Pardon? Legendarische quotes uit de snookerwereld (afl. 4)

“…I am in the final now, you know!…”

(Terry Griffiths na de halve finale van het WK in 1979)

Zo ben je postbode en buschauffeur, en zo ben je wereldkampioen snooker! Terry Griffiths maakte het mee in 1979. Als nieuwkomer moest hij zich kwalificeren om aan de Embassy, het WK voor profs, te mogen meedoen. Niemand kende hem nog, maar dat veranderde snel toen de Welshman onverwacht geduchte tegenstanders als Perrie Mans en Alex Higgins versloeg.

In de halve finale klopte Griffiths ook nog de Australiër Eddie Charlton, die al drie keer eerder een WK-finale had bereikt, met 19-17. BBC-presentator David Vine stapte onmiddellijk na die partij op de winnaar af en hield hem de microfoon onder de neus voor een eerste reactie. Pas toen leek Griffiths langzaam te beseffen wat hij had gepresteerd. Met een zwaar Welsh accent sprak hij: “I am in the final now, you know!”

Die woorden waren tekenend voor het nuchtere karakter van Griffiths, die als tacticus vooral bekend stond om zijn langzame en bedachtzame spelstijl. Overigens won Griffiths vervolgens in de finale met 24-16 van Dennis Taylor, die op zijn beurt in 1985 de wereldtitel zou pakken.

Griffiths speelde nog tot 1997 op de Main Tour, en is anno 2009 nog steeds nauw betrokken bij het snooker als commentator voor de BBC en als coach van diverse topspelers. Zo had hij onder anderen Stephen Hendry en Mark Williams onder zijn hoede, met wie hij in 2001 de coaching cd-rom Play Better Snooker opnam.

Lees ook:Wist je dat Terry Griffiths…?
Lees ook:Snookerclub Terry Griffiths met sluiting bedreigd
Lees ook:“Niveau Main Tour wordt hoger door Q School”
Lees ook:Ook titel in vrouwensnooker naar Azië
Lees ook:Snookerkw?s deel 2: Stephen Hendry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.