Free ball? En waarom wilde O’Sullivan ‘m niet?

Tijd voor de lezerspost! Trouw bloglezer Daan vraagt zich af waarom Ronnie O’Sullivan in frame 13 van de WK-finale tegen Mark Selby een free ball krijgt.

En, als die al wordt gegeven, waarom O’Sullivan er dan geen gebruik van maakt.

Omdat waarschijnlijk niet iedereen de bewuste spelsituatie helder voor ogen heeft, heb ik een aantal screenshots gemaakt. Hieronder de uitgangssituatie.

…De uitgangssituatie: Selby is gesnookerd op de laatste rode bal…

O’Sullivan, die leidt met 8-4 maar in dit frame 32 punten achter staat met nog 35 op tafel, heeft Selby gesnookerd op de laatste rode bal.

Zou de speelbal niet zo dicht tegen de band hebben gelegen, dan had Selby waarschijnlijk een swerve shot om groen gespeeld om rood direct te raken.

Nu gaat Selby proberen de speelbal via de korte band net aan zwart voorbij te sturen, rood dun te raken en de witte mogelijk terug in baulk te krijgen…

…Het resultaat: Selby heeft zwart geraakt en wit is terug in baulk…

…maar dat mislukt. De speelbal komt van de korte band en raakt dan zwart in plaats van rood. Uiteraard geeft referee Brendan Moore een foul and a miss.

Maar daar blijft het niet bij: Moore geeft ook een free ball. Waarom?

O’Sullivan kan weliswaar rood aanspelen, maar hij kan niet in een rechte lijn de beide uiterste zijden van deze ball-on (rood dus) raken.

…Free ball: O’Sullivan kan één zijde van rood niet aanspelen vanwege roze…

Door het tweedimensionale perspectief van het tv-beeld is het wellicht niet meteen zichtbaar, daarom hetzelfde beeld nogmaals met twee hulplijnen.

Nu zie je dat O’Sullivan de – vanuit zijn gezichtspunt – uiterste rechterzijde van de rode bal niet in een rechte lijn kan aanspelen omdat roze in de weg ligt.

Moore móet hier dus wel een freeball geven. Dat lijkt een interessante optie voor O’Sullivan, die groen als een extra rode bal in de middenpocket kan potten.

O’Sullivan kiest daar echter niet voor. De belangrijkste reden: na Selby’s foul is de zwarte bal in een lastige positie aan de lange band blijven liggen.

Echter, als O’Sullivan de free ball wél had genomen, had hij zwart niet per se meer nodig gehad om het frame te kunnen winnen. Tel maar mee:

> 63-31 Selby – uitgangssituatie
> 63-38 Selby – 7 strafpunten voor O’Sullivan: foul Selby op zwarte bal
> 63-44 Selby – 6 punten voor O’Sullivan: groen als free ball, daarna blauw
> 63-51 Selby – 7 punten voor O’Sullivan: laatste rode bal, daarna roze
> 63-71 O’Sullivan – 20 punten voor O’Sullivan: alle kleuren tot en met roze

Op dat moment zou O’Sullivan dus 8 punten voorsprong hebben gehad met alleen zwart (7 punten) nog op tafel, en het frame dus hebben gewonnen.

O’Sullivan besluit echter de ballen te laten terugleggen in hun oorspronkelijke situatie. Selby raakt ook bij zijn tweede poging eerst de zwarte bal en O’Sullivan krijgt dus opnieuw 7 strafpunten. Uiteindelijk wint toch Selby het frame.

[pictures O'Sullivan-Selby match ©2014 snooker.blog.nl]

Lees ook:Robertson boekt bizarre zege op Fu in Premier League
Lees ook:Haneveer kan niet opnieuw stunten tegen Hendry
Lees ook:Snelste maximum ooit bij 6-red snooker
Lees ook:Degelijke Higgins stuurt O’Sullivan naar huis
Lees ook:Murphy wipt Hendry in bizar slotframe

2 reacties op “Free ball? En waarom wilde O’Sullivan ‘m niet?

 1. DM

  Ik heb echt in mijn hoofd gehad dat RO’S niet gesnookerd lag, maar de lijntjes zijn duidelijk. Daar komt misschien ook om de hoek kijken dat ik zelf nooit gespeeld heb! ;)

  Bedankt voor de heldere en volledige uitleg Eric!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Eric Willemsen

   Graag gedaan. Dat het géén snooker lijkt, komt doordat tweedimensionaal beeld “plat” is en dus geen diepte laat zien. Pas door die lijntjes zie je dat roze duidelijk in de weg ligt. Er was gisteren bij referee en spelers ook geen enkele twijfel of het wel een snooker (en dus een free ball) was.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.