Referee Alan Chamberlain stopt per direct

Een van de topreferees in het profsnooker hangt zijn handschoenen plotseling aan de wilgen. Alan Chamberlain heeft zijn carrière met onmiddellijke ingang beëindigd.

Chamberlain, die op nieuwjaarsdag 67 werd, nam zijn besluit afgelopen maandag na de voorlaatste dag van de kwalificatie voor het Betfred.com wereldkampioenschap.

De Engelsman kan het niet langer opbrengen om lange werkdagen te maken voor weinig geld, aldus Snooker Scene.

Op zijn Twitter-account onthult Snooker Scene-journalist David Hendon dat referees op de Main Tour slechts £80 per dag verdienen.

Chamberlain, een voormalige handelaar in dameslingerie, was sinds 1983 actief als referee in het profsnooker. Hij gold als autoritair, wat door sommigen als arrogant werd gezien.

Chamberlain leidde enkele historische snookerpartijen. Zo stond hij aan tafel toen Ken Doherty in 1997 wereldkampioen werd in de finale tegen Stephen Hendry.

Datzelfde jaar leidde Chamberlain die befaamde partij tussen Hendry en Ronnie O’Sullivan, waarin de Engelsman eerst een 8-2 achterstand wegwerkte, voordat Hendry een 147 scoorde in het beslissende frame en de partij met 9-8 won.

Ook bij de dramatische The Masters-finale van 2000, toen Doherty op 140 punten stond maar een eenvoudige laatste zwarte bal miste, was Chamberlain de referee.

De laatste jaren was Chamberlain betrokken bij enkele controversiële situaties. De clip bij dit bericht laat zien hoe hij – heel ongebruikelijk – weigert om de rode bal te poetsen als Mark Selby hem dat vraagt.

Ook bij die vreemde wel-of-niet in-off kwestie tussen Graeme Dott en – wederom – Selby was Chamberlain betrokken.

Lees ook:Oud-referee Chamberlain in WPBSA-bestuur
Lees ook:Referee Paul Collier keert terug op Main Tour
Lees ook:Voormalig WK-scheidsrechter Newton overleden
Lees ook:Williams na zege op Doherty in finale
Lees ook:Michaela Tabb leidt WK-finale

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.