Mening op Maandag: Show me the money!

In de rubriek Mening op Maandag geeft Eric Willemsen wekelijks zijn persoonlijke opinie over een actueel thema uit de snookerwereld. Ben jij het (niet) met hem eens? Geef je eigen mening als reactie onderaan dit bericht! Vandaag: waarom halen Ronnie, Stephen & co. voor £ 5000,- hun keu niet eens meer uit de case?

Voor veel snookerprofs begint morgen met de Pro Challenge Series de generale repetitie voor het nieuwe rankingseizoen. Alle deelnemers aan het toernooi in Leeds zien we immers een week later terug in Prestatyn, waar het tijdens de kwalificatie voor de Shanghai Masters eindelijk weer eens om punten voor de wereldranglijst gaat.

Nou ja, ik moet zeggen: bijna alle deelnemers, want Stephen Maguire hoeft zich als nummer 2 van de wereld natuurlijk niet te kwalificeren voor het hoofdtoernooi in Shanghai.

Maguire is de enige speler uit de top-16 die aan het eerste event van de Pro Challenge Series meedoet. Ik denk dat veel snookerfans teleurgesteld hebben gereageerd toen World Snooker afgelopen vrijdag eindelijk de deelnemerslijst en de loting bekendmaakte: geen Ronnie O’Sullivan, geen John Higgins, geen Stephen Hendry, geen Mark Williams.

Veel profs vinden dat er te weinig toernooien zijn. Waar ze absoluut gelijk in hebben, zoals ik vorige week al schreef. Het antwoord van World Snooker op die kritiek is de Pro Challenge Series, een reeks van zeven events die de gaten in de Main Tour-kalender enigszins opvullen. Profs die er voor kiezen niet aan deze nieuwe toernooien mee te doen, staan dus niet sterk meer in hun kritiek.

De reden dat je met de Pro Challenge Series geen punten voor de wereldranglijst verdient, vind ik geen valide argument om niet deel te nemen. Kijk eens welke topspelers de afgelopen weken allemaal over de halve aardbol zwierven om toernooien te spelen. Dat leverde hen geen enkel ranglijstpunt op, maar wel een aardig zakcentje…

… waarmee we bij de kern van de zaak zijn aangekomen: geld! Ronnie, Stephen & co. willen echt graag meer toernooien spelen, maar alleen als ze daar ook echt goed kunnen verdienen. De multimiljonairs in de top van het snooker halen hun neus op voor prijsgeld ter grootte van een fors maandsalaris. Want daarover hebben we het hier: de winnaar in Leeds ontvangt £ 5000,-. Niet veel voor een proftoernooi, maar nog altijd meer dan wanneer je geen toernooi speelt en op de club blijft om te trainen.

Veel fans zullen het de topspelers verwijten dat ze voor maximaal £ 5000,- hun keu niet eens meer uit de case halen. De realiteit is, dat deze rijke spelers zulke kleine bedragen niet meer nodig hebben. En dat ze hun eigen marktwaarde verpesten als ze tegen elk bedrag komen opdraven. Topsnooker heeft zijn prijs, en die kan World Snooker nu eenmaal niet altijd ophoesten.

Lees ook:R.I.P. Pro Challenge Series (* 2009 – † 2010)
Lees ook:Wie, wat, waar en wanneer?
Lees ook:Pro Challenge komt niet naar Europees vasteland
Lees ook:Eerste Super-Six toernooi van World Snooker
Lees ook:Superieure Hawkins wint Pro Challenge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.