“Higgins wilde wedden op eigen verlies WK-finale 2009″

john higgins (small)John Higgins zou vorig jaar tijdens een interval van zijn WK-finale tegen Shaun Murphy hebben geprobeerd telefonisch een weddenschap af te sluiten op zijn eigen verlies.

Dat meldt een anonieme bron – een voormalige medewerkster van bookmaker Ladbrokes – vandaag in News of the World.

Diezelfde krant bracht vorige week ook het omkoopschandaal rond Higgins en diens manager Pat Mooney aan het rollen.

Volgens de oud-medewerkster belde Higgins tijdens een pauze van de finale omdat hij £1000 wilde inzetten op winst van Murphy. Ze kan zich niet herinneren of de weddenschap één frame, de sessie, of de hele partij betrof.

Ladbrokes weigerde de weddenschap omdat je niet mag gokken op een wedstrijd waarin je zelf meespeelt. Overigens won Higgins de WK-finale tegen Murphy overtuigend met 18-9.

Volgens de bron wilde Higgins zich indekken. “Ik wil niet met lege handen blijven staan”, zou de Schot haar hebben gezegd.

Dat is merkwaardig, want bij verlies van de WK-finale zou Higgins nog altijd £125.000 hebben verdiend, een veelvoud van wat een weddenschap met £1000 inzet hem ooit had kunnen opleveren.

Higgins gaf “geen commentaar” toen News of the World hem met de nieuwe beschuldiging confronteerde, zo schrijft de krant.

Zodra ex-medewerkers van een bedrijf anoniem beschuldigingen gaan uiten, word ik altijd erg voorzichtig om daar conclusies aan te verbinden.

Interessant is wel dat Ladbrokes volgens de oud-werkneemster alle contacten met klanten logt en alle inkomende telefoongesprekken opneemt.

Ik weet niet hoe lang Ladbrokes die archieven bewaart. Anders zou het eenvoudig te achterhalen moeten zijn of de aantijging klopt.

De beschuldiging is in elk geval een nieuwe klap voor het imago van het profsnooker. Match-fixing en gokken op eigen wedstrijden is funest voor de geloofwaardigheid van elke sport.

Vorige week publiceerde News of the World een video waaruit zou blijken dat Higgins – in het bijzijn van zijn manager Mooney – instemt om tegen beloning van €300.000 vier frames te verliezen in de World Series of Snooker.

Hangende een onderzoek van de WPBSA naar deze kwestie werd Higgins voorlopig geschorst.

Vandaag publiceert de krant een nieuwe video, dit keer met alleen Mooney, waarop de manager aangeeft dat het geen probleem is om de exacte uitslag van wedstrijden in de World Series vooraf af te spreken.

Zo zegt Mooney dat hij bijvoorbeeld Graeme Dott of Mark Selby kan instrueren als ze tegen Higgins spelen om er 5-3 van te maken, zogenaamd omdat het tijdslot van de tv-uitzending nu eenmaal ruimte biedt voor acht frames.

News of the World zegt de bewuste video de voorbije dagen aan Dott en Selby te hebben vertoond. Beide spelers nemen afstand van de uitspraken van Mooney en hebben het voorval onmiddellijk bij de WPBSA gemeld.

Dott verbrak eerder deze week alle banden met Mooney en diens managementbureau FSTC. Selby behoorde al niet tot FSTC; hij wordt gemanaged door Mukesh Parmar.

Lees ook:Krant geeft alle Higgins-tapes vrij
Lees ook:Schot in omkopingszaak John Higgins
Lees ook:Graeme Dott breekt met manager Pat Mooney
Lees ook:Krant knoeide volop met Higgins-video
Lees ook:Terugblik 2010: top en flop van mei

2 reacties op ““Higgins wilde wedden op eigen verlies WK-finale 2009″

  1. Eddy

    Leuk zeg, Eric, al deze nieuwtjes e.d.
    Het is een mooie up-to-date website.
    Welke CMS engine gebruik je eigenlijk hiervoor?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Eric Willemsen

    Thanks, Eddy. Alle blogs in het netwerk van Blog Online werken met een customized versie van WordPress.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.