Ding Junhui completteert hattrick in Chengdu

Ding Junhui is de eerste speler in 23 jaar tijd die drie rankingtitels op rij wint.

Ding schreef vanmiddag in een fantastische finale tegen Marco Fu het International Championship op zijn naam. Ding pakte de laatste twee frames, 10-9.

Ding won onlangs ook de Shanghai Masters en het Indian Open. Stephen Hendry was in 1990 de laatste geweest die drie opeenvolgende rankingevents in één seizoen won.

international ch'ship 2013 - ding trophy

…Ding toont trots de trofee van het International Championship

Ding heeft nu in totaal negen rankingtitels achter zijn naam. Ook won hij The Masters een keer – in 2011, uitgerekend in een finale tegen Fu.

De eindstrijd in Chengdu was een ongelooflijke demonstratie van break-building. Ding scoorde in totaal vijf centuries – waaronder drie 120-plussers op rij – plus twee 90-ers, waarvan één toen het er het meeste toe deed: in de decider van de finale.

Fu scoorde ook twee centuries, waarbij hij in één geval op weg leek naar een 147.

international ch'ship 2013 - ding-fu 2nd session 2

…Ding krijgt Fu in een decider op de knieën, 10-9…

Na zijn spectaculaire entree op het profcircuit, toen hij als teenager al drie rankingtitels pakte, werd het jarenlang rustig rond Ding, die met de druk worstelde.

Ding knakte op momenten dat de spanning te groot werd, met als triest dieptepunt die The Masters-finale van 2007 in Londen tegen Ronnie O’Sullivan.

Ook in toernooien in zijn thuisland China torste Ding de loodzware last van de hoge verwachtingen met zich mee – en bezweek daaronder steeds weer.

international ch'ship 2013 - fu-ding 2nd session

…Fu lijkt op weg naar de titel maar moet de eer aan Ding laten…

Maar Ding is in alle opzichten rijper, volwassener gewordende. De laatste tijd is hij uitgegroeid tot de meest constante speler van de Main Tour.

Behalve deze drie rankingevents won eerder dit jaar ook de PTC Grand Final, en op het Ruhr Open reikte hij tot de finale, waarin hij van Mark Allen verloor.

Ding dankt die prestatie aan zijn uiterst effectieve spelstijl. Hij is een aanvallende speler die zelden de controle over de speelbal verliest – een voorwaarde voor hoge breaks.

international ch'ship 2013 - ding-fu 2nd session 5

…Ding heeft alle 19 frames nodig om Fu van zich af te schudden, 10-9…

Maar Ding is meer dan een exceptionele break-builder: zijn safeties zijn top en de manier waarop hij vandaag enkele snookers legde voor Fu was fenomenaal.

Fu, die in juli het Australian Open won, is een wisselvallige speler, die op zijn best van iedereen kan winnen, maar de volgende dag ook van iedereen kan verliezen.

Hij toonde zich een uiterst sportief verliezer toen hij Ding met een brede glimlach en een omhelzing feliciteerde met diens derde rankingtitel op rij.

International Championship 2013
[Chengdu, China; 27 oktober-3 november]

Kwartfinales:
> Ding Junhui – Peter Ebdon 6-3
> Graeme Dott – Liang Wenbo 6-3
> Marco Fu – Mark Selby 6-5
> Joe Perry – Ryan Day 6-1

Halve finales:
> Ding – Dott 9-7
> Fu – Perry 9-8

Finale:
> Ding – Fu 10-9

[pictures Ding Junhui & Marco Fu © 2013 snooker.blog.nl]

Lees ook:Nieuw record voor Ding: Drie 120+-breaks op rij
Lees ook:Terugblik 2013: Top en flop van november
Lees ook:PTC Grand Finals: Ding wint met drie centuries
Lees ook:Even voorstellen: WK-finalist John Higgins
Lees ook:International Ch’ship: Titelverdediger Trump eruit

