Day en Doherty merkten niets van match-fixing

Ryan Day en Ken Doherty zeggen dat ze niets vreemds hebben gemerkt tijdens hun partijen die door Stephen Lee gefixed bleken te zijn.

Day versloeg Lee met 10-4 in de eerste ronde van het WK in 2009; een uitslag die Lee vooraf al met zijn gokkende vrienden had afgesproken.

En Doherty klopte Lee in een groepswedstrijd van de Malta Cup een jaar eerder. Ook over die nederlaag had Lee vooraf afspraken gemaakt.

welsh open 11 - day-o'sullivan

…Day merkte niets vreemds aan Lee tijdens hun WK-partij in 2009…

“Ik heb niets, helemaal niets, gemerkt tijdens die partij dat er iets mis was”, zegt Day tegen de BBC. Later werd hij door de politie ondervraagd.

“Ik hoorde er voor het eerst van toen de politie mij in mijn snookerclub bezocht en vragen stelde. Het was een shock voor mij”, aldus Day nu.

“Ze vroegen me naar bepaalde shots uit die wedstrijd. Het was duidelijk dat ze er onderzoek naar hadden gedaan.”

Lee zelf werd begin 2010 gearresteerd, maar binnen een etmaal weer vrijgelaten. Uiteindelijk zag justitie zelfs helemaal van vervolging af.

De wereldsnookerbond pakte de kwestie echter wél op, en eerder deze week werd Lee schuldig bevonden aan match-fixing tijdens zeven partijen.

Naast Day’s partij in de Crucible was ook Doherty er een keer – zonder het te weten – bij betrokken. Ook hij werd door de politie ondervraagd.

“Ik heb zoveel partijen gespeeld dat ik toen niet meer precies wist hoe de situatie was en of hij probeerde opzettelijk te verliezen”, zegt Doherty in de Irish Times.

Doherty zegt niet te kunnen begrijpen waarom Lee het heeft gedaan.

Volgens de Ier had Lee nog steeds £250.000 aan prijsgeld per seizoen kunnen verdienen. “It’s just ridiculous he did it. He’s a very, very silly boy.”

[picture Ryan Day © 2011 snooker.blog]

Lees ook:Vrijgelaten Lee “in shock” na arrestatie
Lees ook:Jogia beschuldigt WPBSA van racisme
Lees ook:Stephen Lee (nog?) niet aangeklaagd voor match-fixing
Lees ook:Politie: “Voldoende bewijs omkoping Maguire-Burnett”
Lees ook:Alex Higgins: Vier toppers schuldig aan match-fixing

2 reacties op “Day en Doherty merkten niets van match-fixing

  1. Eddy

    Ik heb het verslag gelezen van de uitspraak. Daaruit kan ik geen bewijs vinden voor het matchfixing door Lee.
    Het bewijs wat er in staat is dat hij meer de schijn tegen had: veel gegok op bepaalde wedstrijduitslagen.
    Echter, hard bewijs is er niet.
    Eerder dit jaar heb ik een partij gezien waaruit zou moeten blijken dat hij de partij opzettelijk had verloren. Ik zag een gemiste moeilijke roze, die maar net misging, een op een centimeter na gemiste snooker, in mijn ogen een veel te hoog risico om een partij te verliezen.
    Dat wil allemaal niet zeggen dat hij het niet gedaan heeft. Maar twijfel is er zeker.

      /   Beantwoorden  / 
  2. john

    Klopt helemaal Eddy, eindelijk een medestander gevonden hier :-) , ik had al een stukje geschreven bij het andere bericht dat zijn “handlangers” o.a. ook hoge bedragen hebben verloren op de wedstrijden van Lee. Het lijkt mij ook dat hij in hoger beroep zal winnen met een rectificatie tot gevolg.

    Als je overigens Michael Holt zojuist ziet hoe hij bij een 5-3 achterstand (b.o.11) uit een snooker probeert te komen, gewoon een harde stoot over tafel, zonder enige intentie om op een normale manier een bal te raken dan zou je ook kunnen denken dat hij graag met 6-3 zou willen verliezen hetgeen wat hij ook deed.
    Maar zo hebben er wel eens meer spelers de schijn tegen…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.