Kunnen we de miss-regel missen?

De discussie over de miss-regel is al zo oud als de miss-regel zelf. Is het snooker eigenlijk niet beter af zónder?

Vandaag zwengelt The Guardian de discussie maar weer eens aan. In een lang artikel legt Niall McVeigh uit dat snooker alleen maar zou profiteren van afschaffing.

In de gouden gloriejaren – de jaren ’80 dus – bestond de miss-regel nog niet eens terwijl het de snookersport destijds voor de wind ging. McVeigh vindt de miss maar een hinderlijke vertraging, waar niemand wat aan heeft.

McVeigh stelt verder dat de miss-regel vaak unfair is omdat die ook wordt toegepast als jij niet uit een geflukete snooker van je opponent komt.

Die wordt dan wel erg royaal beloond voor een geluksbal.

Verder wijst McVeigh er terecht op dat de regel vaak verkeerd wordt toegepast. Als je alleen over drie banden uit een uiterst lastige snooker kunt komen en je mist de objectbal op een milimeter na – waarom wordt dan een miss gegeven?

Bij een miss gaat het er immers om, dat de referee vindt dat jij niet naar je beste kunnen hebt geprobeerd uit een snooker te komen.

In het aangehaalde voorbeeld kan daar geen sprake van zijn.

Daar ben ik het wel mee eens. Voor mij hoeft de miss-regel niet afgeschaft, maar dient die wel juist te worden toegepast: niet elke misser is een miss.

Wat vind jij? Is snooker beter af zonder miss-regel?

Lees ook:Mag je de referee vragen om een “miss”?
Lees ook:WPBSA onderzoekt afschaffen miss-regel
Lees ook:Had Ronnie het miss bij deze “onmogelijke” snooker?
Lees ook:Poll: De miss-regel moet wel/niet worden afgeschaft
Lees ook:Wat was er mis met de miss-regel?

16 reacties op “Kunnen we de miss-regel missen?

 1. Bert

  Je zou de miss-regel mogelijk kunnen vervangen door de tegenstander een vrije bal te geven. Dan blijft er tenminste tempo in het spel en zitten de toeschouwers niet naar 3 of 4 herhalingen te kijken. Nu lijkt het wel of iedere misser automatisch een miss is.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Martijn

   Daar heb je toch pool voor?

     /   Beantwoorden  / 
 2. john

  De miss-regel zou je alleen moeten toepassen als je de objectbal daadwerkelijk kan zien. Je kan er dan vanuitgaan dat iemand “opzettelijk” mist.

  Wat helmaal lastig is als er meerdere ballen veranderen van positie op tv is een scheidsrechter dan minuten lang bezig om al die balllen terug te leggen maar 100% perfect is het niet altijd.

  Wat nog vervelender is dat de “miss” regel ook op amateur niveau word toegepast.
  Zelf meerdere malen meegemaakt dat door een fluke-snooker je gewoon het frame verliest(of wint) en soms daardoor ook de wedstrijd, dus ja, afschaffen op minimaal aanpassen en een onderscheid maken tussen professioneel en amateursnooker.

    /   Beantwoorden  / 
 3. RuudK

  Persoonlijk denk ik dat de miss-regel is doorgeslagen. Nu is elke fout direct een miss en durft geen enkele scheidsrechter een uitzondering toe te passen. De regel moet spelbederf voorkomen en nu is het af en toe meer een een optie om een frame zonder nog een bal te hoeven potten te winnen. Je ziet zelfs dat spelers zich generen voor het callen van de miss maar zo is de regel nu eenmaal en geld voor beide spelers.

  Ik denk dat als een bal via max. 2 banden te raken is de regel altijd toegepast moet worden en bij alleen mogelijk tot ontsnappen over 3 of meer banden dat daarbij de scheidsrechter de beslissing moet nemen. Is lastig, geef ik toe, maar de meeste scheidsrechters hebben voldoende ervaring om dit goed in te kunnen schatten. Wel is een bal te zacht spelen altijd een miss, gelijk aan nu.

