Categorie: "Spelregels"

Het ultieme bewijs van sportiviteit

snooker symboolfotoAls Anthony McGill donderdag het Asian Tour-event in Zhengzhou wint, verdient hij dat alleen al vanwege zijn sportiviteit eerder dit toernooi.

In de tweede ronde tegen Yan Bingtao weigerde McGill de strafpunten te incasseren toen zijn opponent de verkeerde bal potte – tenminste in de ogen van de referee.

Wat was er aan de hand? In het vierde frame had Yan een rode bal gepot, hij nomineerde “pink”… en maar ging voor blauw en potte die. De referee bleef geen andere keus dan een foul en zes strafpunten te geven.

Daar dacht McGill echter anders over. Hij vermoedde dat Yan, een jonge Chinees die het Engels niet machtig is, zich bij het nomineren in de woorden “pink” en “blue” had vergist.

Discussie over “shot clock” op WK laait weer op

peter ebdonGraeme Dott heeft de discussie over een mogelijke shot clock op het WK snooker nieuw leven in geblazen.

De Schot won gisternacht van Peter Ebdon maar was allesbehalve blij met het vertragende spel van zijn opponent.

De wedstrijd was nog lang niet klaar (8-6) toen de speeltijd van de twee sessies al was afgelopen. Daarna moesten Dott en Ebdon wachten tot één van de avondpartijen voorbij was.

“Ik denk dat er een regel moet komen tegen slow play. Het niveau is vandaag de dag zo hoog en er is geen reden om zo langzaam te spelen als Peter deed”, aldus Dott. ”Speelt Peter vals? Nee, want er is geen regel voor en die zou er wel moeten komen.”

De Schot, die in 2006 de wereldtitel won, hekelde ook de vele en lange plaspauzes.

Drago draait door na voortijdige opgave

Met een paar ferme klappen tegen zijn hoofd heeft Tony Drago zichzelf gisteren bestraft voor het voortijdig opgeven van zijn partij tegen Alan McManus.

Het gebeurde in Sheffield tijdens de eerste ronde van de German Masters. In de decider had Drago met nog slechts 18 punten op tafel twee snookers nodig. Na twee missers van McManus op blauw stond Drago plots nog maar 13 punten achter.

Drago had een free ball en nomineerde roze. Die miste hij weliswaar, maar McManus had daarna in elk geval nog blauw moeten potten voor de zege. Zo ver kwam het echter niet.

 …Het bizarre slot (vanaf 4:10) bij Drago-McManus [klikken=bewegend beeld]…

Shot clock-waanzin bereikt nieuw dieptepunt

Spelers op de World Snooker Shoot-Out eind januari krijgen nog maar 15 seconden om een shot te maken.

En na de eerste vijf minuten van een partij wordt de toegestane tijd per stoot zelfs tot 10 seconden beperkt. Dat heeft World Snooker vanochtend via Twitter bekendgemaakt.

Daarmee bereikt de shot clock-waanzin een nieuw dieptepunt.

Op de twee voorgaande edities van de Shoot-Out was de stoottijd nog 20 en 15 seconden – en dat kwam het spel meestal al niet ten goede.

Wanneer is een touching ball echt touching?

Tijd om onze spelregelkennis weer eens op te frissen dan wel bij te schaven. Dit keer gaat het om de touching ball.

De volgende situatie deed zich afgelopen zondag echt voor. Het is voor de kwestie niet relevant in welke partij of met welke spelers – we noemen ze gewoon speler A en speler B.

Speler A is bezig aan een break maar raakt na het potten van een kleur uit positie. De speelbal komt héél dicht bij of zelfs tégen een rode bal tot stilstand. Zonder af te wachten speelt A de speelbal weg van die rode, zonder deze te raken, en landt safe in baulk.

Speler B is verbaasd en vraagt de referee of er inderdaad sprake was een touching ball.

Trump ziet shot clock op UK en Masters wel zitten

Hoe ver moet je gaan met de shot clock? Steeds vaker wordt de bedenktijd per stoot beperkt tot 25 of zelfs 20 seconden. Is dat ook een optie voor de grote toernooien?

Niet op het wereldkampioenschap, maar op het UK Championship en The Masters zou je er best mee kunnen beginnen, stelt Judd Trump in een interview met de Daily Mail.

Die mening is niet vernieuwend, maar Trump stelt een anderssoortige shot clock voor: niet 20, maar bijvoorbeeld 40 seconden per stoot.

…Trump, hier tijdens de PTC Grand Final, vindt een shot clock prima…

TV-bewijs wél voor referee, niet voor spelers

Referees mogen tijdens een snookerpartij gebruikmaken van tv-beelden om te beoordelen of ze de juiste beslissing hebben genomen. Spelers mogen dat niet.

Dat is in het kort de conclusie die World Snooker trekt uit het eigen onderzoek naar de rol van televisiebeelden.

Het onderzoek werd ingesteld na het incident tijdens de Shanghai Masters-finale vorige maand. Daarin gaf Eirian Williams eerst foul and a miss aan Mark Selby, maar draaide die beslissing terug na het bekijken van de herhaling op de tv-schermen in de venue.

Selby’s opponent Mark Williams was het met de gang van zaken niet eens.

Mogen tv-beelden als bewijs dienen in een snookerpartij?

Mag een referee tijdens een partij tv-beelden bestuderen en eventueel zijn eerder genomen beslissing terugdraaien? Dat onderzoekt World Snooker momenteel.

Aanleiding is natuurlijk het incident vorige maand tijdens de finale van de Shanghai Masters tussen Mark Williams en Mark Selby, met Eirian Williams (geen familie) als referee.

Referee Williams gaf eerst een foul and a miss toen Selby uit een snooker probeerde te ontsnappen, maar draaide die beslissing terug na het zien van de tv-beelden.

…Eerst rood of eerst roze? Of tegelijkertijd? [klikken=bewegend beeld]…

Wat was er mis met de miss-regel?

Ingrijpend gewijzigd of zelfs compleet afgeschaft werd de miss-regel dit voorjaar na de spelersenquête niet. Een kleine aanpassing heeft de WPBSA wél doorgevoerd.

In het augustus-nummer van maandblad Snooker Scene wordt deze regelwijziging toegelicht.

Het gaat om de situatie waarbij het aantal punten van beide spelers gelijk is na een foul. In dat geval wordt géén miss meer toegekend. Voorheen was dat alleen zo als één van beide spelers snookers (of anderszins strafpunten) nodig had om het frame nog te kunnen winnen.

Een voorbeeld maakt de nieuwe regel duidelijk.

Hoebedoellu? De nieuwe snookerregels verklaard

Ook die vreemde melding over aangepaste spelregels gezien op worldsnooker.com eerder deze week?

Onder het kopje Amendments To Rules (“aanpassingen van de regels”) plempte World Snooker daar zonder verdere toelichting hele lappen tekst uit de secties 2 en 3 van de officiële snookerspelregels.

Maar wat is daar nou precies aan veranderd? En wat gaan we daar concreet van merken aan de snookertafel? Geen idee…

Het Britse Pro Snooker Blog legde deze vragen daarom voor aan referee Andy Yates.