Investeren in de toekomst

Maruschka Poismans – KNBB Sectie snooker:

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Dit mag als een cliché klinken, maar voor snookerend Nederland klopt dit als een bus. Omdat Nederlandse topspelers met internationale ervaring veelal de 30 zijn gepasseerd, en deze spelers naast hun snookercarrière ook werken, een gezin hebben en/of andere verplichtingen hebben zijn zij niet altijd in staat om voor Nederland uit te komen op internationale toernooien. Daarom is het bestuur van de sectie snooker een nieuwe weg ingeslagen door zich voornamelijk op de jeugd te gaan richten. Door talentvolle spelers een intensief coachingsprogramma aan te bieden wil de sectie snooker dat Nederlandse spelers in de toekomst internationaal gaan meetellen.

Volgens huidig snookervoorzitter Paul Swanenburg probeert het bestuur met het coachingsprogramma de jeugd te stimuleren het spel onder de knie te krijgen. “Het doel is eigenlijk drieledig:

1. De jeugd te laten genieten van het spelletje;
2. Het selecteren van jeugdige talenten, zodat we ze kunnen begeleiden naar de top, zodat zij in de toekomst een voorbeeldpositie kunnen innemen;
3. Doordat de ouders met hun kinderen tijd investeren in de sport creëren we een betere leeftijdspyramide om de toekomst van de sport in Nederland veilig te stellen.”

Vorig seizoen is er een begin gemaakt met deze toekomstplannen, middels het organiseren van verschillende masterclasses die toegankelijk waren voor iedereen t/m 18 jaar en het organiseren van een kadettentoernooi speciaal voor de kleintjes t/m 12 jaar. Komend seizoen zullen de jeugdactiviteiten alleen maar uitgebreid worden.

Vanaf het nieuwe seizoen zal er een opzet gemaakt worden voor ‘Jong Oranje’, een groep talentvolle jeugdspelers. Voor deze groep zullen per jaar een aantal centrale trainingen worden georganiseerd, evenals interland wedstrijden of trainingsstages met of tegen andere landen. De spelers zullen ook worden begeleid tijdens deelname aan de Nationale Snooker Ranking. Om deze spelers voldoende internationale ervaring op te laten doen zullen zoveel mogelijk spelers worden uitgezonden naar EK’s en WK’s onder de 21.
Bij ‘Jong Oranje’ kom je echter niet zomaar. Er zullen enkele kennismakingsessies georganiseerd worden waar jeugdspelers in de leeftijd van 14 tot 21 jaar aan deel kunnen nemen. In overleg tussen de European Billiards & Snooker Association coaches (kortweg: EBSA-coaches), spelers en ouders zal ‘Jong Oranje’ worden samengesteld.

In snookerlanden als Engeland, Wales en Ierland bestaat een intensief trainingsprogramma voor jeugdspelers al langer. “De laatste jaren worden dergelijke initiatieven in opkomende snookerlanden zoals China ook met succes uitgevoerd. Bij de Wereldkampioenschappen bij de amateurs werd de herenfinale gespeeld tussen een 15- en een 16-jarige speler uit China”, zo vertelt bestuurslid Wedstrijdzaken en Topsport Kevin Chan. Jong Oranje zal het gehele traject begeleid worden door de gecertificeerde EBSA-coaches die Nederland heeft.

Corné Kuijpers - coach - KNBB

Corné Kuijpers geeft aanwijzingen aan een van zijn pupillen

In januari 2014 zijn, op voordracht van de KNBB sectie snooker, acht spelers uitgenodigd om een opleiding te volgen tot coach. Bij EBSA-hoofdcoach PJ Nolan hebben zij een intensief traject gevolgd om het coachingscertificaat te bemachtigen. Eén van deze spelers die opgeleid werd was Corné Kuijpers.

Corné woont samen met zijn vriendin Barbara en heeft 3 kinderen. Corné is ondernemer in hart en nieren en is daarnaast snookerfotograaf voor de KNBB.  Al ruim 20 jaar snookert Corné met veel plezier en gaf hij beginnende spelers altijd al tips over hoe ze hun spel konden verbeteren. Toen de kans zich voordeed om deel te nemen aan de coachingsopleiding was dit voor hem een ideale mogelijkheid.

