Mogen tv-beelden als bewijs dienen in een snookerpartij?

Mag een referee tijdens een partij tv-beelden bestuderen en eventueel zijn eerder genomen beslissing terugdraaien? Dat onderzoekt World Snooker momenteel.

Aanleiding is natuurlijk het incident vorige maand tijdens de finale van de Shanghai Masters tussen Mark Williams en Mark Selby, met Eirian Williams (geen familie) als referee.

Referee Williams gaf eerst een foul and a miss toen Selby uit een snooker probeerde te ontsnappen, maar draaide die beslissing terug na het zien van de tv-beelden.

…Eerst rood of eerst roze? Of tegelijkertijd? [klikken=bewegend beeld]…

Het ging erom of Selby’s speelbal eerst rood (correct) raakte of eerst roze (foul). Of misschien wel rood en roze tegelijkertijd (ook foul).

Williams dacht eerst aan roze en gaf dus een foul, maar vond na het herhaald bekijken van de tv-beelden alsnog dat de speelbal eerst rood had geraakt.

Speler Williams raakte door het incident zo van de kook dat hij een zeker lijkende titel nog uit zijn handen liet glippen, 9-10 voor Selby.

Tot dusverre werden tv-beelden feitelijk alleen gebruikt om bij een miss de ballen zo nauwkeurig mogelijk terug te kunnen leggen op hun oorspronkelijke positie.

In het deze week verschenen Snooker Scene wijdt Clive Everton er een commentaar aan.

Everton vindt dat een referee niets moet nalaten om tot betere beslissingen te komen en juicht het gebruik van tv-beelden dan ook toe. Het argument dat niet alle partijen voor tv-camera’s worden gespeeld, telt niet, vindt hij.

Bij een groot tennistoernooien zijn immers ook niet alle banen voorzien van Hawk-eye, maar dat is nog geen reden om er op het centercourt dan maar geen gebruik van te maken.

Overigens geeft Everton toe dat ook tv-beelden niet altijd 100 procent uitsluitsel geven: zelf weet hij nog steeds niet zeker of Selby nou eerst rood of eerst roze raakte.

Lees ook:TV-bewijs wél voor referee, niet voor spelers
Lees ook:Free ball? En waarom wilde O’Sullivan ‘m niet?
Lees ook:Test je regelkennis: In-off of niet?
Lees ook:Krijtincident afgesloten
Lees ook:Premier League: Mark Williams wint tweede speeldag

2 reacties op “Mogen tv-beelden als bewijs dienen in een snookerpartij?

 1. Eddy

  Ik wil weten wat Mark Willams zegt tegen de scheids op het moment dat deze de miss verklaart. Protesteert hij daar tegen de beslissing van de miss en krijgt hij dus later gelijk?

  Anyway, uit de beelden kan ik het niet zien; de rode en de rose gaan beide in natuurlijke hoeken na contact verder (ik zie geen terugwaartse beweging van de rode maar ook niet van de rose) dus het lijkt me dat ze allebei tegelijk worden geraakt. In dat geval heeft Mark Williams gelijk, echter de scheids ziet toch een andere hoek op de rose en verklaart daarom alsnog geen foul.

  Ik vind dat terecht. Als je zelf vindt dat je fout zit, draai dan de beslissing terug.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Eric Willemsen

   Goede vraag. Ik weet ook niet wat Mark Williams hier zegt tegen de referee. Het lijkt me niet dat hij protesteert tegen de miss-beslissing. In de persconferentie na afloop zal hij zeggen dat duidelijk roze werd geraakt en dat – als Eirian Williams dit niet ziet – ze voortaan ook met Stevie Wonder als referee kunnen spelen.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.