Alfie Burden is wereldkampioen

World Snooker Championship 2009Voormalig Main Tour-speler Alfie Burden is de nieuwe amateurwereldkampioen! De 32-jarige Engelsman versloeg vanmiddag in de finale in India de verrassende Igor Figueiredo uit Brazilië met 10-8. Door deze overwinning mag Burden volgend jaar weer terugkeren in het profcircuit.

Ondanks zijn nederlaag kan de 32-jarige Figueiredo terugkijken op een geweldig toernooi. De flegmatieke Braziliaan speelt pas sinds afgelopen voorjaar snooker op een echte tafel. In Brazilië wordt snooker namelijk standaard op een kleiner formaat tafel met 10 rode ballen gespeeld.

ibsf wsc - burden-figueiredo

…Burden met een rest shot in frame negen op weg naar de wereldtitel…

Figueiredo woont tegenwoordig in Duitsland, waar hij een woning deelt met Patrick Einsle, die hij overigens in de tweede KO-ronde in India met 5-2 versloeg.

Figueiredo heeft als bijnaam T-Igor, verwijzend naar een tattoo van een enorme tijgerkop op zijn linker bovenarm.

Burden was al als grote favoriet aan het toernooi begonnen. De Engelsman bezit namelijk al volop Main Tour-ervaring.

In 1998 bereikte hij al eens de eindronde van het echte wereldkampioenschap in Sheffield, waarin hij nipt verloor van Tony Drago.

Vóór hij snookerprof werd, stond Burden onder contract bij Arsenal. Zijn voetballoopbaan werd echter abrupt beëindigd door een gecompliceerde beenbreuk.

Op het IBSF wereldkampioenschap in Hyderabad won Burden alle vijf groepswedstrijden. Alleen tegen Tian Pengfei gebeurde dat met moeite, 4-3. Ook in de knock-out fase won Burden zijn partijen vrij gemakkelijk, waaronder een 6-1 zege op het Schotse talent Anthony McGill in de kwartfinales.

Tegen Figueiredo had Burden echter lange tijd zijn handen meer dan vol. Hij kwam wel vlot op 3-0, maar even vlot trok de Braziliaan de stand weer gelijk. Daarna zat er nooit meer dan één frame verschil tussen beiden tot 6-6.

Burden scoorde toen de enige century (102) van de partij en kwam op 8-6, daarna op 9-7, om uiteindelijk met 10-8 de titel in de wacht te slepen.

ibsf wsc - figueiredo-burden

…Figueiredo zag zijn fantastische opmars gestuit door Burden in de finale…

De derde plaats ging naar Yu Delu, die in de halve finales met 142 de hoogste break van het toernooi scoorde maar toch verloor van Figueiredo. De Chinees won de troostprijs door Philip Williams uit Wales met 4-0 te kloppen.

Eerder had Darren Morgan de wereldtitel bij de Masters veroverd. De Welshman, ook al een voormalig Main Tour-speler, rekende in de finale genadeloos af met een andere oud-prof, Dene O’Kane uit Nieuw-Zeeland, 6-0.

Wereldkampioen bij de vrouwen werd Ng On Yee uit Hong Kong, die in de eindstrijd met speels gemak Kathy Parashis uit Australië opzijzette, 5-1.

(foto’s Burden & Figueiredo © IBSF livestream)

Lees ook:Eerste Braziliaanse zege op Main Tour
Lees ook:Alfie Burden beproeft geluk als bokser
Lees ook:147 alarm! Burden scoort derde maximum in een jaar
Lees ook:Main Tour-wildcards redden het niet in Bangkok
Lees ook:Igor Figueiredo keert terug op Main Tour

2 reacties op “Alfie Burden is wereldkampioen

  1. DCF

    Gefeliciteeeeeeeeeeerd Alfie Burden en jammer voor Igor ik had hem getipt namelijk als winnaar want dat is echt een fenomenale speler en een echt toffe gast!!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Eric Willemsen

      Misschien een idee voor World Snooker om T-Igor een wild card te geven voor volgend seizoen? Inderdaad een klassespeler. Bovendien breekt de snookersport dan meteen een grote, nieuwe markt (Zuid-Amerika) open.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.