Wehrmann niet, Van Rijsbergen wel naar EK Sofia

Mario Wehrmann ziet vanwege privéomstandigheden af van deelname aan het EBSA Europees Kampioenschap snooker in Sofia volgende maand.

De plek van de Hagenaar, die in april de nationale play-offs won, wordt ingenomen door René van Rijsbergen uit Breda.

Ook Joris Maas uit Rosmalen, die tweede werd bij de play-offs, mag definitief deelnemen aan het EK in Bulgarije.

Van Rijsbergen en Maas vormen samen met kopman Roy Stolk uit Zeist, die vorig jaar de EK-finale haalde, het driekoppige mannenteam dat Nederland in Sofia vertegenwoordigt.

Ook het mastersteam heeft een wijziging ondergaan.

Nationaal kampioen Eddy de Boer uit Amstelveen ziet af van de trip naar Bulgarije en wordt vervangen door Kevin Chan uit Zoetermeer.

Verder zijn Edwin van Orssagen uit Leiden en René Dikstra uit Amersfoort van de partij.

De Nederlandse delegatie wordt gecompletteerd door NK-finaliste Manon Melief uit Zoetermeer, die als enige dame aan de start verschijnt.

Het EK wordt van 7 tot en met 17 juni gespeeld in het Dedeman Princess Hotel in Sofia.

Nederlandse selectie voor EBSA Europees Kampioenschap 2011:
[7-17 juni 2011; Sofia, Bulgarije]

 • heren: Roy Stolk, Joris Maas, René van Rijsbergen
 • masters: Edwin van Orssagen, Kevin Chan, René Dikstra
 • dames: Manon Melief

Lees ook:Pittige loting voor Nederlanders op EK snooker
Lees ook:SnooKort: 6 spelers en 1 referee naar EK
Lees ook:Nederland start goed op EK snooker
Lees ook:EK snooker: Ruime zeges, ruime nederlagen
Lees ook:Goede EK-generale voor René Dikstra (update)

10 reacties op “Wehrmann niet, Van Rijsbergen wel naar EK Sofia

 1. Simon

  Wel, niet helemaal zoals je het schetst.
  Wat betreft de masters is het volgende aan de hand:
  Eddy de Boer en Edwin van Orssagen hadden zich als nr. 1 van het NK en nr. 1 van de ranking geplaatst voor het EK. Eddy heeft aangegeven niet mee te kunnen doen. Vervolgens is de eerstvolgende in de eindstand van de ranking (Patrick Mathiessen) gevraagd om mee te gaan; ook hij kon helaas niet. Uiteindelijk heeft Kevin Chan aangegeven dat hij wel graag meewilde en was hij de eerstvolgende op de ranking. René Dikstra gaat mee als begeleider. We hebben hem daarnaast als derde speler ingeschreven bij de Masters.

  Manon gaat op eigen kosten mee.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Roeland

   En Marco de Graaff dan? Staat 4e in de ranking.
   Of heb ik iets gemist?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Eric Willemsen

    Goed punt, Roeland. Marco de Graaff is inderdaad vierde volgens de KNBB-site:
    1. Edwin van Orssagen – 1872 punten
    2. Patrick Matthiessen – 1816
    3. Eddy de Boer – 1648
    4. Marco de Graaff – 1624
    5. Kevin Chan – 1536
    bron: http://www.knbb.nl/snooker/593/%20/

      /   Beantwoorden  / 
 2. simon

  In eerste instantie wilden we niet de lijst af gaan met mensen die in de lijst stonden. Kevin gaf aan dat hij ook op eigen kosten mee wilde.
  Ik heb er voor gekozen om Kevin dan als tweede speler mee te laten gaan. Ik neem wel contact op met Marco om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen in de nabije toekomst.

  Ik baal hier wel van omdat ik dacht dat Kevin vierde stond in de eindstand.

