De 147′s zijn niet meer te tellen in huize Brecel

De 147-teller in huize Brecel slaat bijna op tilt. Van Luca, het 14-jarige talent uit het Limburgse Lanklaar, is bekend dat hij op de snookertafel thuis geregeld een maximumbreak laat aantekenen.

Volgens het profiel op zijn eigen website zijn het er inmiddels 31… Ik weet niet zeker hoe actueel die info is, want in de afgelopen vier dagen zijn er alweer twee 147′s bijgekomen, getuige video’s die pa Carlo heeft geüpload op YouTube.

Luca is al toch al lekker bezig, want vorige week won hij het tweede event voor de Belgium Ranking in Hasselt, waar hij achtereenvolgens Kevin Van Hove (4-0), Björn Haneveer (4-3 na 0-3…) en in de finale Mario Geudens (5-1) versloeg.

Hieronder vind je zijn meest actuele 147, van gisteren. En hier zie je Luca’s maximum van afgelopen woensdag. Let ook eens op de bijna achteloze manier waarop Brecel zijn topbreaks in hoog tempo (nauwelijks langer dan zeven minuten) produceert. Om sprakeloos van te worden…

Lees ook:Brecel voor het eerst koploper Belgium Ranking
Lees ook:Peter Bullen wint Belgium Ranking met overmacht
Lees ook:Geudens laat Brecel kansloos in BR-finale
Lees ook:147 alarm: Luca maakt maximum tijdens Belgium Ranking
Lees ook:BR: Skalski verrast Brecel in finale met 5-1

35 reacties op “De 147′s zijn niet meer te tellen in huize Brecel

  1. Ruud Klarenbeek

    Luca is zeker een mogelijke topper en ik hoop van harte dat hij de top ook zal halen. Probleem is alleen dat er in Engeland velen zoals Luca rondlopen, heb zelf in een club in Londen iemand twee 147′s achter elkaar in training zien maken. Net als good old Willie Thorn is een groot aantal 147 maken geen garantie dat je de top haalt. Kijk naar John Higgins, die maakte naar al een tijd in de top 16 te staan pas zijn eerste 147.
    Maar wel top en daar ik nooit verder dan 11 maal rood / zwart ben gekomen wel een tikkeltje jaloers op deze Belgische snuiter :-)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Eric Willemsen

      Mee eens, Ruud. Om de absolute top te halen is méér nodig dan alleen 147′s kunnen scoren. (Het helpt wel, natuurlijk… ;-) ). Je safetyspel moet ook puntgaaf zijn. Bovendien spreken zaken als discipline, mentaliteit, levensstijl, etc. een beslissend woordje mee op weg naar de top.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Ruud Klarenbeek

        Hoi Eric, mee eens en denk dat het mentale stuk een heel groot onderdeel is bij het halen van de top of niet.

          /   Beantwoorden  / 
  2. DCF

    Heeft 1 van jullie Luca weleens live zien spelen??

      /   Beantwoorden  / 
    1. Eric Willemsen

      Ik weet waar je naartoe wilt, Coen. Hij is 14 dus hij moet nog veel (af)leren.

        /   Beantwoorden  / 
  3. DCF

    Vroeg me af waar jullie je mening op baseren van discipline en mentaal vlak! Deze jongen speelt als een routinier zo makkelijk en vrij. Het enige is dat hij misschien soms iets te nochalant overkomt. Maar dat kun je alleen constateren als je deze jongen hebt zien spelen. En ja in Engeland lopen ook van dit soort jongens rond, ik hoor of zie daar niks over. Denk dat Luca toch wel een uitzonderlijk talent is en daar niet snel nog een tweede van rondloopt! Maja hij is pas 14 als ik naar mezelf kijk zonder begeleiding van vader of coach zo rond 18 19 jaar oud gaan inderdaad ook andere dingen spelen dan heb je iemand nodig die je wijst op de keuze die dan gemaakt dient te worden.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Eric Willemsen

      Coen, misschien heb je mijn reactie op Ruuds eerste comment verkeerd begrepen (of heb ik die onduidelijk opgeschreven), maar ik bedoelde daarmee zeker niet te suggereren dat safetyspel, discipline, mentaliteit en levensstijl van Brecel niet deugen. Ik wilde slechts aangeven dat dit altijd belangrijke factoren zijn om de top te halen. Zoals ik al schreef: ik word sprakeloos van het gemak waarmee Brecel die 147′s erin schiet. Overigens, ik geloof ook niet dat Ruud zijn comment kritisch bedoelde richting Brecel.

