Categorie: "Grand Prix"

Robbo kan crisis in snooker niet verbloemen

Zeker was de Grand Prix-halve finale tussen Neil Robertson en John Higgins zaterdag een van de beste snookerpartijen van de afgelopen jaren. En toch kan ook de briljante Robbo niet verbloemen dat snooker in een forse crisis verkeert.

Om maar meteen bij die wedstrijd te blijven: hoe bestaat het dat zowel de latere Grand Prix-winnaar als ook de regerend wereldkampioen zonder ook maar één enkel sponsorlogo op het vest speelde?

En wie heeft rondom de tafels in Glasgow ook maar één betaalde reclame gezien? De borden toonden het webadres van World Snooker, het logo van de Grand Prix en zelfs een aankondiging van het UK Championship in december, maar geen namen van sponsors.

grand prix - robertson

…Robertson maakte reclame voor het snooker, maar niet voor een sponsor…

Thunder Robertson geeft Ding op z’n donder

De nieuwe Grand Prix-kampioen heet Neil Robertson. De Australiër liep gisteravond in het tweede deel van de finale simpel weg bij Ding Junhui, 9-4.

Het was de vierde rankingtitel voor de Thunder from Down Under, waarmee Robertson nu de succesvolste snookerprof aller tijden is buiten Groot-Brittannië en Ierland.

Na het gelijkopgaande begin van de partij – het stond 4-3 na de eerste sessie, en Ding pakte het eerste frame van de avondsessie – schakelde Robertson een tandje bij. Hij gaf de Chinees nauwelijks kansen en won vijf frames op rij.

grand prix - robertson-ding 2

…Neil Robertson, de Grand Prix 2009 kampioen…

Robertson koestert kleine voorsprong op Ding, 4-3

grand prix - robbertson (small)Neil Robertson begint de avondsessie van de Grand Prix-finale straks met een 4-3 voorsprong op Ding Junhui. De Australiër kwam vlammend uit de startblokken met een total clearance van 124 in het openingsframe en een break van 46 in het tweede.

Toen Robertson ook frame drie leek te gaan pakken, trapte Ding op de rem. Hij won het frame alsnog en stoomde met breaks van 80 en 112 meteen door naar een 3-2 voorsprong.

Maar Robertson antwoordde op zijn beurt weer met een fraaie serie van 108 nadat de Chinees eindelijk weer eens een bal miste. Robbo won vervolgens ook een scrappy zevende frame, 4-3.

Wat ik vóór deze partij ook al schreef: een winnaar is nog steeds moeilijk te voorspellen.

Neil of Ding?

logo-grand-prixDe best-of-17 finale van de Grand Prix staat op het punt van beginnen. Vanavond weten we wie de trofee mee naar huis neemt: Neil Robertson of Ding Junhui?

Lastig te voorspellen, vind ik, maar ik ga voor Robbo. Zijn spel heeft me deze week meer overtuigd dan dat van Ding. Bovendien is de Australiër een meer laid-back type, dat niet zenuwachtig wordt van een rankingfinale.

“Dit is goed voor het wereldwijde snooker”, zegt Ding

Ding Junhui toonde zich gisteravond opgelucht na het bereiken van de eindstrijd van de Grand Prix, zijn eerste rankingfinale sinds drie jaar. “Dit is goed voor het wereldwijde snooker. De mensen in China begrijpen steeds meer van snooker en dat is goed”, sprak de 22-jarige Chinees.

Zijn partij tegen Australiër Neil Robertson vandaag wordt de eerste rankingfinale in 24 jaar zonder een Britse speler. Zij schakelden Mark Williams (Wales) en John Higgins (Schotland) uit.

grand prix - ding-williams

…Ding geeft Williams een afstraffing, 6-1…

Ding tegen Robertson in zeldzame finale zonder Britten

logo-grand-prixDing Junhui heeft zich zojuist geplaatst voor de finale van de Grand Prix met een sprankelende 6-1 overwinning op Mark Williams. Eerder vandaag bereikte Neil Robertson al de eindstrijd na een fantastisch duel met titelvedediger John Higgins, 6-5.

Een finale tussen een Chinees en een Australiër is bijna een primeur op de Main Tour. Het is in de bijna vier decennia lange historie van het profsnooker pas één keer eerder voorgekomen dat de finale van een rankingtoernooi tussen twee niet-Britse spelers wordt uitgevochten.

In 1985 speelden de Zuid-Afrikaan Silvino Francisco en de Canadees Kirk Stevens de eindstrijd van de Delux British Open. Francisco won toen met 12-9.

Morgen meer over Ding tegen Williams – die de partij nog wel opende met een 142 total clearance… – en uiteraard over de grote finale. Gezien het spelpeil vandaag belooft dat een heerlijke pot te worden!

Robertson verslaat Higgins in fantastische thriller

Wat een halve finale! Neil Robertson heeft zojuist titelverdediger John Higgins verslagen op de laatste zwarte bal van het beslissende frame, 6-5. Daarmee heeft de Australiër zich geplaatst voor de finale van de Grand Prix, morgen tegen Mark Williams of Ding Junhui.

Schreef ik gisteren nog dat de Grand Prix tot nu toe weinig spektakel te bieden had, deze semifinale heeft veel goed gemaakt. Beide spelers acteerden op de top van hun kunnen. Zo had Higgins vóór het interval een onwaarschijnlijk pot-succes van 100% en scoorde Robertson liefst drie centuries.

grand prix - higgins-robertson decider

…Beslissend moment in het beslissende frame: Higgins pot rood én roze…

Hendry traint verkeerd, zegt Higgins

logo-grand-prixJohn Higgins stormde gisteren de halve finales van de Grand Prix binnen en had daarna een goed bedoeld advies voor zijn legendarische landgenoot Stephen Hendry. De zevenvoudig wereldkampioen moet anders gaan trainen, aldus Higgins, die vanmiddag in de halve finale tegen Neil Robertson aantreedt.

“Hij maakt het zichzelf moeilijk”, zegt Higgins in de Daily Express over Hendry. “Hij sluit zich thuis op en traint op z’n eigen tafel. Ik heb dat nooit gedaan.”

Higgins op weg naar historische toernooizege

John Higgins is hard op weg zijn vorig jaar gewonnen Grand Prix-titel met succes te verdedigen. De Schot strafte vanmiddag in de kwartfinale het matige safety-spel van Mark Allen genadeloos af, 5-1.

Als Higgins zegeviert, is dat zijn vijfde Grand Prix-titel, meer dan welke andere speler ook. Bovendien zou Higgins de eerste speler worden sinds Stephen Hendry in 1990 en ’91 die de Grand Prix twee jaar op rij wint.

grand prix - allen-higgins

…Ook Allen kan de opmars van Higgins niet stuiten, 5-1…

Hoelang zou Ken hierop hebben geoefend?

De Grand Prix in Glasgow wil nog niet echt sprankelen, heb ik het gevoel. Maar dat betekent niet dat er geen bijzondere shots te zien zijn geweest.

Ken Doherty maakte het in zijn (gewonnen) partij tegen Mark Selby nog het bontst. Letterlijk, want de Ier potte blauw, geel en wit in één shot. Bij het WK trickshot krijg je hier veel punten voor…