TV-bewijs wél voor referee, niet voor spelers

Referees mogen tijdens een snookerpartij gebruikmaken van tv-beelden om te beoordelen of ze de juiste beslissing hebben genomen. Spelers mogen dat niet.

Dat is in het kort de conclusie die World Snooker trekt uit het eigen onderzoek naar de rol van televisiebeelden.

Het onderzoek werd ingesteld na het incident tijdens de Shanghai Masters-finale vorige maand. Daarin gaf Eirian Williams eerst foul and a miss aan Mark Selby, maar draaide die beslissing terug na het bekijken van de herhaling op de tv-schermen in de venue.

Selby’s opponent Mark Williams was het met de gang van zaken niet eens.

World Snooker stelt de Welshman nu in het ongelijk. Hoewel het onderzoek dáár in eerste instantie niet op was gericht, stelt World Snooker vast dat Selby inderdaad éérst rood en daarna pas roze raakte. Het gecorrigeerde besluit was dus juist.

Volgens World Snooker mag een referee bij twijfel tv-opnames raadplegen, maar ook aan de scorer (marker) of aan een toeschouwer vragen of hij het juist heeft gezien.

Een speler heeft dat recht niet, simpelweg omdat in het snooker een beslissing van een referee als onbetwistbaar feit te accepteren is.

Overigens vond World Snooker dat Mark Williams zich direct na de partij onnodig grievend over Eirian Williams had uitgelaten. Zo maakte hij de vergelijking met Stevie Wonder.

Omdat Mark Williams daarvoor inmiddels zijn excuses aan de referee heeft aangeboden, zal de snookerbond geen verdere stappen tegen de voormalig wereldkampioen ondernemen.

Lees ook:Mogen tv-beelden als bewijs dienen in een snookerpartij?
Lees ook:Test je regelkennis: In-off of niet?
Lees ook:Williams gaat met pensioen
Lees ook:“Zonder sponsor geen Paul Hunter Classic meer”
Lees ook:O’Sullivan prijst Scheers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.