        /   Beantwoorden  / 
  4. Ruud Klarenbeek

    Hoi DCF, helemaal mee eens, hij pot de sterren van de hemel en behaald mooie uitslagen. Al dat we willen opmerken is dat dit nog geen garantie is dat hij de top zal bereiken. Natuurlijk hoop ik dit van harte daar het erg goed zou zijn voor hem en de snookersport in de lage landen.
    Je kunt pas over een paar jaar zien of hij de top zal gaan halen en zoals je weet, als het vrije eraf gaat en de druk erop, dan pas komen de echte toppers boven. Dit kan je nu nog niet inschatten daar hij nu nog zonder enige druk en lekker onbevangen aan de tafel staat. Hij heeft de techniek en het talent en laten we dus hopen ook de mentale sterkte.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Ruud Klarenbeek

      Mijn reactie is algemeen niet niet alleen van toepassing op onze Belgische potting machine. Om bij de wereld top aan te mogen schuiven zijn er veel factoren die meespelen. Talent, techniek, uithoudingsvermogen, conditie, inzet, gedrevenheid, begeleiding, geld, niet te vergeten mentale kracht en waarschijnlijk nog veel meer. Als er bij al deze factoren maar iets niet klopt dan is de kans om een topper te worden al weer stukje kleiner. Daarnaast is de top halen maar één lastige horde, er blijven is nog iets geheel anders, dat hebben we al vaker kunnen zien.
      Ik denk dan ook dat we allemaal op dezelfde manier er naar kijken en nog belangrijker duimen dat hij de top zal halen. Is iets om in Nederland jaloers op te zijn daar wij helaas (nog) geen talent van dit kaliber in ons midden hebben.

        /   Beantwoorden  / 
  5. DCF

    Ik weet ook dat jullie niet kritich zijn op hem! Vraag me alleen af hoe je een mening tot stand laat komen zonder dat je de jongen ooit hebt zien spelen?? Daar heb ik geen antwoord op gekregen?? Want voorlopig klopt het bij deze jongen behoorlijk en het kan alleen maar beter worden met de begeleiding die hij nu heeft. En inderdaad heerlijk om naar te kijken kleine opdonder!!! En Eric ik heb je verkeerd begrepen excuus…

      /   Beantwoorden  / 
    1. Eric Willemsen

      Klopt, heb van Brecel veel tv- en videobeelden gezien maar heb hem nog niet live kunnen aanschouwen. Vandaar mijn genuanceerde oordeel over hem. Trouwens, kranten zouden erg dun worden (en websites erg leeg) als journalisten alleen mogen schrijven over wat ze met eigen ogen hebben gezien. ;-)

        /   Beantwoorden  / 
  6. Joris

    Super wat ik van hem gezien heb, ook voor een paar honderd man uitzinnig publiek tegen main tour spelers (en dus onder aardig wat druk zou je zeggen..). Echt sterk spel, goede balkeuzes en veel rust in zijn spel. Erg volwassen voor zo’n jonge gast. Ik zie hem zeker in de main tour geraken. Volgens mij had hij al een main tour ticket te pakken ware het niet dat hij er officieel te jong voor is om deel te nemen, maar dat weet ik niet zeker.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Eric Willemsen

      Klopt helemaal, Joris. Brecel won afgelopen voorjaar het Europees kampioenschap U19. Die titel geeft normaal recht op een Main Tour-ticket, maar je mag pas vanaf je 16e daadwerkelijk tot het profcircuit toetreden.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Joris

        Aha. Mag hij wel Pontins tour spelen? Denk dat hij dat ook mooi als opstapje kan gebruiken en hier kan ie natuurlijk veel leren. Daar lopen meer dan genoeg toppers rond..

          /   Beantwoorden  / 
        1. Eric Willemsen

          Heb het even nagetrokken: de PIOS Series mag hij nog niet spelen (“…Open only to amateur players aged 15 by 22 June 09…”). De Pontin’s Pro-Am Series wel, want daarvoor geldt geen leeftijdbeperking. Maar goed, daar win je dan ook geen Main Tour-ticket mee…

            /   Beantwoorden  / 
      2. Carlo

        Beste mensen, het is zeer mooi te zien welke speculaties rond Luca zijn persoon zijn maar het is zeer zeker een positief signaal en wij houden met elke kritiek,hetzij positief of negatief rekening en aan de hand van jullie reacties proberen wij opbouwend te werken. Luca zal komend seizoen meespelen in de P.I.O.S tour en tegen de tijd dat die afgelopen is word hij net 16 jaar en mag hij deelnemen aan de maintour. Dat laatste is geen must,op de eerste plaats is nodig dat hij zich blijft amuseren , experimenteren en rijpen voor het grote werk. Verder kan U ook altijd een kijkje nemen op zijn website: http://www.brecelluca.com
        Nog een laatste break van Luca te bekijken, http://www.youtube.com/watch?v=_jJ9NGOiSTg Left handed 126.
        Met vriendelijke groeten,
        Luca-Team

