And the winner is…

Er daalt een prijzenregen neer in het snookerwereldje! Komend najaar worden voor het eerst de Global Snooker Awards uitgereikt, vernoemd naar de gelijknamige Britse website. De gala-avond wordt voorafgegaan door een dagje golfen met tweevoudig wereldkampioen Mark J. Williams. De opbrengst is voor het goede doel, onder meer de Paul Hunter Foundation.

Snooker heeft geen rijke traditie op het gebied van prijzengala’s. De vereniging van snookerjournalisten, de Snooker Writers Association, kent jaarlijks een prijs toe aan de beste speler en het grootste talent van dat seizoen, maar het geheel voltrekt zich bijna in het diepste geheim. De SWA heeft geen eigen website en het is onduidelijk wie genomineerd zijn of hoe het keuzeproces precies verloopt.

De Global Snooker Awards worden toegekend in liefst negen categorieën:
> Beste World Snooker speler
> Beste PIOS speler
> Beste internationale speler
> Beste commentator
> Beste prestatie
> Beste referee
> Beste toernooi
> Best geklede speler
> Beste uitzending

Iedereen kan via internet meestemmen. In elke categorie heeft Global Snooker al een paar kanshebbers genomineerd, maar je kunt ook stemmen op kandidaten die nog niet zijn genoemd. De prijswinnaars worden op 13 oktober in het luxueuze Celtic Manor Resort in Wales gehuldigd.

Aan de ene kant is zo’n gala een prima initiatief. Het zet snooker eens op een andere manier op de kaart. Bovendien gaat de opbrengst naar het goede doel. Aan de andere kant is de opzet van de categorieën nogal merkwaardig. Een prijs voor de best geklede speler doet gekunsteld aan en een beloning voor de beste uitzending is vreemd. Een van de genomineerden is het productiebedrijf dat via een webcam de livestream van de Championship League op internet mogelijk maakt. Dus je hangt een webcam op bij een snookertafel en hup, je wordt genomineerd voor een prijs.

Nee, het was beter geweest die rare categorieën achterwege te laten en te vervangen door een prijs voor Beste aanstormend talent of Beste jonge speler. Want juist op jonge snookerspelers (met een handicap) is ook de Paul Hunter Foundation gericht. Een gemiste kans!

Lees ook:SnooKort: Dagje golfen vóór Shoot-Out
Lees ook:Snookerspelertje (7) zamelt geld in na overlijden broer
Lees ook:The Captain is back, Carter wint PHC
Lees ook:Paul Hunter, ook na zeven jaar niet vergeten
Lees ook:The Rocket boos op BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.