John Higgins voorlopig geschorst wegens omkoping (update)

De WPBSA heeft John Higgins vanmiddag per direct geschorst vanwege zijn betrokkenheid bij een mogelijk omkoopschandaal.

Als de beschuldiging blijkt te kloppen, is dit het grootste schandaal uit de geschiedenis van het profsnooker.

Higgins zou in het bijzijn van zijn manager Pat Mooney hebben ingestemd om tegen een beloning van €300.000 een aantal frames opzettelijk te verliezen.

Het betreft hier geen rankingpartijen van de Main Tour maar “slechts” demonstratiewedstrijden van de World Series of Snooker. Toch neemt de wereldsnookerbond de zaak hoog op omdat elke omkoopaffaire funest voor het imago van de sport is.

Het gesprek van Higgins en Mooney met twee onbekenden in Kiev is opgenomen met een verborgen camera en is hier te bekijken op de site van de Britse boulevardkrant News of the World.

Hangende het onderzoek mag Higgins geen toernooien spelen. Zijn manager Mooney is onmiddellijk teruggetreden uit het WPBSA-bestuur.

Deze affaire vertoont opvallende gelijkenis met de kwestie rond Quinten Hann uit 2005.

De Australiër stemde er destijds mee in om zijn openingspartij van het China Open tegen Ken Doherty opzettelijk te verliezen tegen een beloning van £50.000.

Het gesprek bleek echter gearrangeerd door een ander Brits boulevardblad, The Sun, dat ook audio-opnames maakte.

Hann werd begin 2006 voor acht jaar geschorst en kreeg een boete van £10.000, maar had toen al besloten zijn profcarrière per direct te beëindigen.

Lees ook:Graeme Dott breekt met manager Pat Mooney
Lees ook:“John Higgins blijft geschorst”
Lees ook:Terugblik 2010: top en flop van mei
Lees ook:“Higgins had mij meteen moeten bellen”, zegt Hearn
Lees ook:World Snooker heeft vervanger Higgins al klaarstaan

20 reacties op “John Higgins voorlopig geschorst wegens omkoping (update)

 1. Daniel

  Erg triest dit. Ik had dit nooit achter Higgins gezocht. Nummer 1 van de wereld, gezinnetje op orde en zoveel potentie en dan dit? Dat is zo’n beetje alles wat je hebt weggooien. Hier gaat hij zich niet meer uitlullen, de beelden spreken immers voor zich.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jan

   Wat een onzin allemaal en iedereen trapt er zo maar in. Let wel er is nog niets gebeurd alleen dat een paar journalisten wederrechtelijk geluid en beelden opnemen. Je mag op de eerste plaats niemand tot misdaad aanzetten en op de tweede plaats is het pas een misdaad als hij ook is uitgevoerd en daar is hier geen sprake van. Verder vind ik het zeer aannemelijk dat je je bedreigd voelt als het gesprek ineens een dergelijke wending neemt en je ver van huis bent, logisch dat je dan alles doet om er heel uit te komen. Ergo, niets aan de hand alleen een waarschuwing dat je tegenwoordig niemand meer kunt vertrouwen. Verder zou de snookerbond kunnen afspreken dat spelers voorstellen om wedstrijden te fixen melden.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Ronald

    Alleen had manager Pat Mooney al 3 voorbereidende gesprekken in Schotland gehad en daar is het echt niet gevaarlijk.Ik denk dat het wel wat verder dan een waarschuwing zal gaan.

      /   Beantwoorden  / 
   2. Hans

    Jan, hoe naief kun je zijn?? Zien de heren Higgins en Mooney er erg ongelukkig en bedreigd uit op dat filmpje? Is het niet zo dat de heren er voor gekozen hebben om dit voorval NIET te melden aan Barry Hearn en de zijnen? Ik kan werkelijk niet geloven dat je nu nog steeds uit kan gaan van de onschuld van Higgins.

    If it walks like a duck and quacks like a duck… it most likely IS a duck!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Eddy

     Ik vind het anders ook vreemd dat de lui die aanzetten tot de daad een gefilterde stem hebben en gezichtsbescherming.
     Waar is dat voor nodig?
     Waarom worden die lui niet aangepakt?
     Daar hoor je ook niets over.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Eric Willemsen

      Eddy, “die lui” zijn journalisten van dezelfde krant die het filmpje online heeft gezet. Zo raar is het dus niet dat die krant deze mannen onherkenbaar heeft gemaakt.

        /  
     2. Eddy

      Journalisten of niet, Het aanzetten tot een misdrijf lijkt me niet legaal.

