Hendry ontsnapt aan blamage tegen Zhang

Lange tijd leek het één van de grootste verrassingen uit de geschiedenis van het WK te worden. Maar uiteindelijk wist Stephen Hendry het vege lijf toch nog te redden.

De Schotse zevenvoudig wereldkampioen stond vanavond met 7-9 achter tegen de jonge Chinese qualifier Zhang Anda, maar won de laatste drie frames allemaal, 10-9.

Hendry dreigde een roemloze aftocht in de openingsronde van het Betfred.com wereldkampioenschap. Maar juist toen het er écht op aankwam, wist hij zijn spel naar een hoger niveau te tillen.

world champs - hendry-zhang

…Opgelucht neemt Hendry de felicitaties van Zhang in ontvangst…

Dat was hard nodig. Hendry begon de partij gisteren nog naar behoren, kwam met 4-0 voor, maar zakte daarna ver weg.

Zhang had vier kwalificatiepartijen gewonnen om zich te plaatsen en moest bij zijn debuut duidelijk nog wennen aan de bijzondere omstandigheden in de Crucible.

Maar toen de Chinees zich eenmaal op zijn gemak voelde, begon hij het Hendry knap lastig te maken.

Gisteren kwam hij al terug tot 5-4, en vandaag bracht hij de recordwereldkampioen aan de rand van de afgrond.

Nadat Hendry een goede kans op 8-5 miste, kantelde de partij. Zhang pakte dat frame, won ook de volgende drie, en stond dus plotseling met 7-9 voor: één frame verwijderd van de tweede ronde!

Toen vond Hendry het welletjes. Hij miste gedurende de hele partij te veel ballen, maar met breaks van 89, 52 en 55 domineerde hij de drie laatste frames in stijl en bereikte alsnog de tweede ronde.

Het is niet voor het eerst dat Hendry zijn openingspartij op het WK nog te weet te winnen vanuit een 7-9 achterstand. Dat deed hij ook in 2008 al eens tegen Mark Allen.

world champs - doherty-selby

…Doherty, de kampioen van 1997, redde het niet tegen Selby, 4-10…

In de volgende ronde is Mark Selby de tegenstander van Hendry. De Engelsman stuurde Ken Doherty met een ietwat geflatteerde 10-4 nederlaag naar huis.

Met dezelfde cijfers won Joe Perry van Michael Holt. En deze uitslag kwam óók al bij Allen tegen debutant Tom Ford (na de 8-1 tussenstand van gisteren) op het scorebord.

Ali Carter staat er na de eerste sessie goed voor tegen Jamie Cope, 7-2. Marco Fu daarentegen krijgt nog zijn handen vol aan Martin Gould, 5-4.

Kijk hier voor de uitslagen van vandaag en het programma van morgen, met onder anderen Mark Williams, Ronnie O’Sullivan en Steve Davis.

(pictures Zhang/Hendry & Doherty/Selby | Eurosport Player © 2010 snooker.blog.nl)

Lees ook:Welsh Open: Hendry verrast Robertson
Lees ook:Hendry verliest Selby uit het oog
Lees ook:Stephen Hendry zegt exhibition in Duitsland af
Lees ook:German Masters: Trump en Allen uitgeschakeld
Lees ook:Ford Focus als troostprijs voor Jimmy Robertson

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.