Australian Open: Lelijk eendje van Main Tour

Vanochtend begint in Gloucester de kwalificatie voor het Australian Goldfields Open. Het toernooi in Down Under blijft het lelijk eendje van de Main Tour.

De animo onder spelers om deel te nemen is al vanaf de lancering in 2011 gering. De reis naar Bendigo is te ver, de kosten te hoog, en het prijsgeld te laag.

Ook dit jaar laten veel toppers het weer afweten: wereldkampioen Mark Selby, titelverdediger Marco Fu, Ronnie O’Sullivan en Ding Junhui doen niet mee.

masters 2014 - robertson-allen

…Hij natuurlijk wel: Robertson doet mee aan “zijn” Australian Open…

Dat vergroot natuurlijk de kansen voor Neil Robertson om zijn thuistoernooi een keer te winnen. Vorig jaar strandde hij in de finale tegen Fu.

Het kosten-argument geldt natuurlijk nog sterker voor spelers lager op de ranking. Daarom laten uit de lagere echelons veel profs het event voor wat het is.

Omdat ook het trio Stephen Hendry, Steve Davis en James Wattana geen interesse heeft, moet World Snooker een heel bataljon amateurs optrommelen om het speelschema met 128 plekken compleet gevuld te krijgen.

Zo is te verklaren dat zelfs de nummer 28 (!) van de World Snooker Q School-ranking nog als top-up-speler aan het Australian Open mag meedoen.

euro tour 1 2013 - brecel-higgins

…Brecel speelt zondagavond in de tweede ronde tegen Glover of Wells…

Logisch dat ook veel amateurs niet staan te springen om dit “buitenkansje”: ze moeten £150 inschrijfgeld betalen en verdienen £87 prijsgeld als ze hun eerste partij winnen… Bovendien zijn de speeldata ongunstig voor amateurs.

Het kwalificatietoernooi valt immers samen met het EK van de EBSA, dat zondag in Bulgarije begint en waar een ticket voor de Main Tour te verdienen is.

Het speelschema van de Australian Open-kwalificatie vind je bij World Snooker.

Als top-64 speler hoeft Luca Brecel pas in de tweede ronde in actie te komen. Hij speelt zondagavond tegen Ian Glover of Daniel Wells.

[picture Neil Robertson & Luca Brecel © 2014, 2013 snooker.blog.nl]

Lees ook:Australian Open: 5 top-16 spelers afwezig
Lees ook:Partijen World Open worden langer dan best-of-5
Lees ook:Ondertussen in het snookerwereldje (2)…
Lees ook:Loting Paul Hunter Classic al bekend
Lees ook:Ding grootverdiener, Brecel in top-64

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.