9 reacties op “Ding Junhui completteert hattrick in Chengdu

  1. john

    Dit was weer eens een ouderwetse nagelbijtend spannende finale, hulde voor Ding om zo cool te blijven het laatste frame.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Daan Mets

    Mooie finale! Zojuist eindelijk af kunnen kijken op de eurosportplayer*

    “Fu, die in juli het Australian Open won, is een wisselvallige speler, die op zijn best van iedereen kan winnen, maar de volgende dag ook van iedereen kan verliezen.” Grappig dat je het zegt, want zeker na de match tegen Perry had ik het bange vermoeden dat de finale een formaliteit zou worden voor Ding. Maar het aparte van een speler als Fu is dat wanneer hij scherp is hij juist zo goed is.. die scherpte ontbreekt het er nou net aan soms en dat is een absoluut gebrek waardoor hij zich niet 100% zal kunnen meten aan de top 5, maar je citaat van hierboven lijkt me toch een tikje te scherp geformuleerd. Wisselvallig ja, maar als hij scherp is kan hij echt wel goed meekomen m.i. en vandaag, maar ook de finale tegen NR bewijzen dat wel toch?

    *De mogelijkheid een stuk terug te spoelen is natuurlijk ideaal als je de hele zondag door verplichtingen heb en zoveel mogelijk moet proberen te zien in de momenten tussen die verplichtingen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Eric Willemsen

      Hoi Daan, volgens mij zijn we het helemaal eens over Fu ;-)
      Als hij scherp is (“op zijn best”) kan hij van iedereen winnen, dat zie ik ook zo. Heb er Fu’s statistieken van dit seizoen even op nageslagen. Van de 7 partijen die hij verloor (rankingevents en PTC’s) gebeurde dat 6 keer in een decider. Hij had dus best nog verder kunnen komen in veel toernooien of zelfs meer kunnen winnen.
      Link naar Fu op CueTracker:
      http://www.cuetracker.net/pages/players.php?ID=30&season=2013/2014

        /   Beantwoorden  / 
      1. Daan Mets

        Ha Eric, ik heb “op zijn best” duidelijk negatiever geïnterpreteerd dan je bedoelde! ;) We zijn het inderdaad helemaal eens.

        Bedankt voor de link, dat is een website naar mijn hart. ;) Bij deze gebookmarked.

        Wat versta je precies onder een decider?

          /   Beantwoorden  / 
        1. john

          een decider is het laatste frame van een wedstrijd welke logischerwijs gespeld kan worden, zoals het 5de frame van een best of 5, het 9de frame van een best of 9 enz.

            /   Beantwoorden  / 
        2. Eric Willemsen

          Als in een partij het maximaal aantal frames gespeeld moet worden om de winnaar aan te wijzen, noem je het laatste frame de “decider”. Dus: is een partij best-of-7, dan krijg je bij 3-3 een decider. Best-of-9? Dan bij 4-4 een decider. Anders gezegd: als een speler een partij met één frame verschil wint, heeft hij die partij in een decider gewonnen.

            /   Beantwoorden  / 
  3. Daan Mets

    Bedankt voor de uitleg heren, ik wilde even zeker weten dat ik het goed begreep en hoe ik de opmerking m.b.t. de statistieken moest bezien. Ik neem aan dat je daarmee dan bedoeld dat hij de tegenstander in sommige van die matches onnodig lang in de running laat door het aan te laten komen op de decider.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Eric Willemsen

      Wat ik bedoel is dat partijen die in een decider eindigen meestal erg gelijkopgaand zijn. Als je met 5-0 verliest, kun je moeilijk volhouden dat de uitslag net zo goed andersom had kunnen zijn. Bij 5-4 kan dat natuurlijk wel; dan is vaak maar één bal in dat laatste frame (een gemiste pot, een kick, een fluke…) beslissend geweest voor winst of verlies.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Daan Mets

        Helder, dank!

          /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.