Toppers kritisch over korte partijen UK Championship

Vreemd gevoel. Hoewel de snookerkalender nu voller is dan ooit, lijkt het toch al weer een eeuwigheid geleden sinds het laatste echte rankingtoernooi.

Leuk, allemaal die korte en snelle PTC-toernooitjes, maar een event als het UK Championship straks in december is natuurlijk de real deal. Hoewel, is dat nog steeds zo?

Zoals bekend heeft World Snooker besloten de partijen op het komende UK Championship voor het eerst in drie decennia in te korten: best-of-11 in plaats van 17.

Op het Snooker Scene blog uiten diverse toppers hun onvrede. ”Ik vind het verschrikkelijk”, zegt Mark Williams, die vorig in een dramatische finale verloor van John Higgins.

“Er zijn veel toernooien nu dus er is geen reden om met de grote events te rotzooien. Is hierna het wereldkampioenschap aan de beurt?”, aldus Williams.

Dominic Dale vindt dat het UK Championship nu “minder prestige” heeft, en Stephen Maguire zegt dat het toernooi “geruïneerd” wordt.

Is iedereen er dan tegen? Niet helemaal. Neem Stuart Bingham: “Het is goed dat alle partijen in de ronde van de laatste 32 nu op tv komen.”

Bingham weerspreekt ook de veelgehoorde kritiek dat kortere partijen ertoe zouden leiden dat er veel meer verrassende uitslagen komen.

“Ik heb andere spelers horen zeggen dat je het format van het UK en het WK niet moet veranderen omdat iedereen dan het toernooi zou kunnen winnen. Maar het World Open was best-of-5 en we hadden Neil Robertson en Ronnie O’Sullivan in de finale.”

Volgens mij krijgen partijen die over één sessie worden gespeeld, een ander karakter. Veel van de dramatiek van lange snookerpartijen gaat verloren.

Ik ben het wel met Bingham eens dat de beste spelers die week toch wel komen bovendrijven, los van de vraag of ze nu zes of negen frames per partij moeten winnen.

Bovendien is best-of-11 (first-to-6) nog altijd iets langer dan de bij de meeste andere rankingtoernooien gebruikelijke best-of-9 (first-to-5).

Uiteindelijk zal de winnaar een verdiende kampioen zijn.

De kwalificatie voor het UK Championship (dus ook best-of-11 in plaats van 17) begint zondag in de South West Snooker Academy in Gloucester.

Lees ook:“Volgend seizoen alle toppers op PTC-events”
Lees ook:Nu ook kortere partijen op UK Championship
Lees ook:Het wordt vanavond 2-0, zegt Jan Verhaas
Lees ook:Ook Selby en Williams slachtoffer van korte partijen?
Lees ook:Ook Welsh Open krijgt ingekorte partijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.