  Zelf in de Nederlandse competitie en op toernooien is de miss-regel verheven tot het ultieme middel om een frame te winnen. Er word zelden, zelfs op lagere niveaus, gekeken naar het niveau van de speler. Het aantal maal een miss word gecalled is af en toe triest te noemen, enkel en alleen om dat het punten oplevert. Dit kan de bedoeling niet zijn en zou dan ook zeggen geen miss bij lage(re) niveaus en bij hogere niveaus de miss als speler zelf callen. Iedere speler weet wel dat het een slechte poging was en dan is het wel zo sportief deze zelf te callen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Eric Willemsen

   Goed verwoord, Ruud. Ik stoor mij ook altijd mateloos aan het verkeerd gebruik van de miss-regel, zeker op lager niveau. Doet mij denken aan het misbruik van de buitenspel-regel in het voetbal: de verdedigers die op het moment van een dieptepass snel een stapje naar voren doen zodat een aanvaller buitenspel komt te staan, terwijl iedereen gewoon wéét dat die regel daar helemaal niet voor bedoeld is.
   En als ik dan toch bezig ben: ik begrijp niet dat World Snooker nog steeds geen gebruik maakt van een al lang bestaande techniek waarmee je de oorspronkelijke positie van de ballen op de tafel kunt projecteren. Het terugleggen kan dan vlot gebeuren. Juist dat eeuwige gedoe om de ballen juist teruggelegd te krijgen, veroorzaakt de vertraging en stoort tv-kijkers, niet het feit dat een speler X keer een identiek shot moet spelen. Die techniek zal wel te duur zijn, maar dan op z’n minst voor de grote toernooien…

     /   Beantwoorden  / 
   1. john

    Wellicht ook een optie dat je de objectbal mag missen maar binnen een bepaalde afstand byvoorbeeld 10cm bij amateurs en 5cm bij profs.Zou lek zijn dat je dan die hawkeye daar ook voor gebruikt!
    Ondere regel zou kunnen zijn dat de witte bal stil zou moeten liggen op een bepaalde afstand.
    Nemen we voortaan allemaal een meetlatje mee naar een snookertournooi ( zou gelijk een hoop discussie schelen )

    Je moet immers nog steeds wel je best doen maar opzettelijk missen (waardoor de regel in het leven is geroepen) kan je dan wel gedeeltelijk inperken.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Eric Willemsen

     Lijkt me in de praktijk lastig uit te voeren, John…

     Nee, volgens mij kun je veel ellende voorkomen als je het aantal misses tot twee beperkt. Komt iemand voor de derde keer niet uit een snooker, dan is het nog slechts “gewoon” een foul. Zo voorkom je dat frames beslist worden doordat een speler 25-30 punten uit één miss-situatie weet te halen. (Uitzondering blijft natuurlijk wanneer een speler opzettelijk mist of gewoon te zacht stoot om de ball-on te kunnen raken.)

       /   Beantwoorden  / 
 4. Martijn

  Als je van snooker een sport wil maken ipv een spelletje heb je de miss regel gewoon nodig want anders is er teveel ruimte voor onsportiviteit.
  Verder is de miss regel gewoon fair zolang de referee fair is en de regel consequent voor beide spelers hanteert.
  Dat amateurs de regel misbruiken is bijna logisch te noemen omdat je van hen niet de ethiek als die van een referee hoeft te verwachten, maar tot een bepaald niveau hoef je van snooker ook geen sport te maken en is spelletjesniveau prima, daar zullen spelers onderling gewoon uit moeten komen.
  Zeggen dat frames met miss regel minder fijn zijn om naar te kijken is hetzelfde als zeggen dat een voetbalwedstrijd niet leuk was om naar te kijken vanwege de buitenspelregel. It’s part of the game, ga anders pool kijken.
  Daarbij vind ik opmerkingen over frames winnen door de miss regel zwaar overtrokken want de keren dat dat voorkomt zijn schaars en als het wel gebeurd zeg ik chapeau!

  Next frame!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Joris

   Ik kon het niet beter verwoorden! Volgende discussie..

     /   Beantwoorden  / 
  2. DM

   Hear hear! Helemaal mee eens. Het verschil tussen amateur en pro is in deze discussie de basis wat mij betreft. De amateur wereld moet natuurlijk doen wat ze het beste lijkt, maar als fervent pro-kijker vind ik het niet bepaald een storend onderdeel van snooker.

   Een direct verband met het succes van snooker in de jaren 80 en de toen niet toegepaste miss regel lijkt me overigens ook moeilijk te bewijzen. ;)

     /   Beantwoorden  / 
  3. Eric Willemsen

   Nou nou, wat zijn we het weer allemaal met elkaar eens… ;-)
   Ik denk dat Martijn precies het punt aansnijdt waar het om gaat: “Verder is de miss regel gewoon fair zolang de referee fair is…” Dat geeft al aan waarom de miss-regel in het amateursnooker, waar veel partijen nu eenmaal zonder referee worden gespeeld, vaak voor problemen zorgt. Met de regel op zich is niet veel mis, met de manier waarop die wordt toegepast, vaak wél.