          /   Beantwoorden  / 
        1. Eelco

          Het is mooi om jonge spelers en zeker Luca goed te zien presteren. Goed voor de sport en zeker voor het vaste land in Europa die jongens hebben we hard nodig.
          Gezien zijn leeftijd kan het nog alle kanten op en het is belangrijk om daar niet te veel druk op te zetten. LOL in het spel moet voorop staan en prestaties komen dan eventueel vanzelf, dus niet de lat te hoog leggen voor die jongen. Ik lees dat er nu al een heel team om heen zit en dat kan de druk voor hem verhogen denk daarom heren!
          Creativiteit is belangrijk in de sport en die ruimte moet je hem gunnen. Ook een normaal leven!

            /   Beantwoorden  / 
  7. Peter 'Del Piero' De Vuyst

    nice T-shirt… ;-) )
    must be Acuerate…

      /   Beantwoorden  / 
  8. MLD

    Wat ik triest vind is dat als een seizoen al zo dramatisch verloopt als dit jaar men op het Dutch Open een hoop zou kunnen goedmaken, maar wat gebeurt er ze proppen vijf man in een poule, laten best of 3 spelen en alleen de groepwinnaars gaan door naar het hoofdtoernooi, waar er vanaf de laatste 32 wordt verder gespeeld ipv de traditionele last 64…buiten dat ik enorm baal zelf niet door te zijn, zie ik ook hoe andere spelers zwaar gedemotiveerd raken over het feit dat het zo moeilijk gemaakt wordt om weer terug in de ´top 16´ te komen, het is toch schandalig dat Mario Wehrmann,èèn van de grondleggers van het snooker in Nederland van die tweederangs toernooien (met best of 1 en best of 3 matches) moet spelen om na een half jaar misschien eens in aanmerking kan komen om aan zo´n Grand Prix mee te doen terwijl hij beter is dan driekwart van de spelers in die top 16 en zo zijn er nog een handjevol spelers die het heel lastig worden gemaakt…begin in Januari 2010 gewoon met een heel nieuw open cyclus en vergeet die wedstrijden die zijn gespeeld gewoon op deze manier haken er zometeen weer spelers af die we nodighebben om een beetje niveau op de toernooien te creeren, zodat Gerrit en Roy misschien ook eens een beetje druk op de ketel gaan voelen in een vroeg stadium van een toernooi.

      /   Beantwoorden  / 
  9. Joris

    Mee eens! In 2010 opnieuw starten met een nieuwe DSR opzet. Wie stemt nog meer voor?

      /   Beantwoorden  / 
    1. DCF

      Mee eens gooi open die handel!!

        /   Beantwoorden  / 
  10. Simon Reuter

    MLD, De Dieze doet zelf de organisatie van het Dutch Open. Daarin wordt er al een aantal jaar niet meer met de KNBB overlegd.
    Inderdaad kost het goede spelers minimaal twee toernooien om in de Grand Prix mee te mogen doen, maar dat komt omdat er in het reglement van vorig jaar werd aangegeven dat de Top 16 twee toernooien een beschermde status zou hebben. Ook in dat systeem zou iemand als Mario pas in het 3e toernooi op zondag uit mogen komen.

    Blijft wel dat het systeem nu niet lekker uit de verf komt.

    Wat mij betreft het volgende:
    Ik laat het bondsbureau inventariseren wat de spelers willen. Als daar uit komt dat we terug moeten naar één toernooi, ga ik kijken wat we kunnen doen. (en dan wordt er natuurlijk wel alleen bij de toernooispelers nagevraagd).

    Overigens vind ik het wel waardeloos dat er maar één speler per poule in Den Bosch doorgaat naar het hoofdtoernooi. Leuk als je met drie man uit je eigen team in een poule zit &##!*

      /   Beantwoorden  / 
    1. Kevin

      Volgens mij was het vroeger zo(let op kuilen geen drempels),dat je je kon plaatsen op zaterdag voor het hoofdtoernooi op zondag. In dat geval had Mario ze in theorie beide kunnen winnen. Nu kon hij er niet eens aan mee doen.

        /   Beantwoorden  / 
  11. MLD

    Top Simon! Misschien dat nu nog iemand (Joris!!) de organisatie in de Dieze even kan overtuigen om alsnog laatste 64 te spelen of evt. laatste 48, hebben we toch nog wat om voor te oefenen ipv wachten tot eind Januari en heeft de Dieze in ieder geval wat meer omzet het laatste weekend..het is echt zo zuur om niet in het hoofdtoernooi te kunnen spelen.