Coach word je echter niet zomaar. Corné: “Je moet natuurlijk een band hebben met de snookersport en ook iemand zijn die er geschikt voor is. Je moet dingen goed kunnen uitleggen én je moet je goed gedragen. Je bent immers het gezicht van de sport als je les geeft.”.  Binnen de trainingen zijn er twee belangrijke punten. De technische ondersteuning en de mentale ondersteuning. Snooker is een moeilijke sport. Door training op het juiste niveau kun je door middel van aanwijzingen en oefeningen je niveau verbeteren. Op mentaal vlak is een positieve coach onmisbaar voor het zelfvertrouwen van de leerling.

Betaald krijgen de coaches van de KNBB echter niet. De KNBB heeft de kosten van de opleiding voor hun rekening genomen, met als doel het niveau in Nederland naar een hoger plan te brengen. In ruil hiervoor zijn de coaches aanwezig tijdens toernooien en evenementen om de (jeugd)spelers bij te staan.

Aangezien Jong Oranje een minimum leeftijdsgrens heeft van 14 jaar is het van belang om ook de hele jonge kinderen op een andere manier aan het snookeren te krijgen. Daarom stonden afgelopen seizoen verschillende masterclasses voor de jeugd op het programma. Op verschillende locaties en met verschillende topspelers en EBSA-coaches konden de kinderen kennis maken met de sport of konden ze hun techniek verbeteren om zo begeleid te worden naar beter snooker en naar persoonlijke groei.
Daarnaast heeft afgelopen juni het eerste kadettentoernooi plaatsgevonden voor kinderen in de leeftijd t/m 12 jaar. Tijdens dit toernooi maakten de kinderen op een speelse wijze kennis met de snookersport.

knbb - junior mastersclass poster

Een van de kinderen die zowel de masterclasses heeft gevolgd als mee heeft gedaan aan het kadettentoernooi is de 10-jarige Kevin Karbet, die sinds zijn 7e met grote regelmaat een balletje pot. Kevin snookert drie keer per week en heeft daarnaast iedere week privéles. Dankzij de lessen en masterclasses merkt Kevin dat het steeds beter gaat, al gaat het niet altijd goed. Verlies hoort nou eenmaal bij sport, maar daar kan Kevin prima mee omgaan. “Ik word juist beter als ik ballen mis.” aldus de jongeman.

Ieder begin is moeilijk. Er is jarenlang niet (voldoende) naar de jeugd omgekeken. Toen Annet van Riel voorzitter werd heeft zij hier echter verandering in gebracht. Inmiddels is Annet voorzitter-af maar de impuls die zij gegeven heeft aan de jeugd, wordt nog steeds door het huidige bestuur voortgezet. Door nu te investeren in de jeugd zal er in de toekomst meer talent boven komen drijven wat weer zijn invloed kan hebben op internationale succes.

Lees ook:Selectie Jong Oranje van start
Lees ook:Selectie junioren EK bekend
Lees ook:Nationale jeugdtraining snooker in Den Haag
Lees ook:Jeugdtraining in SC de Dieze in Den Bosch
Lees ook:Selectie Jong Oranje bekend

9 reacties op “Investeren in de toekomst

  1. john

    Ik vind het mooi plan maar het blijft de vraag hoe je de jeugd de snookerzalen in krijgt en heeft die jeugd dan wel zoveel potentie om door te stromen naar Engeland?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Gerben

    “Daarom is het bestuur van de sectie snooker een nieuwe weg ingeslagen door zich voornamelijk op de jeugd te gaan richten”.

    Mag ik dan concluderen dat men eigenlijk wil zeggen dat iedereen kan opzouten en we beginnen gewoon opnieuw ?

      /   Beantwoorden  / 
  3. Martin

    Leuke beloftes,maar ik zou liever zien dat men zich druk maakt over het heden.Een blik op het aantal ingeschreven teams op de KNBB-site en je zou denken dat het gros van de teams geen interesse meer heeft in de competitie.Wat heb ik aan een toekomstplan voor de jeugd,die er m.i. niet echt is,terwijl dit jaar ongetwijfeld weer spelers gefrustreerd af zullen haken.De prioriteit ligt toch vooral in het heden om het snooker niet defenitief in schoonheid te laten sterven.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Joris

    Het plan om de jeugd te stimuleren door coaching en zicht op Jong Oranje is natuurlijk goed! Het is zelfs een voorwaarde om meer aan de toekomst te werken. Maar er moet ook aan werving gedaan worden, anders is het zonder nut. Daar mis ik toch wel beleid hoor! Ik hoor de KNBB daar niet over. Er zijn geen plannen en volgens mij heeft men ook geen idee hoe het kan worden aangepakt? Ik zou heel graag een plan van aanpak willen zien voor zowel werving van jeugd als het stimuleren en ondersteunen van zaaleigenaren. Ook het behouden en aantrekken van teams en individuele spelers heeft een aanpak nodig. Het gaat allemaal niet vanzelf dus graag wat meer vizie en richting geven. Desnoods om ideeen en hulp vragen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. RuudK

      Volledig met Joris eens.

