Mening op Maandag: Super Six is leuk… voor erbij

In de rubriek Mening op Maandag geeft Eric Willemsen wekelijks zijn persoonlijke opinie over een actueel thema uit de snookerwereld. Ben jij het met hem eens? Geef je eigen mening als reactie onderaan dit bericht! Vandaag: is Super Six de toekomst van het snooker?

Het eerste toernooi dat ik na mijn verhuizing naar Wenen won, was een door de Oostenrijkse IBSF master coach Michael Kreuziger georganiseerde Super Six-competitie. Er waren 56 deelnemers en we speelden wedstrijdjes van telkens één frame met zes rode ballen. Hoewel ik uiteindelijk met de beker naar huis ging – en ook de hoogste break van het toernooi op mijn naam schreef – zal ik de laatste zijn die beweert dat ik ook écht de beste snookerspeler was.

Natuurlijk was het toernooi in Wenen een grote loterij; één gemiste pot of mislukte safety en je kon eruit liggen. Is Super Six, de variant waarbij je frames speelt met zes in plaats van vijftien rode ballen, dus een waardeloos systeem? Nee, dat zul je mij niet horen zeggen.

Super Six maakt snooker sneller en onvoorspelbaarder. Dat zijn eigenschappen die de sport aantrekkelijker maken voor tv-uitzendingen, en voor een nieuwe doelgroep. Mijn idee is dat veel jongeren al snel voor pool kiezen omdat de frames daar korter duren en er dus meer action is. Minder rode ballen op tafel maakt snooker in hun ogen minder saai.

Tegen die achtergrond vind ik Super Six een bruikbaar concept. Er wordt ook in het profsnooker volop mee geëxperimenteerd. De World Series of Snooker deed dat afgelopen jaar al, de Pro Challenge Series gaat dat komend seizoen ook doen. En Jimmy White zei gisteren, nadat hij in Bangkok de Sangsom 6-Red World Grand Prix 2009 had gewonnen, dat de spelers dol zijn op Super Six.

Die uitspraak laat ik voor rekening van White; van genoeg Main Tour-spelers is bekend dat ze zes roden maar niets vinden. En ook dat begrijp ik. Ten eerste is de vraag of Super Six-frames wel altijd zoveel sneller gaan. Eindeloze safety-gevechten op de kleuren kunnen bij zes roden natuurlijk minstens net zo lang duren als bij vijftien. Ten tweede gaat veel van de tactiek verloren die onlosmakelijk aan het snooker verbonden is. Een tros van zes rode ballen splijt nu eenmaal sneller open dan een van vijftien.

Kortom: ik vind het prima dat Super Six wordt gebruikt als experiment. Ik ben echter tegen het verminderen van het aantal rode ballen in rankingtoernooien omdat er anders te veel verloren gaat van wat snooker feitelijk zo boeiend maakt.

Lees ook:Poll: Is 6-reds de toekomst van het snooker?
Lees ook:World Snooker lanceert zeven nieuwe toernooien
Lees ook:Nu ook een wereldkampioenschap Super-Six
Lees ook:Super Six niet super voor Peter Ebdon
Lees ook:Alex Higgins probeert het met zes rode ballen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.