Wie herinnert zich Tony Jones nog?

Terugblik op een mijlpaal in de Nederlandse snookerhistorie: vandaag op de kop af 19 jaar geleden vond de finale van de European Open plaats in de Imax in Rotterdam.

Het Main Tour-event werd verrassend gewonnen door Tony Jones. De toenmalige nummer 35 op de wereldranglijst haalde in Rotterdam zijn enige rankingtitel ooit. Tegenwoordig werkt hij als snookercoach.

De Engelsman versloeg Mark Johnston-Allen, die als nummer 60 zo mogelijk nóg verrassender tot de finale was doorgedrongen. Het werd 9-7 voor Jones.

Helaas kan ik geen beelden van dit toernooi vinden, maar ik heb wel een clip opgedoken die Jones vorig jaar zélf op YouTube plaatste. Een clearance uit zijn partij tegen James Wattana op het WK van 1993.

Met Jones kreeg de European Open in 1991 dus een heel verrassende winnaar. Want de wereldtop was destijds ook gewoon present in Rotterdam.

Johnston-Allen had al in de eerste ronde Stephen Hendry met 5-0 naar huis gestuurd. Ook Steve Davis speelde maar één partij: hij verloor in de openingsronde met 5-4 van Cliff Thorburn.

Verder waren onder anderen ook Dennis Taylor, Willie Thorne, Neal Foulds en Ken Doherty erbij in Rotterdam.

De European Open verhuisde een jaar later naar Tongeren, en zou daarna nog drie keer in Antwerpen worden gespeeld.

Lees ook:Q & A Rotterdam Open: Wie wat waar…?
Lees ook:PTC-event in Rotterdam gaat definitief door
Lees ook:Main Tour naar Nederland: Rotterdam krijgt PTC-event
Lees ook:European Tour: Rotterdam, Antwerpen onzeker
Lees ook:Tickets voor PTC-event Rotterdam Open te koop

2 reacties op “Wie herinnert zich Tony Jones nog?

  1. Berty Kuijpers

    Ik was bij deze finale aanwezig, het was eerlijk gezegd niet om aan te gluren. Mijn vrouw werd fan van Mark Johnston-Allen. Ik vermoed dat dat niet zoveel met zijn snookerkwaliteiten te maken had……………

      /   Beantwoorden  / 
  2. Martin

    Ik was daar ook en heb zelfs de tickets nog.Van de finale weet ik niet veel meer.Bijgebleven is de bioscoop-achtige entourage en Henry die er uit werd geknikkerd.Alweer 23 jaar geleden….de tijd gaat wel erg snel.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.