      Op zich met aantal punten niets mis mee maar ik zou graag een echte visie en beleid willen zien. Tot nu toe alleen maar ‘open deurtjes’ en hiermee gaan we weinig tot niets bereiken helaas.

      Ik vraag mij af of de KNBB überhaupt wel capabel is een beleid voor snooker te ontwikkelen. Tot op heden vraagt men om input en reacties en al dat terug komt zijn defensieve antwoorden en zelfs verdraaiing van feiten.

      Als je iets doet, ook al doe je dit op vrijwillige basis, dan heb je de plicht dit zo goed mogelijk te doen. Ander moet je stoppen, simpel. Op dit moment lijkt het meer hobbyen en bezig zijn met de eenvoudige zaken en daarmee trek je snooker in Nederland niet uit het dal.

        /   Beantwoorden  / 
  5. Simon

    Ik denk dat de jeugd uiteindelijk de toekomst heeft, maar dat het werven in eerste instantie niet moet liggen bij de jeugd, maar bij de recreant.

    Je hebt het hier namelijk niet meer over een sport met honderden tafels en een paar honderdduizend actieve beoefenaars.

    Op het moment dat je de recreant naar binnen haalt, volgen ook hun kinderen en krijg je weer een gezondere populatie.
    Nu alleen focussen op de jeugd is volgens mij heel lastig, maar je kunt ook de ouders trekken via de kinderen.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Rob

    Goed initiatief.
    Moet samengaan met decentrale initiatieven (ook van de zaalhouders) om meer recreanten en jeugd aan de tafels te krijgen.
    Het is een beetje makkelijk om overal de KNBB verantwoordelijk voor te stellen.
    Snooker is inmiddels een hele kleine sport, waarbij het bestuur inderdaad uit vrijwilligers (hobbyisten dus) bestaat en die niet overal verantwoordelijk voor gesteld kunnen worden.
    gezien het zeer gering aantal jeugdspelers op dit moment klinken de plannen inderdaad wel wat erg ambitieus, maar beter dat dan helemaal niets.
    Ben inderdaad wel benieuwd welke ideeën er leven om meer jeugd en recreanten aan de tafel te krijgen.
    In mijn club hebben we wel een jeugdafdeling, met enkele leden die ook elke week les krijgen.
    Zou ook in andere centra zo opgezet kunnen gaan worden.
    EBSA coaches kunnen daar zeker een goede rol in spelen.

    Als er dan weer minstens 50 jeugdspelers actief zijn, kan je aan nationale selecties gaan denken.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Gerben

    Natuurlijk is het een goed initiatief.
    Maar de Knbb heeft wel degelijk een verantwoordelijkheid naar alle ‘overige’ leden toe of ze nou willen of niet. Daar zullen ze toch ook iets mee moeten doen. Zoals de zaken er nu voor staan kan iedereen (behalve de jeugd) op weinig tot niets rekenen want we zijn allemaal afgeschreven.
    Misschien is het handig om te zeggen waar je speelt dan weten wij dat ook :-)

      /   Beantwoorden  / 
    1. [email protected]

      Natuurlijk kan je niet alles laten vallen en alleen maar je aandacht op de jeugd vestigen.
      De landelijke toernooien en teamcompetitie moet ook draaiend en waar mogelijk verbeterd worden.
      De laatste 10 jaar is er echter niet of nauwelijks aandacht aan de jeugd besteed.
      Ik speel overigens in Delta bij de HSC, waar binnenkort een toernooi(ook jeugd) gehouden wordt.
      Zelf speel ik alleen nog recreatief in een interne competitie.
      Heb me in het verleden ook met de jeugd binnen Delta bezig gehouden, waarbij we ook met een jeugdteam in de 3e klasse uitkwamen.
      Al deze jongens spelen nog steeds min of meer regelmatig.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.