    /   Beantwoorden  / 
 3. simon

  Ik heb net meegekregen dat bovenstaande de stand is van voor het NK en dat Kevin wel degelijk als vierde is geëindigd.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Roeland

  Simon, waar kan ik iets over de selectiecriteria of het selectiebeleid van de KNBB m.b.t. senioren lezen? Of ligt er niets van te voren vast en mag de bond elk jaar andere criteria hanteren zonder haar leden daar in te kennen?

  En met het oog op transparantie: jij bent klaarblijkelijk in het bezit van de bijgwerkte stand na het NK. Waar zou ik die in kunnen zien?

    /   Beantwoorden  / 
 5. Simon

  Om voor duidelijkheid te zorgen, hebben we aan het begin van het seizoen bekend gemaakt dat de Nederlands kampioen en de nr. 1 van de seniorenranking (indien het budget het toelaat) naar het EK worden gestuurd.

  Omdat Eddy de Boer(kampioen) niet wilde, is vervolgens de ranglijst van de senioren gevolgd om toch twee spelers naar het EK te sturen.
  Als ik daarvoor bijvoorbeeld een play-off had willen organiseren, had dat aan het begin van het seizoen vastgelegd moeten worden.

  Ik zorg er voor dat de stand na het NK (afsluiting seizoen) op de KNBB site wordt geplaatst (is voor zondag geregeld).

  Er zijn voor de rest geen selectiecriteria, maar ik wil er best eens over praten om bijvoorbeeld net als bij de heren een soort kernploegje te vormen, waar mensen uit uitgezonden kunnen worden. De selectiecriteria daarvoor staan wel op de site, maar in het kort: je moet in de Top 8 van de ranking eindigen om in aanmerking te komen of te blijven komen voor een plekje in de kernploeg. Met degenen die dan in aanmerking willen komen voor uitzending naar EK/WK wordt jaarlijks een play-off gehouden wie er in de kernploeg komen. Alleen diegenen maken kans op uitzending. Voorafgaand aan een groot evenement speelt de kernploeg een play-off om te bepalen wie er daadwerkelijk naar dat evenement wordt uitgezonden.

  Het grote verschil is alleen wel dat er voor de heren subsidie binnen komt en dat dit voor de senioren niet mogelijk is. Senioren moeten dan ook vanuit het reguliere budget worden bekostigd. Een EK kan meestal nog wel; een WK wordt lastig!

  Maar voordat ik stop met mijn werk bij Sportzaken, wil ik het seniorenverhaal wel netjes op de kaart zetten. Dat betekent dat de ranking keurig moet worden ingepland (ik heb overigens met Peter de Brie afgesproken dat er in juni twee toernooien worden gepland), dat de puntentelling helder moet zijn, dat de reglementen op orde is, dat het EK verhaal helder is etc.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Roeland

  Bedankt voor je uitvoerige antwoord. Ik heb echter nergens kunnen lezen dat het NK mee zou tellen in de ranking, dat is volgens mij voor het eerst. Dat zal wellicht te maken hebben met het vervroegen van het NK.

  Begrijp me niet verkeerd, ik misgun niemand een uitwijzing. Ik zou het liefst willen dat de beste senioren in NL naar het EK / WK zouden mogen maar die spelen om welke rede dan ook niet of nauwelijks in de ranking en zijn dus bijvoorbaat al kansloos, tenzij ze NLs kampioen worden.

  Daarom zou je mijns inziens beter naar de uitslag van het NK kunnen kijken, want daar doen wel altijd alle sterke senioren aan mee.

    /   Beantwoorden  / 
  1. simon

   Tot vorig seizoen keken we naar de ranking van zowel de heren als de senioren, maar daar zijn we vanaf gestapt doordat dit niet als eerlijk werd ervaren door senioren die wel aan de ranking meededen. Natuurlijk vind ik ook dat we de beste senioren moeten sturen, maar als we dat op een andere manier in willen steken, moeten we daar maar een keer met een aantal senioren om tafel gaan zitten.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.