The Rocket of The Wizard, wie is jouw nummer 1?

Als over drie weken de kwalificatie voor de Shanghai Masters begint, is het nieuwe rankingseizoen echt van start gegaan. Ronnie O’Sullivan voert de officiële ranglijst van World Snooker aan, gevolgd door Stephen Maguire, Shaun Murphy, John Higgins en Ali Carter. Maar wie is volgens jou de nummer 1 ná dit seizoen? Doe mee aan de snooker.blog.nl poll (in de rechterkolom)!

De officiële ranking wordt slechts één keer per jaar opgemaakt. Dat gebeurt aan het einde van het seizoen; traditioneel na het wereldkampioenschap in Sheffield in mei. In die ranking tellen alle resultaten van de voorbije twee seizoenen mee.

Daarnaast is er een provisional ranking. Deze wordt wel na elk toernooi aangepast en bevat de resultaten van het afgelopen en het lopende seizoen. Aan het einde van een seizoen is deze provisionele ranglijst dus per definitie gelijk aan de nieuwe officiële ranglijst.

Een ingewikkeld verhaal, maar het komt er kortweg op neer dat de officiële ranking laat zien wie de afgelopen twee jaar met meest succesvol was, terwijl de provisionele ranking beter inzicht geeft in wie recent de beste resultaten heeft behaald.

Momenteel voert O’Sullivan – bijgenaamd The Rocket – de officiële ranglijst aan. Higgins – The Wizard of Wishaw – is de beste op de één-jaarranking, wat een geweldige prestatie is. De Schot dankt die positie aan het winnen van zowel de Grand Prix als het WK , maar vergeet niet dat hij het Bahrain Championship moest missen en daarvoor dus geen punten kreeg.

Mijn voorspelling is dat Higgins na dit seizoen ook de officiële ranglijst zal aanvoeren. Hij bezit natuurlijk alle kwaliteiten voor die toppositie, heeft inmiddels een behoorlijke voorsprong, en maakt op mij een uitgebalanceerde indruk. Hij is met zijn hoofd weer helemaal bij het snooker nadat hij, volgens eigen zeggen, lange tijd de noodzakelijke trainingsarbeid verzuimde om meer tijd te kunnen besteden aan zijn gezin met drie jonge kinderen.

Zijn voornaamste concurrent is natuurlijk O’Sullivan. De Engelsman is onverslaanbaar op zijn beste dagen – alleen heeft hij té vaak niet zijn beste dag. Hij gaat ongetwijfeld weer hoge ogen gooien, maar doet het traditioneel minder goed in de Aziatische toernooien, de Shanghai Masters en de China Open. En laat World Snooker net díe evenementen hebben opgewaardeerd voor de wereldranglijst.

Stephen Maguire, Shaun Murphy en Ali Carter hebben ook tenminste theoretische kansen op de No. 1 positie. Maar het zou mij eerlijk gezegd hooglijk verbazen. Het trio heeft absoluut de kwaliteiten om dit seizoen toernooien te winnen, en dat zie ik ook wel gebeuren, maar ik vind ze alledrie te weinig constant presteren om Higgins en O’Sullivan te bedreigen…

…maar misschien zie jij dat wel helemaal anders! Doe mee aan de poll in de rechterkolom, en als je wilt kun je je keuze hieronder in een reactie toelichten. Ik ben benieuwd!

Lees ook:Mark Williams beste speler in eerste helft seizoen
Lees ook:Williams zit koploper Higgins op de hielen
Lees ook:Björn Haneveer voert Belgische ranglijst aan
Lees ook:Ding weer nummer 1, Brecel in gevarenzone
Lees ook:NSR: Stolk klimt naar gedeelde tweede plek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.