World Open: rankingtoernooi ook voor amateurs

logo World Snooker (small)Het nieuwe World Open, dat de traditionele Grand Prix vanaf komend seizoen vervangt, wordt het eerste World Snooker-toernooi waaraan ook amateurs meedoen.

Naast de 96 Main Tour-spelers zijn 32 niet-profs – onder meer uit België en Duitsland – van de partij.

Het hoofdtoernooi vindt in september in Glasgow plaats, voorrondes worden in de World Snooker Academy in Sheffield gespeeld.

Dat blijkt uit de toelichting die WPBSA-baas Barry Hearn heeft gegeven op het nieuwe toernooiformat.

Hearn moest met een nieuwe opzet komen nadat de BBC had gezegd geen interesse meer te hebben in de klassieke Grand Prix.

Zonder tv-coverage is een Main Tour-event niet rendabel te krijgen. De World Open zal door zowel de BBC als Eurosport worden uitgezonden.

De World Open begint met enkele kwalificatierondes, waarna de top-32 van de ranglijst tegen de winnaars van die kwalificatie aantreedt.

De amateurs worden geselecteerd door de snookerbonden van België, Duitsland, China, het Midden-Oosten en Afrika. In Engeland vinden voorrondes plaats in lokale snookerclubs.

Een van de amateurplaatsen gaat in elk geval naar Reanne Evans, wereldkampioene van de WLBSA, die straks ook de kans krijgt op de nieuwe Players Tour Championship te spelen.

De World Open krijgt in alle fases een open loting. Alle wedstrijden tot aan de finale zijn slechts best-of-5, de eindstrijd is best-of-11. En de dresscode is informeel.

Wat vinden we hiervan? Is dit soort open events met korte wedstrijdjes goed voor het profsnooker?

Zelf vind ik het experiment van een open toernooi wel de moeite waard om te testen. Ik ben echter geen voorstander van open lotingen en ook niet van een best-of-5 format voor een rankingevent.

Lees ook:Duizend amateurs hopen op World Open
Lees ook:Nederland en België ontbreken op Main Tour-kalender
Lees ook:Europese PTC’s in Duitsland, Polen, Ierland, België
Lees ook:Ronnie en Robbo slachtoffer van bezuinigingen
Lees ook:Partijen World Open worden langer dan best-of-5

7 reacties op “World Open: rankingtoernooi ook voor amateurs

  1. Snookermaatje

    Het zou jammer zijn als idd blijkt dat België wel een speler mag sturen en Nederland niet. Ik denk dat bijvoorbeeld Gerrit bij de Leij een goeie kandidaat zou zijn om namens Nederland daar te excelleren. Misschien moeten we anders maar weer eens een interland organiseren zoals we die vroeger hadden tussen Nederland en België. Bijvoorbeeld Nederland met Oenema, Rijsbergen, Stolk, Wehrmann en bij de Leij tegen Brecel, Geudens, Hanenveer, van Velthoven en van Hove. Kijken wie er de beste is. De top in België is misschien wel breder maar onze Nederlandse toppers zijn denk ik niet te onderschatten.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Ruud Klarenbeek

      Helemaal mee eens en misschien tip voor KNBB om contact op te nemen met de WSA omtrent mogelijke deelname.

        /   Beantwoorden  / 
    1. Eric Willemsen

      Dat klopt, René. En Reanne Evans gaat komend seizoen ook meedoen aan het Players Tour Championship van World Snooker.
      Maar volgens mij stond dat al in het artikel… ;-)

        /   Beantwoorden  / 
  2. Snookermaatje

    Ik zit me net te bedenken dat de Mita World Masters(1991) ook van Matchroom was. Ze speelde toen zelfs op Matchroom tafels en het werd georganiseerd door Barry Hearn(matchroom). Jammer dat het maar eenmalig was, misschien krijgen we nu in de toekomst wel weer zo’n groot en veelzijdig evenement. Als ik me niet vergis heeft Rene Dikstra daar toen aan meegedaan.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rob

      Klopt volgens mij.
      René won toen nog een ronde (van een toenmalig professional) en moest daarna tegen James Wattana. Deze wedstrijd werd ook op TV uitgezonden. René verloor volgens mij toen met 6-0.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Eric Willemsen

        Jazeker, René Dikstra speelde in 1991 op de Mita World Masters. In de eerste ronde had hij een walk-over tegen Kenny Kwok, in de tweede ronde versloeg hij Mark Rowing met 6-4, en in de derde ronde verloor hij inderdaad van James Wattana met 0-6.

          /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.