        /  
   3. Eric Willemsen

    “Het is pas een misdaad als hij ook is uitgevoerd.”
    Volgens mij is TOEZEGGEN dat je een partij verliest al een misdaad. Alleen zo’n toezegging was ook genoeg voor Quinten Hann om voor 8 jaar geschorst te worden.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Joris

     Ok maar de snookerbond kan natuurlijk zelf bepaalde gedragregels hanteren en bijvoorbeeld aan de hand daarvan iemand een sanctie als schorsing opleggen. Dan hoeft de persoon niet perse ook juridisch vervolgd te zijn voor iets wat volgens de Engelse wet niet mag. Daarom is het ook niet gek dat hij direct geschorst is.

       /   Beantwoorden  / 
 2. Henry Mensink

  Ik geloof er geen snars van. Een integer iemand als John Higgins zou dit nooit doen. Hij is teveel sportsman om zich met zoiets in te laten.
  Een sport die gekenmerkt wordt door sportiviteit en collegialiteit en die clean is, wordt zo door een aantal maffioso in diskrediet gebracht. Het is triest dat John Higgins daar het slachtoffer van is. Bovendien: hij is beschuldigd en dus niet schuldig. Je bent onschuldig totdat het tegendeel bewezen is, nietwaar? Dat John Higgins desalniettemin al geschorst is is des te triester. Dat een stelletje nitwits barbertja al willen zien hangen zegt genoeg over het gesundes volksempfinden. Ik blijf vierkant achter John en de prachtige sport staan.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Ronald

   Inderdaad,John en Pat Mooney worden stevig bedreigt door deze “mafia”. Vooral die champagne is levensgevaarlijk en dat pistool op z’n hoofd? Je zag de angst in hun ogen.

     /   Beantwoorden  / 
 3. Elizabeth

  Ik geloof niet dat John Higgins ooit geld aan zou nemen om een frame te verliezen. Ik geloof dat oprecht niet.
  Daarnaast vind ik het verschrikkelijk getimed. Je kan het nog niet maken om het nu bekend te maken. Ik zou nu niet goed naar de finale kennen kijken, als er om het uur iets over mij werd gezegd.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Dick

  Omkoping komt overal voor dus ook in de snookerwereld.
  Het komt ook voor op plaatsen waar je het totaal niet verwacht.
  Ik heb de beelden gezien en ben er bijna van overtuigd dat John Higgens het haasje is…dat zou jammer zijn voor de snookersport.
  Ik hoop echter dat ik het helemaal mis heb, maar de beelden doen het ergste vermoeden.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Hans

  Mjah, ik vond Higgins nou niet bepaald een gespannen indruk maken op dat filmpje hoor. Hij leek er heel relaxed bij te zitten, en zeker niet onder druk gezet of zo. Ik denk dat ie gewoon gezwicht is voor het makkelijke geld. Drie ton euro is natuurlijk niet niks, zelfs niet voor Higgins.

    /   Beantwoorden  / 
 6. mark

  Als je een manager hebt die mo(o)ney heet
  Dan vraag je om moeilijkheden.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Eric Willemsen

   Als je “Pat Mooney” met een beetje Schots accent uitspreekt krijg je volgens mij “Bad Money”… ;-)

     /   Beantwoorden  / 
 7. Ronald

  Iemand moonen (Engels)betekent toch schijt aan hebben??

    /   Beantwoorden  / 
 8. Good-Friend

  Waar-loopt-iedereen-zich-nou-weer-druk-om-te-maken,die-jongen-wil-gewoon-wat-bijsnabbelen-laat-hem-lekker-hij-valt-geen-mensen-lastig,jammer-voor-hem-dat-ie-de-bron-niet-goed-heeft-gechecked.Ik-had-nog-wat-goede-vrienden-voor-hem-in-Oost-Europa-met-wie-John-wel-eerlijk-zaken-had-kunnen-doen-de-deal-rond-had-kunnen-krijgen-en-alles-soepel-in-werk-had-kunnen-zetten…vrees-dat-ie-daar-nu-geen-boodschap-meer-aan-heeft,wie-weet-in-de-toekomst-nadat-ze-Hearn-hebben-bezocht,die-moet-nou-niet-zo-heilig-gaan-lopen-doen,want-mijn-vrienden-hebben-al-enige-ervaring-met-hem-en-geloof-me-John-gaat-er-gewoon-mee-weg-komen-aangezien-Mooney-nog-wel-wat-verhaaltjes-en-nare-informatie-over-Hearn-naar-buiten-kan-brengen.Dat-is-alles-wat-ik-er-nu-over-kwijt-wil…later-meer.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Ronald

   Snuifje teveel genomen,mate?????

     /   Beantwoorden  / 
 9. Good-Friend

  Dat-weet-jij-wel-hè!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.