Categorie: "Spelregels"

6-Red snooker gaat steeds meer op pool lijken

Later deze maand worden de spelregels voor 6-red snooker tijdelijk verrijkt (?) met een variant die ik in het snooker nog niet eerder ben tegenkomen.

Bij elke stoot, behalve bij een pot, dient tenminste één bal een band te raken.

Dat heeft natuurlijk grote gevolgen voor het spel. Zo kun je bijvoorbeeld na een geslaagd shot-to-nothing de speelbal dus niet langer direct achter een van de baulk-kleuren rollen.

De nieuwe regel, die mij eerder aan een partijtje pool doet denken, is van kracht bij het SangSom 6-red world championship, dat van 19 tot en met 24 juli in Bangkok wordt gespeeld.

Referee Alan Chamberlain stopt per direct

Een van de topreferees in het profsnooker hangt zijn handschoenen plotseling aan de wilgen. Alan Chamberlain heeft zijn carrière met onmiddellijke ingang beëindigd.

Chamberlain, die op nieuwjaarsdag 67 werd, nam zijn besluit afgelopen maandag na de voorlaatste dag van de kwalificatie voor het Betfred.com wereldkampioenschap.

De Engelsman kan het niet langer opbrengen om lange werkdagen te maken voor weinig geld, aldus Snooker Scene.

Op zijn Twitter-account onthult Snooker Scene-journalist David Hendon dat referees op de Main Tour slechts £80 per dag verdienen.

Waar is de miss?

Aan de vooravond van hun nieuwe confrontatie, kijken we nog één keer terug naar Het Moment uit hun vorige partij. Ronnie O’Sullivan en John Higgins ontdekken ongewild een loophole in de officiële snookerspelregels.

O’Sullivan krijgt zes keer foul and a miss aan zijn broek, toucheert daarna zwart… en krijgt tot verbazing van Higgins geen nieuwe miss van referee Jan Verhaas. Wat volgens de bestaande regels wél de enig juiste beslissing is.

In onderstaande clip van de BBC geven alle betrokkenen hun mening over het incident. Overigens zal Verhaas de partij morgen niet leiden: hij ligt volgens zijn Twitter-account thuis bij te komen van een griepaanval.

O’Sullivan “had met 9-4 moeten verliezen”

Ronnie O’Sullivan verbaasde gisteravond niet alleen vriend en vijand met zijn spectaculaire comeback van 8-2 tot 8-8 tegen John Higgins, maar ook zichzelf.

“Dat ik op 8-8 kwam was meer dan ik verdiende en uiteindelijk was dit (Higgins’ zege, EW) het juiste resultaat. Een terechte uitslag zou 9-4 zijn geweest”, aldus O’Sullivan na de gedenkwaardige halve finale op het Pukka Pies UK Championship.

Hoe vaak mag je gaan plassen?

Hebben steeds meer snookerspelers last van een slechte blaas? Of verbeeld ik me maar dat je steeds vaker spelers ziet die na afloop van elk frame hun keu op de rand van de tafel leggen en even naar achteren gaan?

Het begint een irritante gewoonte te worden. En volgens dit bericht in The Guardian is er vanuit de tv-wereld al het verzoek gedaan aan de nieuwe snookerbaas Barry Hearn om het aantal plaspauzes te beperken.

De reden? Te lange tijd tussen twee frames belemmert de vlotte voortgang van een partij en schaadt snooker als kijksport.

“Ik kan niet begrijpen dat iedereen na elk frame naar het toilet moet”, zei Shaun Murphy deze week tijdens het Pukka Pies UK Championship.

Mag je de referee vragen om een “miss”?

Altijd voer voor discussie: de miss-regel, hier uitgelegd door Jan Verhaas himself. Een van de meest omstreden, en voor velen ook onbegrijpelijke, regels uit de snookersport.

Op het hoogste niveau is er nooit twijfel: daar wordt een ball-on die niet wordt geraakt, zelfs als-ie maar op een haar na wordt gemist, bijna altijd met een foul and a miss bestraft.

Op lager niveau geeft de miss-regel vaker aanleiding voor discussie. Het wordt immers aan de inschatting van de referee overgelaten of hij vindt dat jij goed genoeg hebt geprobeerd de ball-on te raken. Daarover gaat de vraag die ik de lezers van snooker.blog.nl wil voorleggen.

Test je regelkennis: In-off of niet?

Voor de wakkere lezers van snooker.blog.nl gaan we deze zondagochtend onze regelkennis een beetje opfrissen. Aanleiding is een spelsituatie die ik vanochtend zag in het vierde frame bij Ronnie O’Sullivan tegen Liang Wenbo, de finale van de Shanghai Masters.

Wat is er gebeurd? O’Sullivan ziet na zijn stoot dat de speelbal in een pocket zal gaan vallen. Met de punt van de keu duwt hij de bal terug de tafel op vóórdat deze daadwerkelijk in de pocket valt. Hoe moet de referee nu beslissen?

O’Sullivan gestraft voor opgeven frame bij 23-0 achterstand

Ronnie O’Sullivan mag £300,- gaan overmaken naar de boetepot van de WPBSA. In zijn partij op het UK Championship afgelopen jaar tegen Joe Perry gaf de 33-jarige Engelsman het twaalfde frame al bij een 23-0 achterstand op. Een frame opgeven voordat je snookers nodig hebt, geldt als onsportief gedrag. O’Sullivan verloor de wedstrijd overigens met 9-5 na een 5-3 voorsprong.

Verder mag O’Sullivan ook de proceskosten aan de profsnookerbond vergoeden. Die vallen met £1000,- opmerkelijk genoeg ruim drie maal hoger uit dan de boete.

Wachten op referee Jan Verhaas…

Geen Nederlanders op de Main Tour dit seizoen? Mis! Wij hebben natuurlijk Jan Verhaas, een van de absolute topreferees in het snooker. Na het vertrek van collega Johan Oomen twee jaar geleden is de in 1966 in Maassluis geboren Verhaas de enige Nederlandse arbiter op het profcircuit.

Waar een speler even kan uitblazen als zijn tegenstander een break maakt, moet de referee elke seconde van een partij zijn volle concentratie vasthouden. En dat gaat héél soms mis, zelfs bij een klasbak als Verhaas…