Nieuw seizoen Championship League van start

De vreemdste competitie van het moderne profsnooker begint vandaag aan haar vijfde seizoen: de Championship League.

Uitgesmeerd over zeven voorrondepoules en een finalegroep wordt uiteindelijk één startbewijs voor de lucratieve Premier League van komend najaar toegekend.

Afgelopen jaar wist Matthew Stevens langs deze weg zijn plek te bemachtigen in de Premier League, waaraan je verder alleen op uitnodiging (van Matchroom en Sky Sports) kunt deelnemen.

Wat de competitie dan zo vreemd maakt?

Allereerst de hele setting: partijen worden gespeeld op twee tafels in een golfclub in Crondon Park, waar verder geen publiek bij aanwezig is. Stemming nul dus.

Wel zijn de partijen live op internet te volgen, juist: bij de bookmakers, voor wie deze competitie natuurlijk in eerste instantie is bedacht.

Verder is de opzet van de competitie nogal ondoorgrondelijk. Alleen afgestudeerde structuuranalisten begrijpen meteen hoe het format in elkaar steekt.

Laat ik het kort proberen. Per groep spelen de zeven deelnemers allemaal een best-of-5 tegen elkaar. Van de eindstand gaan de beste vier door naar de play-offs.

De nummer 5 gaat door naar de volgende groep, 6 en 7 zijn definitief uitgeschakeld.

Van de play-offs plaatst de winnaar zich voor de finalepoule, de andere drie gaan (samen met nummer 5 dus) naar de volgende groep, waar drie nieuwe spelers instromen.

Na zeven groepen heb je dus zeven winnaars, die tezamen de finalepoule gaan spelen. Ook die wordt beslist door een play-off met de beste vier in de eindstand.

De winnaar van die play-off krijgt uiteindelijk het Premier League-ticket.

Ben je er nog? Goed, vandaag beginnen naast Stevens ook Ali Carter, Mark Davis, Andrew Higginson, Shaun Murphy, Mark Selby en Judd Trump in Groep 1.

Voor meer info kijk je op de toernooiwebsite van de Championship League.

Lees ook:Championship League: Mark Selby uitgeschakeld
Lees ook:Championship League: Stevens redt het nét
Lees ook:Trump en Allen op dreef in Championship League
Lees ook:Stephen Lee en Judd Trump aan kop in Groep 6
Lees ook:Trump derde speler in play-offs Premier League

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.