      /   Beantwoorden  / 
  12. Martijn

    Lijkt mij dat spelers die 3e, 4e of 5e geeindigd zijn in de poule dan, vaak terecht, zullen roepen dat ze dan wel wat beter hun best gedaan hadden als ze dat van te voren hadden geweten.

      /   Beantwoorden  / 
  13. Misja

    Toernooi opzet van dit jaar is er juist op gebaseerd dat het een open toernooi is en er dit jaar geen beschermde status voor het overgrote gedeelte van de top 16.Er zijn veel goede spelers die dit jaar buiten de top 16 vallen en nu wel een eerlijke kans krijgen .Iedereen kan zich bewijzen. Wat is hier niet eerlijk aan ? gr misja

      /   Beantwoorden  / 
    1. MLD

      Ik hoef ook geen beschermde status, maar best of 3 matches in een vijfmans groep met minimaal èèn gelijkwaardige tegenstander en voor hetzelfde geld zelfs drie of vier en èèn plek beschikbaar is een beetje als kop of munt, dat heeft niks met bewijzen te maken…alleen in het hoofdtoernooi kan je je bewijzen, zo´n poulesysteem is worstelen en overleven, moet je die maintour spelers es aandoen, denk ik ook niet dat ze het leuk zouden vinden en zonder druk blijven spelen als ze met bv. Wehrmann en Bij de Leij in een poultje best of 3 moeten spelen voor èèn plekkie.Open houdt alleen in dat iedereen mee mag doen, maar ik weet wat je wil zeggen en in dat geval had ,denk ik, direct een knockoutfase beter op z´n plaats geweest.

        /   Beantwoorden  / 
  14. Martijn

    Wat is precies de reden om het main event in volume te halveren Misja? Is dat niet ietwat onsympathiek naar de mindere goden toe en erg commercieel lijkt het me ook niet wel?

      /   Beantwoorden  / 
  15. Misja

    Hoi Martijn, Bedankt voor je vraag. De mindere goden spelen net zoveel als andere jaren. Het volume is gehalveerd omdat het aantal inschrijvingen ook drastisch lager is (nog geen 100). We hadden ook voor dezelfde opzet kunnen kiezen met een finaleweekend van 64 spelers, maar dan zijn er ook geen voorronden nodig en komt men juist niet aan spelen toe (knock out vanaf 64). Helaas helaas zo weinig spelers dit jaar… Misja

      /   Beantwoorden  / 
  16. Martijn

    Hoezo? Je had toch 32 spelers kunnen plaatsen en dan poules van 4 spelers van de overige 64 spelers kunnen vormen om de nrs. 1 en 2 door te laten gaan? Desnoods dmv bo. 5 partijen als je bang bent dat ze te weinig spelen?
    M.i. doen spelers mee vanwege de mogelijkheid dat ze tegen een echte topper uit kunnen komen. Nu straf je in feite de mensen waarvan jij zegt er te weinig van te hebben. Dat werkt toch tegen je op termijn lijkt mij.
    Begrijp me niet verkeerd Misja, het initiatief van de Dieze is fenomenaal, maar hiermee sla je volgens mij de plank mis.

      /   Beantwoorden  / 
  17. Misja

    Toppers, semi-toppers of mindere goden. Van alle categorien hebben zich dit jaar veel minder ingeschreven, waardoor wij geforceerd werden om het dit jaar anders toe doen. We hadden inderdaad ook voor jouw optie kunnen kiezen. Maar blijkbaar is de interesse onder de mindere goden niet dusdanig aanwezig dat ze de mogelijkheid, om tegen een echte topper te spelen, hebben genomen. Anders hadden ze wel ingeschreven. Het speelschema wordt altijd pas na de inschrijving bekend gemaakt en ter plekke geloot. Ten tijde van inschrijving was niet bekend hoeveel mensen zich konden kwalificeren. Volgend jaar moeten we maar weer zien hoe het loopt. Alle input en suggesties zijn welkom natuurlijk en nemen we mee.

      /   Beantwoorden  / 
  18. Martijn

    Mijn suggestie: Verander het main event niet, maar vang minder inschrijvingen op in de kwalificatie aanpak. Je tast hiermee nu de charme van het toernooi teveel aan, terwijl het niet echt nodig is.
    Ik denk dat je klandizie in het weekend van het main event hierdoor ook drastisch minder zal zijn.

      /   Beantwoorden  / 
  19. Kevin

    Bestaat dat wildcard toernooi van vrijdagavond eigenlijk nog?

      /   Beantwoorden  / 
  20. simon

    Het blijft gewoon zo dat je top moet spelen om je te plaatsen. Ik vraag me alleen wel af hoe je het finaleweekend speelt (best of hoeveel), omdat je zo maar 31 partijen in drie dagen hoeft te verspelen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.