Waar rook is, is… snooker

snooker symboolfoto 4Opwinding in de Vlaamse snookerwereld: het rookverbod in snookerzalen wordt met voeten getreden. Officieel is de sigaret taboe aan de snookertafel, maar het zondigen tegen die regel wordt vaak oogluikend toegestaan.

Het rookverbod is feitelijk onbetwist, maar een recente uitspraak van een rechter in Gent heeft voor enige verwarring gezorgd. Op snookerforum.be wordt er heftig over gediscussieerd.

Met zijn uitspraak heeft de rechter bepaald dat de exploitant van een poolbiljartcafé in Roeselare de asbakken weer terug mag plaatsen omdat de wet op het rookverbod onvoldoende onderscheid maakt tussen sport en spel.

Rokende snookerspelers kunnen daarin een aanleiding zien om ook aan de snookertafel weer te gaan peuken. De vraag is echter, of je snooker als sport (niet roken) of als spel (wel roken) moet kwalificeren…

Zelf vind ik dat roken aan de snookertafel tijdens het spelen niet hoort. Tuurlijk, ik ken de beelden van 20 jaar en langer geleden dat Alex Higgins en Jimmy White rustig aan een peuk zaten te lurken als hun tegenstander een break stond te maken.

Maar de tijden zijn veranderd. Zeker als we graag zien dat de jeugd voor snooker blijft (of: gaat) kiezen, is een rookverbod tijdens het spelen natuurlijk pure noodzaak.

Of je aan de bar van een snookercentrum mag roken, is weer een heel ander punt. Als deze bar ruimtelijk afgescheiden is van de speelzaal, zou je rokers volgens mij een kans moeten geven. Tenminste, zolang er voor de jongeren een rookvrije ruimte overblijft.

Helaas is in veel snooker- poolcentra het bargedeelte pal naast de tafels, zodat het dan niet meer uitmaakt of je tegenstander zit te roken of een bezoeker op een barkruk die pal naast je tafel zit.

In dat geval pleit ik voor een totaal rookverbod, al zullen niet alle lezers van snooker.blog.nl dat me eens zijn, vermoed ik…

Lees ook:Hoger beroep wordt kostbare zaak voor Lee
Lees ook:Rechter zaak-Lee blijkt zakenpartner van Hearn
Lees ook:Stephen Lee wacht nog op uitspraak
Lees ook:KNBB voor de rechter gedaagd wegens discriminatie…
Lees ook:Biertje, iemand?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.