     /   Beantwoorden  / 
  4. RuudK

   “Dat amateurs de regel misbruiken is bijna logisch te noemen omdat je van hen niet de ethiek als die van een referee hoeft te verwachten”

   Dit is de kern van het probleem en reden waarom de discussie over de miss-regel in de amateursport juist gevoerd moet worden. Helaas ontbreekt het bij een aantal spelers aan ethiek en sportiviteit. Naar mijn mening behoord elke sporter op elk niveau, geld niet alleen voor snooker, ethiek en sportiviteit hoog in het vaandel te hebben.

   Iedere speler met enige ervaring weet zelf wanneer het een miss is of niet. Dus call hem zelf, ook als je tegen een minder ervaren speler aan tafel staat. Helaas is de miss-regel voor sommige spelers, op alle niveaus, verheven tot het ultieme middel om een frame te winnen. Helaas komt dit meer dan zelden voor kan ik uit ervaring zeggen. Ik loop al 25+ jaar mee in de Nederlandse snookerscene en kan zeggen dat de regel meer mis/gebruikt word in vergelijking tot vroeger, zelfs in de lagere KNBB divisies.

   Dus laten we de discussie gebruiken om met ideeën / oplossingen te komen voor hoer om te gaan met de miss-regel in de amateursport. Dit was volgens mij de insteek van het artikel en de vraag van Erik.

     /   Beantwoorden  / 
 5. john

  prima verwoord Ruud, miss-regel afschaffen voor alle divisie lager dan de hoofdklasse en voor wedstrijden die zonder scheidsrechter worden gespeeld.
  Wellicht word het snoooker dan ook leuker voor mensen die willen beginnen met snookeren. je best doen om uit een snooker te komen heeft ook te maken met de kundigheid van een speler.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Joris

   Het gaat erom dat iemand een overtuigende poging doet om uit de snooker te komen. Wanneer het te zacht is, is het altijd een miss. En wanneer men beuwst een moeilijkere lijn kiest met meer garantie op safety is het ook een miss. De overtuigende poging is inderdaad afhankelijk van het niveau van de speler. Volgens mij is dit redelijk goed in te schatten. Wanneer er geen scheidsrechter is dan komen de spelers daar samen wel uit. En als dat niet zo is, dan vind ik het maar zielig! En om op een dergelijke manier proberen te winnen, daar kun je alleen maar om lachen. Die mensen snappen niets van snooker en kunnen beter ermee stoppen, het zijn losers, dus verliezen ze in the long run toch.

     /   Beantwoorden  / 
 6. john

  juist het feit “we komen er samen wel uit” is zeer overschat is mijn mening.
  De spelers van mijn team en ikzelf zijn vaak genoeg maar doorgegaan om er niet een hele scene van te maken.
  ook op de diverse tournooien en in de teamcompettie komt dit vaak genoeg voor.

  Maar zoalng het voorbeeld op tv is dat als een speler een bal over 3 banden op 1mm mist een miss word gecalt dan word dat ook op amateurniveau toegepast.
  Tuurlijk zijn er ook genoeg sportieve spelers en de meeste ken ik al 25jaar dus dat is neit het probleem.

  Wat wel een probleem is dat als er nieuwe mensen komen die met een tournooitje (junior/senior) meedoen.
  Logischerwijs kunnen deze nog niet zo goed snookeren maar het is niet ondenekend dat het plezier minder word als je een beste poging moet doen om uit een snooker te komen en er vervolgens iemand is die tig keer de bal terug legt, dit zijn overgens geen incidenten.

  Kortom denk ik zeker dat een scheidingslijn tussen amateur en professioneelniveau wel op de plaats is.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Joris

   In Nederland zijn we allemaal amateur, dus die scheidslijn is moeilijk. Nieuwe spelers moeten goed worden opgevoed. En die zullen vast niet hoog van de toren blazen als je het goed uitlegt. Op tv zie ik overigens ook wel beslissingen van scheidsrechters die in bepaalde situaties terecht geen miss callen. Dat zijn mooie voorbeelden. Maar het zijn wel profs die een beetje meer naar links of rechts mikken wel kunnen en een niet-gecallde miss is wel zeldzaam ja

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.