Het ultieme bewijs van sportiviteit

Als Anthony McGill donderdag het Asian Tour-event in Zhengzhou wint, verdient hij dat alleen al vanwege zijn sportiviteit eerder dit toernooi.

In de tweede ronde tegen Yan Bingtao weigerde McGill de strafpunten te incasseren toen zijn opponent de verkeerde bal potte – tenminste in de ogen van de referee.

Wat was er aan de hand? In het vierde frame had Yan een rode bal gepot, hij nomineerde “pink”… en maar ging voor blauw en potte die. De referee bleef geen andere keus dan een foul en zes strafpunten te geven.

Daar dacht McGill echter anders over. Hij vermoedde dat Yan, een jonge Chinees die het Engels niet machtig is, zich bij het nomineren in de woorden “pink” en “blue” had vergist.

Het was immers meteen duidelijk dat Yan blauw wilde spelen; roze lag half verscholen achter een rode bal en zou een bijzonder merkwaardige shotkeuze zijn geweest.

De referee ging minutenlang met McGill in debat, maar die bleef bij zijn standpunt: Die jongen wilde blauw spelen, en ook al zei hij per ongeluk “roze”, zijn bedoeling was duidelijk. Uiteindelijk mocht Yan zijn break dan ook voortzetten.

Op de uitslag had het uiteindelijk geen effect: McGill won de partij met 4-3.

Het bewuste fragment kun je hier op YouTube terugkijken.

Lees ook:O’Sullivan bereikt negende Masters-finale
Lees ook:Haneveer kan niet opnieuw stunten tegen Hendry
Lees ook:Car snooker, of waarom je geen rode auto moet rijden
Lees ook:Free ball? En waarom wilde O’Sullivan ‘m niet?
Lees ook:Murphy wipt Hendry in bizar slotframe

2 reacties op “Het ultieme bewijs van sportiviteit

  1. john

    Heel sportief, al is de discussie niet te horen, maar Yan had zeker even een knikje kunnen geven als waardering zo lijkt mij.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Eric Willemsen

    Klopt John, er is geen geluid maar McGill vertelde naderhand op Twitter wat er nu precies was gebeurd. En ben het helemaal met je eens dat Yan wel enige blijk van waardering had mogen tonen voor dit sportieve gebaar.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.