Shot clock-waanzin bereikt nieuw dieptepunt

Spelers op de World Snooker Shoot-Out eind januari krijgen nog maar 15 seconden om een shot te maken.

En na de eerste vijf minuten van een partij wordt de toegestane tijd per stoot zelfs tot 10 seconden beperkt. Dat heeft World Snooker vanochtend via Twitter bekendgemaakt.

Daarmee bereikt de shot clock-waanzin een nieuw dieptepunt.

Op de twee voorgaande edities van de Shoot-Out was de stoottijd nog 20 en 15 seconden – en dat kwam het spel meestal al niet ten goede.

Als je maar 10 seconden hebt, wordt het vrijwel onmogelijk om bijvoorbeeld de verlenging aan je keu te schroeven en de extended rest te gebruiken. Zeker als de klok stug doortikt en je volgende stoot ook weer binnen 10 tellen gespeeld moet zijn.

Kortom, een speler zal bepaalde stoten gewoon niet kunnen uitvoeren. Met snooker heeft de Shoot-Out dan ook steeds minder van doen. Het is plat amusement. Punt.

De Shoot-Out bestaat uit partijen over één frame van hooguit 10 minuten.

Het initiatief van Barry Hearn werd twee jaar geleden met de nodige scepsis begroet, maar de eerste editie viel alleszins mee en bleek leuker dan verwacht om naar te kijken.

De tweede editie afgelopen januari stelde echter teleur met minder opwindende partijen.

Begrijpelijk dus dat World Snooker aan het format is gaan schaven. Maar nog eens 5 seconden van de toch al krappe stoottijd afknabbelen, is lachwekkend.

De shot clock werd jarenlang alleen in de Premier League toegepast. Daar hebben spelers nog altijd 25 seconden tijd; dat blijkt over het algemeen voldoende.

Sindsdien hebben we de tijdsbegrenzer in vele varianten gezien; zelfs op het World Seniors Championship heeft het fenomeen inmiddels zijn intrede gedaan.

De Shoot-Out vindt van 25 tot en met 27 januari in Blackpool plaats. Het speelschema voor de eerste ronde vind je hier. Elke volgende ronde wordt opnieuw geloot – zonder plaatsing.

Lees ook:Higgins treft Williams op nieuw Shoot-Out-toernooi
Lees ook:Brecel tegen Woollaston bij Shoot-Out-debuut
Lees ook:Nieuw toernooi: snooker met shot clock van 20 seconden
Lees ook:Shoot-Out: Ondertussen in Blackpool…
Lees ook:Murphy wil shot clock op wereldkampioenschap

4 reacties op “Shot clock-waanzin bereikt nieuw dieptepunt

 1. RuudK

  De World Snooker Shoot-Out word op deze manier meer een gimmick dan dat het nog maar iets van doen heeft met de mooie sport snooker. Begrijp dat er verschillende manieren gezocht worden om mensen te interesseren voor de sport maar voor mij is dit niet de manier. Word nu meer een ‘pub’achtige vertoning á la darts. Gezellig voor mensen met een ‘bakkie’ op en die het worst is waar ze naar kijken als ze maar kunnen hijsen en blèren.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Dennis

  De link naar het speelschema is niet juist.

    /   Beantwoorden  / 
 3. the hurricane

  tijd zat joh 10 seconden……als je het ken kan t ook snel.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.