekker thuis in België een paar rankingpunten te verdienen.

Lees ook:PTC in Brugge: Main Tour komt naar België
Lees ook:Pro Challenge komt niet naar Europees vasteland
Lees ook:World Snooker weert zich tegen kritiek op PTC’s
Lees ook:Azië krijgt eigen PTC-events
Lees ook:Eerste rankingzege O’Sullivan in twee jaar

4 reacties op “Mening op Maandag: Zes rankingtoernooien is een drama

  1. Joris

    Leuk initiatief, succes!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Dutchnugget

    Het is gewoon belachelijk dat worldsnooker niet meer toernooien van de grond krijgt.
    Met zoveel media aandacht zou het toch moeten lukken.
    Hmm,nieuw bestuur van worldsnooker misschien?
    Er zijn maintour spelers die er net zo over denken.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Eric Willemsen

      Klopt, Dutchnugget, dat hoor ik ook wel eens. Maar het vreemde vind ik dan dat het huidige bestuur van World Snooker is benoemd – en onlangs zelfs herkozen – door diezelfde Main Tour-spelers die mopperen dat het allemaal anders zou moeten…

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.